Balthus Pictor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Balthus s-a nascut la Paris in anul 1908, intr-o familie de origine polona. Copil-minune, devine una din personalitatile cele mai representative ale artei secolului al XX-lea. Balthus picteaza pana la moarte, in februarie 2001. Inca din primele clipe de viata, Balthus face dovada de originalitatii sale. Balthazar Klossowski vine pe lume pe 29 februarie 1908, un an bisect. Isi sarbatoreste ziua de nastere din patru in patru ani, dar probabil ca si imbatrabeste de patru ori mai putin decat oamenii obisnuiti. Parintii sai venisera in Franta din Polonia. Familia din partea mamei era originara din Varsovia, inca din istoria furtunoasa a Europei Centrale a facut ca doar unii din stramosii lui Balthazar sa obtina cetatenie prusaca. Mama lui Balthus, Elisabeth Spiro, numita Baladine, era fata cantorului sinagogii Barza Alba din Wroclaw.

Baladine avea doisprezece frati; unul dintre ei, Eugen (1874-1972), devine prietenul apropiat al tatalui lui Balthus, Erich Klossowski (1875-1946). Familia Klossowski provenea din regiunea Minsk, dar locuia de ceva vreme la Wroclaw.

Acolo s-au nascut cele doua familii si tot acolo s-au casatorit Erich si Elisabeth; la putin timp dupa nunta au plecat la Paris.

In capitala Frantei, Erich Klossowski se apropie de cercurile artistilor si publicistilor. El insusi este pictor, decorator, critic si istoric de arta. Se imprieteneste cu Eugen Spiro, cu colectionarul Wilhelm Uhde (1847-1874), cu critical de arta Julius Meier-Graefe, precum si cu Richard Muther, editorul celebrei reviste Die Kunst, consacrata artei si unde ii apar numeroase articole si recenzii, pe tema artei contemporane. Este unul dintre primii care va acorda atentie picturii lui Honore Daumier (1808-1879), caruia ii scrie biografia. Baladine, mama lui Balthazar, ia parte, de asemenea, la viata culturala pariziana. Desenele si tablourile ei fac dovada unui talent de netagaduit.

Baladine si Erich au doi copii. Pierre, fratele cel mai mare al pictorului, s-a nascut in anul 1905. Baietii au o copilarie fericita; cresc intr-un mediu care favorizeaza dezvoltarea intelectuala. Razboiul pune insa capat fericirii familiale. In anul 1914, familia Klossowski este nevoita sa paraseasca Parisul. Intreaga lor avere este confiscata, iar mobilele si colectia de tablouri (din care fac parte, printre altele, opere ale lui Cezanne, Delacroix si Gericault) vor fi vandute la licitatie. Pierre Bonnard reuseste sa cumpere cateva obiecte, insa majoritatea averii familiei Klossowski se pierde irevocabil. Cei doi se muta impreuna cu copiii la Berlin. Viata lor se ingreuneaza. Politia germana il suspecteaza pe Erich Klossowski de participarea la lupta conspirativa pentru castigarea independentei Poloniei. Tatal lui Balthus reuseste, totusi, sa gaseasca de lucru, putand in felul acesta sa isi intretina familia; schiteaza, printre altele, decorurile pentru Teatrul lui Lessing din Berlin. Nesiguranta traiului se reflecta asupra vietii de familie. In anul 1917, Baladine isi ia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Balthus Pictor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 684 cuvinte
Nr caractere:
9 438 caractere
Marime:
14.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Educatie Plastică
Tag-uri:
arta, pictura
Predat:
la liceu
Sus!