Constantin Brâncuși

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cat si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi.

Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen.

Brancusi s-a nascut in 1876 in satul Hobita din Judetul Gorj. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si obiecte casnice. In Romania, obiectele casnice, stalpii si fatadele caselor erau adesea decorate cu sculpturi in lemn.

Stilul acestor ornamente va influenta opera lui Brancusi.

In memoriile sale artistul spunea ca tinuta si modul sau de viata au fost influentate de tara sa de origine, respectiv de: simplitatea, bunul simt, dragostea de natura. La varsta de 9 ani a plecat de acasa si s-a intretinut singur, lucrand timp de 6 ani ca baiat de pravalie in Craiova.

In tot acest timp a continuat sa sculpteze in lemn; si-a confectionat singur o vioara, care a atras atentia unui client al cafenelei in care lucra - acest client l-a ajutat pe Brancusi sa intre la scoala de Arte si Meserii din Craiova.

In 1889, dupa ce a absolvit scoala de Arte si Meserii din Craiova, Brancusi a intrat la scoala de Arte Frumoase din Bucuresti.

Desi s-a simtit mai atras de opera Independentilor, decat de academicienii din scoala, artistul a studiat temeinic modelajul si anatomia. Dintre sculpturile din aceasta perioada, Ecorseul realizat in 1902, a fost cumparat de scoala si a servit drept model de anatomie pentru mult timp. Aceasta lucrare denota o excelenta cunoastere a anatomiei. In 1903 a primit prima comanda, bustul Generalului Carol Davila, fondatorul scolii Medicale din Romania. In perioada scolii a obtinut mai multe premii dintre care o mentiune pentru bustul Vitellius, si o medalie de bronz pentru bustul Laocoon. In aceasta perioada Brancusi este captivat de opera lui Auguste Rodin (ale carui concepte ii entuziasmau pe avant-gardisti si ii indignau pe academicieni) si de miscarea artistica din afara granitelor Romaniei, ceea ce il determina sa plece la Paris.

Pleaca pe jos cu sacul in spate, ajunge la Munchen in 1903 unde ramane pana in primavara anului 1904, cand isi reia drumul spre Paris, unde ajunge in jurul datei de 14 iulie.

In 1906 expune pentru prima data la Paris, la Salonul Societatii Nationale de Arte Frumoase, si apoi la Salonul de Toamna. Primele sale lucrari, in stil clasic, emanand o energie puternica, stau sub semnul influentei lui Rodin. Brancusi a lucrat un timp ca practician in atelierul lui Rodin, apoi l-a parasit pentru a-si gasi propria identitate, spunand: nimic nu poate creste la umbra arborilor mari (la umbra unui stejar nu poate creste nici un alt copac). In aceasta perioada isi dezvolta propriul stil. Trei ani dupa sosirea la Paris sculpteaza Rugaciune- statuia unei fete ingenunchiate. Aceasta lucrare reprezinta prima etapa a evolutiei sale spre simplificarea formelor. In acelasi an el abordeaza tehnica taierii directe a ...

Bibliografie:

C. Brancusi - Barbu Brezianu - Editura All 1998

Constantin Brancusi - Ionel Jianu - Editura stiintifica si enciclopedica 1983

Constantin Brancusi - Carola Giedion Welcker - Editura Meridiane 1981

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constantin Brancusi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
9 127 cuvinte
Nr caractere:
49 266 caractere
Marime:
649.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Plastică
Tag-uri:
brancusi, arta
Predat:
la liceu
Sus!