Structuri Dramatice

Extras din referat Cum descarc?

1. Autoarea:
Justine del Corte, actrita, dramaturg si scenarist, s-a nascut in 1966, in Mexic. A studiat actoria la Berlin si la New York; scrie pentru scena din 2004.
2.Opera dramatica:
o ,,Sex"
Premiera in anul 2008 la Zurich 
o ,,Die Ratte"(Sobolanul)
Premiera: Schauspielhaus Zurich, 2008
o ,,Der Alptraum vom Gluck" (Cosmarul fericirii)
Premiera: Festivalul Recklinghausen din Ruhr, in colaborare cu Schauspielhaus Bochum 
o ,,Canto Minor" (scrisa impreuna cu Roland Schimmelpfennig)
Premiera: Teatrul National din Chile, spectacol invitat la Mulheim Theatertreffen, in 2004.
3. Textul dramatic 
,,Sex"
In Sex, aparut in 2006, Justine del Corte dezvaluie o panorama a sexualitatii, asa cum se subliniaza inca din titlu. Cupluri tinere sau mai mature, placere sau repulsie, comedie sau tragedie. Lait motivul care functioneaza si ca liant al textului este metafora apei, element primordial, din care se nasc personajele sau mediul unde ele se metamofozeaza.
Textul este structurat in douasprezece scene, fiecare avand cate un titlu, insotite de un prolog, desi autoarea atrage atentia inca din incipit: " SEX este un work in progress al carui numar final de scene inca nu e stabilit. Ideea de baza poate fi aleasa din scenele care exista pana in acest moment, asa cum cei care vin la un sex-cinema pot alege singuri". Asadar, ea lasa regizorului libertatea de a alege numarul si ordinea scenelor, care, desi functioneaza independent una de cealalta, fiind construite pe situatii diferite, reusesc totusi sa ofere textului o structura unitara. 
Personajele : cu exceptia scenelor noua - ,,O nastere" si unsprezece : ,,De unsprezece ori" care sunt concepute pe baza monologului, a scenelor doi ,,Lampedusa" si sapte ,,La bar" - cu trei personaje si a prologului unde apar patru personaje, predomina scenele de doi: ,,Prima oara in apa", ,,Vana", ,,De facut copilul", ,,La lac pe luna plina cu un animal" , ,,Gasiti la fantana", ,,Paturi de poeti", ,,A doua oara prima oara in apa" si ,,Iertare". Si in ceea ce priveste personajele, autoarea foloseste o tehnica liant: in special personajele din prolog, ,,Paradis", vor aparea si in una din scenele urmatoare.
Tehnici si procedee folosite: 
Intr-o maniera poetica, dar in acelasi timp absurda si brutala, textul, scris in cheie postmoderna si construit prin tehnica decupajului si a colajului, ofera un itinerariu printr-o galerie larga de comportamente omenesti privind sexualitatea. Asa se face incat, din scene disparate abordand subiecte precum prima relatie sexuala, conceptia sau nasterea unui copil, la care se adauga transpunerea mitului Ledei sau al edenicei gradini biblice, se creeaza pana la final un tablou amplu, in tonuri grave, chiar tragice uneori, al sexualitatii omenesti. 
Indicatiile de regie pentru Prolog creaza un cadru mitic, fixand un tip de ecleraj "crepuscular" si punand accentul pe atmosfera pe care autoarea o doreste, o imagine plastica, de tablou: "Lumina crepusculara. In mijlocul scenei sunt un barbat gol si o femeie goala, unul langa celalalt si se uita in public. Femeia isi acopera sexul cu o mana si sanii cu cealalta. Barbatul isi acopera sexul cu amandoua mainile. Amandoi au parul ud, din care inca mai picura apa si pielea uda. Stau un timp in liniste. Totul arata ca un tablou, atitudinea corpului lor are ceva gratios, chiar daca e putin crispata, incordata. Pe chipurile lor se vede o usoara nesiguranta. Cei doi asculta (nu foarte incordati) si le e un pic frig. Canta greierii. Toata scena trebuie sa nu piarda o oarecare usurinta".


Fisiere in arhiva (1):

  • Structuri Dramatice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!