Alocatiile Familiale in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Programul de alocatii familiale a fost introdus pentru a contribui la costurile de crestere a copiilor si vizeaza facilitarea redistribuirii echitabile a veniturilor intre familiile cu sau fara copii. In prezent, alocatiile familiale reprezinta cel mai important program de asigurari sociale care ofera sprijin financiar familiilor cu copii.
Pentru imbunatatirea echilibrului social-economic al familiei, sustinerea acesteia in vederea cresterii copilului si diminuarea fenomenului de abandon scolar al copiilor, cadrul legal stabileste mai multe forme ale alocatiilor familiale:
1. Alocatia de stat pentru copii
2. Alocatia suplimentara pentru familiile cu copii
3. Alocatia de intretinere pentru copiii aflati in plasament familial sau incredintati
4. Alocatia pentru copiii nou-nascuti
1. Alocatia de stat pentru copii
Potrivit prevederilor art.45 din Constitutia Romaniei, alocatia pentru copii reprezinta un drept universal pentru toti copiii si se acorda fara sa se ia in considerare veniturile nete lunare ale parintilor.
Reglementarea acestui drept este stabilita de Legea 61/1993 cu modificarile si completarile ulterioare, iar masurile pentru aplicarea dispozitiilor acestei legi sunt aprobate prin Hotararea Guvernului 591/1993. In acest cadru:
- Copiii in varsta de pana la 16 ani beneficiaza de alocatie acordata de stat. Copiii care urmeaza una din formele de invatatmant prevazute de lege beneficiaza de alocatia de stat pentru copii pana la implinirea varstei de 18 ani. Copiii incadrati in gradul I sau II de invaliditate, precum si copiii cu handicap beneficiaza de alocatia de stat pentru copii pana la implinirea varstei de 18 ani.
- Tinerii in varsta de peste 18 ani beneficiaza de alocatia de stat pentru copii pana la terminarea cursurilor invatamantului liceal sau profesional, organizate in conditiile legii.
- Tinerii in varsta de peste 18 ani care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.
Beneficiaza de alocatia de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini sau apatrizi si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti, in conditiile legii, in Romania, daca locuiesc impreuna cu parintii.
Titular al dreptului la alocatia de stat pentru copii este copilul.
Alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau, in caz de neintelegere, pe baza deciziei autoritatii tutelare, parintelui la care s-a stabilit, prin hotarare judecatoreasca, domiciliul copilului ori caruia i s-a incredintat spre crestere si educare.
Alocatia de stat pentru copii se plateste si tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul sau incredintat spre crestere si educare in conditiile legii.
Dupa implinirea varstei de 14 ani, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face direct titularului, cu incuviintarea reprezentantului legal.
- Copiii in varsta de peste 7 ani care nu urmeaza, potrivit regulamentelor scolare, invatamantul general obligatoriu nu beneficiaza de plata alocatiei de stat pentru copii, cu exceptia celor care nu sunt scolarizati din motive de sanatate, dovedite prin certificat medical.
Stabilirea dreptului la alocatia de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept. 
Cererea se face in numele copilului de catre reprezentantul legal al acestuia.
Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
Plata alocatiei de stat pentru copii se face incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul.
In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
Plata alocatiei de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice imprejurarile care au determinat incetarea conditiilor de acordare, in termen de 15 zile de la aparitia acestora.
- Alocatia de stat pentru copii nu este impozabila si nu poate fi urmarita silit decat in vederea recuperarii sumelor platite necuvenit cu acest titlu.
Contestatiile formulate impotriva modului de stabilire si de plata a alocatiei de stat pentru copii se solutioneaza potrivit Legii 29/1990 a contenciosului administrativ.
Cererile pentru stabilirea alocatiei de stat pentru copii si actele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestui drept se depun dupa cum urmeaza:
- la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, unde au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali.
- la unitatile scolare unde sunt inscrisi copiii.
- la inspectoratele teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap, pentru copii cu handicap.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alocatiile Familiale in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!