Vasile Pintea - Lucrari

Extras din referat Cum descarc?

1931 iunie 20 se naste in comuna Hodosa - Sarmas Harghita. Pintea Vasile Trifan cunoscut in activitatea artistica sub numele de Vasile Pintea. Merge la scoala primara in satul natal pana la ocuparea Ardealului de trupele hortiste. 
1941 In perioada refugiului continua scoala la Bacau, Brezoi, Apoldul de Jos si apoi primele doua clase de gimnaziu la Salistea Sibiului.
1945 Dupa refugiu se intoarce in Ardeal continua liceul la Gheorghieni.
1951 Da examen la Institutul de Arte "Nicolae Grigorescu" Bucuresti si devine student la clasa profesorului Rudolf Scweizer Cumpana. Are ca profesori apoi pe George Baron de Lovendal, George Labin si Stefan Constantinescu. Termina sectia de pictura monumentala.Cursuri de fresca cu profesorul Gheorghe Popescu.
1953 Debuteaza in activitatea expozitionala.Expozitia "Stefan cel Mare" Muzeul Republicii.
1957 Termina Institutul de Arte devenind bursier al Uniunii Artistilor Plastici si se stabileste la Timisoara.
1961 Devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Are numeroase expozitii personale in tara si strainatate de asemeni manifestari colective. Participa la majoritatea expozitiilor de stat saloane oficiale de pictura si grafica.
1967 Pleaca la Paris unde ia contact cu casa de editura Lacouriere-Frelaut.
1975 Incepe participarea la numeroase expozitii internationale cu grupul de la Paris, revenind periodic in tara unde isi continua activitatea profesionala.Ardelean prin nastere, banatean prin adoptie, european prin anvergura operei sale, Vasile Pintea este de mult considerat un artist plastic ancorat in arta contemporana lui. Cand, tanar fiind, a ales gravura, desi fusese pregatit in Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu, Bucuresti, pentru arta monumentala, a dat dovada de curaj si intuitie a artei momentului. 
A intuit, de asemenea, ca structura sa interioara este construita nativ pentru lucrurile care presupun rabdare, minutie si rigoare.Alegerea a fost cea buna, caci gravura i-a adus cele mai mari satisfactii profesionale si deci, recunoasterea europeana.Cand afli cum a patruns in atelierul Lacouriere-Frelaut, iti dai seama ca intamplarea nu a jucat decat un rol secundar. Ca nimic din ceea ce urma sa cunoasca arta romaneasca contemporana, pe plan european, prin Vasile Pintea, nu s-ar fi desfasurat daca personalitatea sa nu ar fi corespuns cerintelor si exigentelor pariziene ale momentului.Atelierul, unul de anvergura mondiala, daca masuram dupa numele care isi promovau opera prin presele sale : Miro, Bernard Buffet, Michel Ciry, Tremois, Rouault, Pignon si, mai ales, Picasso si Chagall, l-a primit pe tanarul roman printre vedetele sale. Repede s-a facut cunoscut si apreciat printre confrati si iubitori de arta parizieni. Datorita acestei aprecieri a primit, din partea Asociatiei farmacistilor bibliofili din Paris, in 1981, comanda de a ilustra o editie restransa, bibliofila a Ciulinilor Baraganului de Panait Istrati. 
Ca parizienii bibliofili cunosteau si iubeau opera acestuia nu este de mirare. Panait Istrati era un scriitor roman, de expresie franceza, cunoscut si apreciat in Franta, in toata Europa. Ca pentru a-si satisface placerea intelectuala a transpunerii in imagini a uneia dintre cele mai apreciate opere, Ciulini Baraganului, acesti iubitori impatimiti, au apelat la tanarul Vasile Pintea, este de notificat. Este chiar un miracol pe care artistul l-a meritat din plin. Ceea ce s-a realizat a fost pe masura asteptarilor. De altfel, artistul isi exersase penita pe mari opere ale literaturii romanesti. Ilustrase opera lui Eminescu, cu precadere capodopera scrierilor eminesciene - Luceafarul. Marile sale realizari in domeniul ilustratiei de carte vor culmina cu ilustratiile editiei liliput Luceafarul, din 1984.
Expozitii personale
1969 Vicenza Galeria "IL Salotto"
1970 Roma Galeria "Il Calibro"
1971 Belgrad Galeria "Clubul American"
1972 Timisoara Galeria "Helios"
1973 Vicenza Galeria "IL Salotto"
1973 Ludwigshafen Galeria "Lauth"
1973 Mannheim "Vila Lauth"
1979 Mannheim Galeria "Buhergilde Gutemberg


Fisiere in arhiva (1):

  • Vasile Pintea - Lucrari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!