Teoria Artei Plastice

Extras din referat Cum descarc?

Pe baza artei crestine vechi si sub influenta artei antice din Egipt, Siria si Persia, in Imperiul Roman de Rasarit, numit si Bizantin, avand capitala la Constantinopol, a aparut un nou stil artistic - stilul bizantin.
Caracterizata printr-o mare varietate de forme si bogatie ornamentala, este o arta de curte, somputoasa cu diferite simboluri si opere realizate in sec. V-lea si al XV-lea, in Imperiul Bizantin.
Existau doua tipuri de biserici: cu plan rotund construite deasupra criptelor martirilor crestini sau ale unor principi (Mausoleul Gallei Placidia Ravena) si cu plan dreptughiular (bazilici) orientate spre rasarit si destinate cultului (Sfanta Sofia Constantinopol, San Vitale Ravena, etc. ). Pictura bizantina continua traditia pictorilor greci si romani; mozaicul mausoleului Gallei Placida din Ravena (sec. V) mai pastreaza viziunea romano-elenistica in care predomina motivele florale si zoomorfe.
Inaltarea = Relief in fedeles Christos Pantocrator = Sf. Sofia Blandul Pastor = Galla Placida = Ravena Maica Domnului din Vladimir =Icoana bizantina Zidurile Conastantinopolui = lucrare bizantina Arta Romanica Arhitetura este dominata de constructii masive si severe: catedrale, manastiri, castele, fortificatii, realizate mai ales din piatra, cu ziduri groase, turnuri inalte si ferestre inguste. Principalele caracteristici ale acestor constructii sunt bolta in semicerc si forma de arc in plin cintru a putinelor deschideri practicate in ziduri: ferestre, portaluri si arcade. Fiecare cladire bisericeasca din Pisa domul, baptiseriul si clopotnita are o forma constructiva simpla, iar suprafata este impodobita cu coloane din marmura alba; cele mai renumite catredale sunt cele din Politiers si Arles, Franta, din Warms, Germania, s. a. Lucrari romanice: - Biserica Manastirii Voronet Biserica St. Benoit-Sur-Loire (Cupola) Iisus vorbind ucenicilor = miniatura Fecioara = detaliu (fresca) Apostol = detaliu (fresca) Batalia de la Hastings = tapiserie catedrala din Bayeux Instiintarea pastorilor = pictura romanica Lucrari romanice (din Romania): - Biserica manastirii voronet Arta Gotica Arta Gotica a aparut in Franta, in prima jumatate a sec. al XII-lea, iar acesta se raspandeste cu repeziciune in vestul si centrul Europei si anumite elemente decorative ajung chiar in Transilvania si Moldova. Catedralele sunt foarte inalte, zvelte cu turnuri ascutite si basoreliefuri si vitralii viu colorate, reprezentand scene religioase.
Cele mai cunoscute catredale in stil gotic se gasesc in Franta la Reims, Amiens, Paris (Notre Dame), in Germania (Koln), in Spania (Burgos), in Anglia (Worcester), in Italia (Domnul din Milano), in Cehia (Sfantul Vit din Praga), in Romania (Sf. Mihail Cluj si Biserica Neagra Brasov). O capodopera a picturii gotice este Altarul din Trebon, Cehia.
Vitraliile viu colorate redau cu maiestrie sfinti, oameni, animale, plante etc. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Artei Plastice
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!