Tiparul Offset

Extras din referat Cum descarc?

Descoperirea LITOGRAFIEI o datoram lui Alois Snefelder originar din Bavari si atrait in perioada 1771-1834.In 1798 a scris numele lui pe opiatra cu suprafata plana folosind un creion dintr-o pasta grasa.A umezit apoi toata suprafata pietrei cu appa.A aplicat pe suprafata gresata cerneala pasta.A presat apoi hartia peste aceasta,forma astfel tratata si a obtinut o imagine clara si litografia s-a nascut.
Imaginea poziiva de pe placa este transferata sau ,,rasturnata"(OFFSET) pe suprafta asternutului in negativ;asternutul transfera imaginea pe suportul de imprimare sprijinit de cilindrul de presiune in copie pozitiva,lizibila.
Principalele variabile in ecuatia tiparului sunt tipul de suport si cernelurile, aceasta pagina prezentandu-va cateva notiuni de baza despre modul optim in care acestea pot fi folosite si combinate. 
Sub aceasta denumire este cunoscut procesul de transferare a cernelii din bateria de cerneluire pe placa, de pe placa pe cauciuc si de pe cauciuc pe coala de hartie. Procesul de transfer se face prin contact compresiv.
Tiparul offset
Tiparul offset utilizeaza sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de baza necesare procesarii imaginii in tipar facandu-se pe baza principiului rasterizarii (halftoning). 
Sistemul CMYK consta in combinarea a trei culori - Cyan, Magenta, Yellow - carora li se adauga Black , aceasta fiind singura posibilitate de a obtine un negru pur. Tipul de mix folosit este cel substractiv, pornind de la alb, cu cat este adaugata mai multa culoare, cu atat rezultatul final este mai inchis, pana la negru. In modelul de culoare CMYK valorile culorilor sunt exprimate pe o scala de la 0 la 100. O culoare cu o saturatie maxima este exprimata prin 100%, iar lipsa acesteia prin 0%. Cu ajutorul acestui model pot fi reproduse aproape toate culorile spectrului vizibil, mai putin unele culori precum roz si culorile fluorescente. Modelul CMYK este folosit pentru printare, culorile fiind obtinute suprapunand nuante de cyan, magenta si galben, creind astfel iluzia unor tonuri continui asemeni unei fotografii. Totusi datorita impuritatilor existente in cerneluri negrul nu poate fi obtinut doar combinand cele trei culori primare. Este necesara adaugarea cernelii negre pentru a compensa aceste impuritati. Codul CMYK se foloseste pentru tiparituri(ziare, reviste, carti, afise, etc.), sau orice obiect care este lovit de lumina din exteriorul obiectului respectiv, iar lumina reflectata din acel obiect, este perceputa ca fiind o anumita culoare.
Astfel, suprafata hartiei este acoperita partial de cercuri in cele patru culori de baza, acestea fiind suficient de mici si dese incat ochiul va media efectele suprafetei albe si a celei acoperite de cercuri, creand o imagine unitara.
Este bine de stiut ca din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influentate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafata lucioasa, mata sau metalizata, etc). Cu cat un suport este mai absorbant, cu atat scade contrastul si luminozitatea imaginii tiparite. Tiparul este influentat si de culoarea hartiei sau cartonului folosit.
In afara cernelurilor clasice (CMYK), exista culori cu proprietati deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reactioneaza la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul carora se pot realiza tiparituri speciale.
Procesul de tipar offset se bazeaza pe un principiu fizic simplu: grasimea si apa sunt nemiscibile.
Procesul de tipar reprezinta procesul prin care se realizeaza transferul cernelii din bateria de cerneluire pe placa, de pe placa pe cauciuc si de pe cauciuc pe coala de hirtie.Procesul de transfer se face prin contact compresiv.
Placa de tipar prezinta doua zone: o zona oleofila si una oleofoba. Zona oleofila este cea cu desenul util.In timpul procesului de tipar placa trece intii prin dreptul valurilor(valului) de umezire care umezeste placa, curatind zonele oleofobe si depunind pe ele un film foarte subtire de solutie de umezire, de asemenea pregatind zonele oleofile pentru aderarea cernelii, lucru ce se petrece in momentul imediat urmator cind placa ajunge in dreptul valurilor de cerneluire. Dupa acest moment zonele oleofile cu cerneala pe ele ajung in dreptul cauciucului intra in contact cu acesta si ii transfera cerneala. De aici cerneala se va transfera pe coala de hartie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tiparul Offset.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!