Turnarea operelor de artă folosind modele de ceară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Procedeul de turnare cu modele usor fuzibile din ceara este unul dintre cele mai cunoscute procedee si este folosit in cea mai mare masura in cazul metodelor traditionale de turnare a statuilor metalice. Arta chinezeasca de turnare a statuilor din bronz folosind modele fuzibile este cunoscuta inca din anii 4000 i.e.n. utilizandu-se la turnarea monumentelor din bronz. Opere de arta mari au fost adesea turnate pe bucati ulterior fiind unite cu o metoda sofisticata de sudura sau folosind tehnici de nituire obtinandu-se de exemplu figuri turnate de o neobisnuita calitate peste miezuri de lut incalzite de foc.

Renascentistii au folosit modele fuzibile, cateodata sculptorii turnau statui de mici dimensiuni in atelierele proprii insa mult mai frecvent foloseau serviciile unei turnatorii pentru a reproduce in bronz un model din ghips sau lut, aceasta traditie de realizare a pieselor turnate din bronz predomina de atunci, impletind arta sculptorului si maiestria turnatorului. Un model pregatit din lut sau din ghips de catre sculptor este transportat la turnatorie pentru a fi turnat de catre turnatori calificati. Aceasta colaborare dintre sculptor si turnator devine celebra in lumea intreaga datorita capacitatii de a reproduce cu fidelitate neobisnuita trasaturile initiale ale modelului.

Turnatorii se specializeaza in turnarea sculpturilor utilizand aceasta tehnologie adesea dictata mai mult de ratiuni economice decat de traditie, reproducand in bronz copia exacta a modelului din ghips sau din lut, economisind timp si fiind mai putin costisitoare.

Tehnologii contemporani au dezvoltat mai multe variante de turnare folosind model usor fuzibil, cel mai adesea ei aleg sa lucreze direct in ceara, in felul acesta eliminand deficientele de transmitere a tuturor detaliilor de configuratie de la un model de ghips sau lut la mulajul de ceara, desi modelarea direct in ceara este uneori dificila pentru a aprecia toate posibilele forte si tensiuni ce pot aparea. O piesa mare poate fi usor realizata din bronz dar dificil de realizat din ceara.

Factor deosebit de important in dezvoltarea turnatoriilor comerciale sunt pretul si timpul necesar realizarii turnarii, se reduce pretul de cost aproape la jumatate, comparativ cu cel al modelelor metalice, datorita reducerii considerabile a manoperei folosite la executie, timpul de executie fiind cu 40-50% mai mic decat la modelele metalice. O importanta deosebita o are controlul direct asupra fiecarui proces si inalta calificare si experienta a muncitorilor. Procesul tehnologic de turnare folosind modele fuzibile este asemanator cu cel folosit pentru turnarea aliajelor in forme permanente, dar este mult mai usor de realizat datorita temperaturii scazute la care se realizeaza modelele fuzibile.

Criterii de alegere a materialelor

Retetele de ceara sunt numeroase folosindu-se ceara sintetica, naturala sau amestecuri, realizate astfel incat sa raspunda exact cerintelor impuse de tehnologie. Tehnicile cele mai sofisticate in cea ce privesc materialele si metodele folosite

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turnarea Operelor de Arta Folosind Modele de Ceara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 118 cuvinte
Nr caractere:
21 075 caractere
Marime:
6.16MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Artă
Tag-uri:
materiale, metode, arta
Predat:
la facultate
Materie:
Artă
Sus!