Vincent van Gogh

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Celebrul pictor universal Vincent van Gogh a avut o viata tulburatoare, plina de cosmaruri, uneori, imposibil de redatin cuvinte, care a facut subiectul a numeroase filme, carti, eseuri etc. Arderea sa vulcanica nu poate fi asemuita cu a nici unui artist plastic din istoria picturii universale. Marele Van Gogh s-a nascut la sfarsitul lunii martie, 1853,in Zundert (Olanda) si a murit la sfarsitul lui iulie 1890, in Franta, la doua zile dupa ce s-a impuscat. Desi a trait numai 37 de ani, a lucrat pana la dementa, iar picturile sale sunt dintre cele mai apreciate din istoria artei.

Tablourile lui Van Gogh

Cea mai mare parte din lucrarile pictorului olandez, peste 70, sunt pe simezele galeriei Bernheim-Jeune din Paris. Altele sunt in colectii particulare de pe intreg mapamondul si nu putine lucrari au fost furate, falsificate si vandute ca fiind originale. S-a creat un fel de ,,industrie" (falsificatori) van Gogh, din care traiesc o multime de hoti ,,elitisti". In toata viata, legendarul pictor nu a vandut decat o singura lucrare. In prezent, panzele sale valoreaza zeci si sute de milioane de dolari. In 1987, la o casa de licitatie, un tablou din seria ,,Floarea-Soarelui" s-a vandut cu 40 de milioane de dolari.

Hipersensibilitatea lui Van Gogh

La inceput, inainte de a se dedica vocatiei de pictor, van Gogh si-a castigat existenta destul de greu. A fost vanzator de lucrari plastice intr-o galerie de arta, profesor de limbi straine, vanzator de carti, intrucat mama sa provenea dintr-o familie de pictori si negustori de arta. Neimpacat cu sine, s-a intors acasa si a gandit ca e bine sa calce pe urmele tatalui sau care era preot protestant. Studiile teologice i-au parut cumplite. A renuntat. Insa, pentru putin timp a fost evanghelist printre minerii belgieni. Saracia zonei miniere si a minerilor l-au impresionat, l-au hipersensibilizat. O saracie care eclipsa mizeria cartierelor londoneze pe care o cunoscuse mai inainte. Suferea enorm si icerca sa fie cat mai aproape de napastuiti. Si-a vandut toate lucrurile si s-a mutat intr-o casa tenebroasa, langa saracii lui. Prin urmare, doi-trei ani mai tarziu, patronii l-au concediat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vincent van Gogh.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 755 cuvinte
Nr caractere:
12 531 caractere
Marime:
656.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Arte Plastice
Tag-uri:
arta, pictor, personalitate, artist
Predat:
la facultate
Materie:
Arte Plastice
Sus!