Viața Aventuroasă a Operelor de Artă

Extras din referat Cum descarc?

Asemenea oamenilor, operele de arta isi au si ele destinul lor. Si ele sunt pandite de tot felul de pericole: sunt rapite, furate, batjocorite, sfartecate sau lasate prada flacarilor. Peregrineaza cu invingatorii din tara in tara, asemenea unor ,,trofee itinerante", urca si coboara pe scara de valori a colectionarilor si negustorilor si sunt, in ultima instanta, la discretia nesocotintei, a prostiei sau, in cazurile fericite, a pretuirii proprietarilor si custozilor lor. 
Cartea lui Hans Pars nu ne calauzeste prin salile linistite ale muzeelor. Ea ne conduce, ce-i drept, tot la opere de arta, insa le prezinta nu numai prin pris!ma placerii estetice, ci isi propune sa arate si cum, odata iesite din mana creatorilor, picturile si sculpturile isi traiesc propria lor istorie agitata, destinul si avatarurile lor. Ea ne dezvaluie o alta latura istoriei artei, o latura dramatica, istoria unei mosteniri vesnic amenintate. 
Pe parcursul a 15 capitole, ne sunt prezentate informatii despre destinele aventuroase ale unor opere de arta, dar si detalii despre viata autorilor lor. 
Astfel, in primul capitol aflam cum un tablou de Rubens este sfasiat cu sabia, un tablou de Veronese este ciopartit, un Manet si un Toulouse-Lautrec sunt mutilate. In capitolul al treilea citim despre viata lui Rembrandt si despre destinul unora dintre tablourile sale, printre care aflam si despre condamnarea de publicul din Amsterdam a picturii intitulate ,,Garda de noapte". In capitolul al patrulea, aflam amanunte din viata lui Leonardo da Vinci, citim despre aventurile tabloului ,,Cina cea de taina", aflam ca el este ocolit de bombe in anul 1944, si citim despre furtul tabloului ,,Mona Lisa". Intr-o zi de la inceputul secolului nostru, in faimoasele vremuri ,,de pace", ale strabunicilor nostri, era furata ,,Mona Lisa"; vor trece doi ani pana ea se va reintoarce la Luvru, sarbatorita ca o suverana nemuritoare. In capitolul al cincilea, aflam cum tabloul ,,Sarbatoarea cununilor de trandafiri" al lui Albrecht Durer, dupa moartea acestuia, serveste la astuparea unei lucarne si este apoi vandut la un pret de nimic, pana cand un abate iubitor de arta il salveaza si il restaureaza. Citim apoi despre pictura ,,Moartea Sfantului Petru Martir" a lui Tiziano Vecellio, care a fost rapita din ordinul lui Napoleon si care, in final, a pierit printr-un incendiu, cu exceptia a doua fragmente. In capitolul al saselea, ne sunt prezentate aspecte din viata lui Michelangelo Buonarroti si cateva din aventurile operelor sale. Citim printre altele si despre descoperirea grupului Laocoon, care constituie pentru Michelangelo o ultima verificare a studiilor facute pe sculpturile antice din gradina San Marco.
Parcurgand istorisirile acestei carti, constatam ca un lucru nu poate fi tagaduit : arta a avut de inregistrat pierderi in toate timpurile; ni se pare insa ca in secolul al XlX-lea omul abordeaza ruinele presimtind iminenta unui dezastru mai pustiitor. Este secolul arheologilor care cauta orasele si edificiile disparute ale timpurilor vechi. Inaintea acestora, a fost insa romantismul. Venera!bilele turnuri de cetati, catedralele incercate de vre!me, castelele in ruina apar deodata in stralucirea unei noi transfigurari. Caspar David Friedrich picteaza ruinele unei abatii gotice in zapada, strajuita de stejari uriasi. Pe insula Paunilor (Pfaueninsel), resedinta sa preferata in apropiere de Potsdam, regele Friedrich Wilhelm al III-lea al Prusiei pune sa i se construiasca un castel sugerand o ruina de cetate. Iar studentii isi oficiaza legamantul de libertate in vechi curti de cetate.
Dar, apoi, sub Napoleon incepe marea campanie de pradare si dislocare a picturilor, statuilor si frescelor. Mai tarziu, vase intregi incarcate cu opere de arta pornesc spre America, care le ofera o noua patrie. Negotul cu obiecte de arta devine o afacere ca si vanzarea de brevete pentru produse chimice si tehnice. Muzeele cresc. Dar, cu toate ca ocrotirea monumentelor devine o parte a activitatii de stat iar pastrarea si restaurarea operelor de arta cunoaste o dezvoltare fara precedent, se dezlantuie noi miscari ,,iconoclaste". In valvataia celui de al doilea razboi mondial sunt distruse numeroase opere de arta; in acelasi timp, insa, multe altele sunt salvate datorita prevederii si energiei unor oameni inimosi, carora le fusesera incredintate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Viata Aventuroasa a Operelor de Arta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!