Talent, Inspiratie, Geniu in Artele Vizuale

Extras din referat Cum descarc?

I. Inspiratia
Manifestandu-se mai mult sau mai putin ca o actiune din afara, inspiratia este na-tura sau supranatura in functie de epoca, mediul social, temperamentul psihologic sau
vocabular.
Unii artisti invoca dumnezeirea sau muza, pentru ca inspiratia artistica nu s-a de-tasat de toate aspectele religioase, iar la un anumit grad de profunzime psihologica sunt inclinati sa gandeasca religios Inspiratia artistica consta in a deveni cu totul plin de su-biect, sa fi prezent in el si sa nu te linistesti pana ce forma artistica nu a fost turnata si rotunjita in sine.
Artistii, scrie Nietzsche, au interesul ca lumea sa creada in intuitiile bruste, in asa-zisele inspiratii In realitate, imaginatia artistului sau a ganditorului autentic produce constant lucruri bune, mediocre si proaste, respinge, alege, combina. 
Fiecare spirit este traversat de idei subite si de solutii cu aparenta noutatii.
Psihologia, in toate domeniile sale tinde sa stabileasca realitatea acelor bruste con-tributii, a acelor descoperiri nesperate, a acelor schimbari instantanee si irezistibile, lovi-turi de traznet ce se pot grupa sub numele de inspiratie. Inspiratia este un soc, precum emotia, atentia brusc fascinata; o ruptura a echilibrului si readaptare, ceva nou, care intra in actiune si intrerupe un sir de operatiuni mentale. O stare afectiva mai mult sau mai pu-tin violenta,care poate merge pana la exaltare, si un brusc aflux de idei si de imagini care se impun constiintei.
Inspiratia poate reaparea in timpul executiei unei lucrari. Exista artisti la care executia nu este decat succesiunea unor acte de inspiratie.Ei pleaca deseori de la o stare sufleteasca destul de vaga, aceasta materializandu-se intr-o prima ebosa sau intr-un prim fragment care cheama altele. Uneori gandirea artistului se afla la jumatatea drumului dintre gan-direa normala si alienare, expresia eului pur dar inca incomunicabil, care cauta sa reali-zeze intr-o tema lirica subtilele miscari ale sensibilitatii individuale. 
Uneori inspiratia are aspectul unei actualizari bruste, insa in realitate ea se reali-zeaza datorita unei munci mai mult sau mai putin constiente, aflandu-se prealcatuita pana la un anumit punct prin conditia subiectului. 
Adesea cele mai mari opere de arta au fost create ocazionate de un motiv cu totul exterior, spre exemplu pentru relizarea unor tablouri li s-a indicat artistilor scopul si o-biectul lor, acestia fiind totusi capabili sa se inspire.
Studiul atent al numeroaselor cazuri de inspiratie estetica ar arata ca ideea care apare ca noua in cursul inspiratiei este o idee veche ce a trait impreuna cu artistul si s-a dezvoltat in el, capatand la un moment dat valoare noua. Se intampla ca ideea sa ramana in stare latenta neexploatata si sa nu se impuna decat mai tarziu, sub forma inspiratiei.
Ideile si emotiile se dezvolta luand in fata constiintei creatoare multe forme, diferite si in-complete, inainte de a deveni opere; in dezvoltarea lor se imbogatesc cu intreg continutul individului demonstrandu-se legatura inspiratiei cu individul si faptul ca ea este in acelasi timp un sfarsit si un inceput. 
Impulsul spre creatie poate veni cu totul din afara si unica cerinta importanta este numai aceea ca artistul sa aibe un interes esential si sa lase ca obiectul sa devina viu in si-ne. Un artist cu adevarat viu, descopera tocmai datorita acestei naturi vii a sa, mii de im-pulsuri spre activitate si inspiratie, ocazii pe langa care altii trec fara sa fie afectati de ele.
Nietzsche afirma ca imaginatia artistului produce constant lucruri bune, lucruri rele si lucrurile cele mai rele, iar eul subliminal construieste fara intrerupere tot felul de com-binatii pe care le triaza constiinta. Inspiratia pune in joc puterea creatoare a spiri-tului, productivitatea fiind starea normala a spiritului care este creatia continua, ce creeaza si recreaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Talent, Inspiratie, Geniu in Artele Vizuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!