Ajutorul de Deces in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Asiguratii sistemului public de protectie sociala din Romania beneficiaza, pe langa pensie, de o serie de drepturi cum ar fi concediul si indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca, cauzata de boli obijnuite sau de accidente in afara muncii, boli profesionale si accidente de munca; diferite prestatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca; concediul si indemnizatia pentru maternitate sau cresterea copilului, sau pentru ingrijirea copilului bolnav; precum si un ajutor in caz de deces.
Astfel, conform legii, ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun, sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Dreptul asiguratilor de a primi ajutorul in cazul decesului nu este conditionat de indeplinirea unui anumit stagiu de cotizare.
Ajutorul de deces se va acorda acorda din bugetul asigurarilor sociale de stat, prin intermediul caselor judetene de pensii, in urma prezentarii unor acte necesare pentru obtinerea acestuia, dupa cum urmeaza:
o O cerere tip (pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare) sau o cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari
o Un certificat de deces - original si copie
o Actul de identitate al solicitantului atat in original cat si o copie a acestuia
o Actele de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator, atat in original cat si o copie
o Actele din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces
o Certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data constatarii acesteia
In situatia producerii decesului copilului inapt pentru munca, indiferent de varsta acestuia, ajutorul de deces se va acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau, in lipsa acestui certificat, a actului medical vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca si data constatarii acesteia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ajutorul de Deces in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!