Regium Waterfront - Proiect de Regenerare pentru Portul Reggio Calabria

Cuprins referat Cum descarc?

1. PAGINA DE PREZENTARE 1
2. CUPRINS 2
3. INTRODUCERE 3
- OBIECTIVUL STUDIULUI 
- NECESITATEA PROIECTULUI IN VEDEREA REGENERARII URBANE -REGGIO CALABRIA 
4. CONTEXT 4
- CONCEPTUL PROIECTULUI
- INCADRAREA IN ARIA URBANA VIZATA
1. LOCALIZAREA MUZEULUI MARII MEDITERANIENE 4
2. LOCALIZAREA CENTRULUI MULTICULTURAL 5
5. DESCRIEREA PROIECTULUI 
1. MUZEULMARII MEDITERANIENE 6
2. CENTRULUI MULTICULTURAL 8
6. PREMIZELE CARE AU DUS LA CASTIGAREA CONCURSULUI 9
7. CONCLUZII 10
8. BIBLIOGRAFIE 12
9. ANEXE 
- POZE AMPLASAMENT 13
- RANDARI 14
- PARTE DESENATA 16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE - INCADRARE IN TEMATICA - CONTEXT
OBIECTIVUL STUDIULUI
Arhitecta Zaha Hadid, a castigat competitia internationala, organizata de municipalitatea din Reggio Calabria, prin realizarea unui proiect pentru regenerarea, reabilitarea si reconversia zonei, cat si printr-un mixajul al functiunilor: turism, servicii, comert, complementar integrate activitatilor portuare. 
In cadrul concursului s-au urmarit : calitatea infrastructurii,calitatea spatiului public, includerea in contextul urban si un echilibru de interese.
Proiectul are ca scop definirea rolului Reggio Calabria - capitala culturala mediteraneana, prin realizarea a doua cladiri caracteristice: un muzeu si un bloc multifunctional pentru arta. 
NECESITATEA PROIECTULUI IN VEDEREA REGENERARII ZONEI URBANE 
REGGIO CALABRIA
Aria propusa pentru construirea unei cladiri reprezentative pentru marina, este, in momentul de fata, utilizata ca un terminal pentru pasageri, avand si functiune comerciala. Aceasta face parte dintr-un complex cu un schelet remarcabil, ce urmeaza a fi redefinit complet.
Procesul de regenerare a zonei va cuprinde un studiu privind importanta istorica a relatiei oras-apa(mare), cu scopul de a da orasului Reggio Calabria caracteristica "oras - port", "water city".
Ca rezultat portul reprezinta obiectul diverselor proprietati evaluate dintr-un proiect coerent, prioritar si un proces de definire, in care baza o reprezinta planificarea urbana a acestuia.
Sunt prioritare in strategia de dezvoltare trei elemente: definirea si imbunatatirea mobilitatii si contextului stramtorii, prin dezvoltarea turismului si a activitatilor de recreere; facilitatile nautice - transport si reconfigurarea legaturii cu centrul orasului.
Alegerea presupune cunoasterea elementelor invariabile, cuprinse in modelul de dezvoltare si variabilele care trebuiesc coordonate intr-un mod adecvat, cu scopul de a insera, in inima orasului o facilitate de prestigiu ca marina si o structura adecvata pentru o "poarta spre mare", care presupune re-conectarea cu linia de coasta, ce contine facilitatile de transport, cat si izolarea altenativelor, eliberarea spatiului, prin promovarea unui transfer de activitati spre zone mai putin promovate sau mai izolate.
Este necesara formularea unui program "progresiv", sustenabil, articulat conform fazelor si elementelor structurale, ce vor permite orasului sa inceapa dintr-o faza concreta de la care pot fi derivate o serie de procese si un program general.
Programul este gandit ca un sistem unitar de interventii, regenerative, in care atat extinderea promenadei, cat si zona maritima deschisa publicului sunt doua exemple importante, coordonate cu scenariul unei viziuni de sistematizare.
Pentru a intelege potentialul in termeni de dezvoltare urbana, ceea ce poate transforma portul intr-o parte strategica a orasului si de a crea o noua imagine urbana este importanta evaluarii alternativelor, intr-un proces de planificare urbana, capabila sa ridice standardul si valoarea orasului dupa reabilitare.
INTRODUCERE - CONCEPT - AMPLASAMENT
CONCEPTUL PROIECTULUI
Scopul proiectului este acela de a realiza doua cladiri - "repere", care vor face distinctia orasului Reggio Calabria ca o capitala culturala, cat si evidentierea punctelor de convergenta din bazinul mediteranean.
Proiectul exploateaza capabilitatile unice ale ariei de-a lungul stramtoarei Messina, care separa Italia continentala de Sicilia. Perfect vizibile de pe coasta opusa, punct de reper unic in peisaj, doua cladiri vor fi semnale de neconfundat pentru orientare atat pe mare cat si pe uscat.
Scopul principal, din punct de vedere urban, este, nu numai concentrarea asupra aspectelor exclusiv functionale de a oferi orasului o zona maritima, ci si o reorganizare generala a layoutului curent al portului si reconstruirea relatiei directe cu centrul orasului.
Ideea de dezvoltare a unei zone urban-maritime poate contribui la ideea imaginii colective, aducand o noua viziune asupra orasului, redefinind zonele conectate cu portul, si generand o solutie unitara pentru waterfront.
INCADRARE IN ARIA URBANA VIZATA
1. LOCALIZAREA MUZEULUI MARII MEDITERANIENE
Muzeul este situat in puncul cel mai favorabil zonei de interventie, mai aproape de districtul turistic, in punctul cel mai proeminent al bazinului portului existent.
Monument al grandorii culturale mediteraniene, si simbol al orasului Reggio Calabria, muzeul se intoarce catre oras, oferind o deschidere spre mare, marginit de Sicilia la vest si de intrarea in port la nord-est. Acesta are rolul de a semnala, in partea de vest, limita dintre uscat si mare, iar in est si nord-est, un fundal unic pentru intregul bazin al portului.
Aceasta pozitie este ideala pentru a fin in mod clar, vizibila, de la in oras, dinspre nord, cat si de pe autostrada si calea ferata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regium Waterfront - Proiect de Regenerare pentru Portul Reggio Calabria.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!