Personalitatea Culorilor

Extras din referat Cum descarc?

Definitia culorii ca notiune psiho-fizica sublineaza faptul ca suntem influentati in mod remarcabil de culoare, care ne provoaca stari, trairi si sentimente atat de nuanta cat si de saturatie. Informatia culorii se obtine atat pe cale vizuala, prin intermediul luminii care induce simtul vazului , capabil de recieptionare a peste 90% din totalul cunostintelor asupra obiectelor si fenomenelor din natura.
Culoarea accentueaza puterea de memorare a omului prin trairile pe care le induce. Ne amintim toata viata de un peisaj montan, un tablou celebru, o persoana, mai ales prin intermediul culorilor care ne-au fermecat la primul impact cu acestea . De multe ori, bolnavi si pesimisti, am primit suflul vietii prin impactul cu o culoare vie, care a indus in sufletul nostru optimismul necesar insanatosirii. O singura culoare induce plictiseala, monotonie, daca este privita mult timp. Ne plac peisajele, tablourile, unii oameni, incaperile pentru ca sunt caracterizate prin imbinarea armonioasa a culorilor. O adevarata armonie cromatica studiaza valoarea de combinatie a culorilor si echilibrul cromatic .
De fapt nu culorile in sine, ci valorile cromatice obtinute prin combinarea, dispunerea, armonizarea si echilibrarea valorilor diferitelor tonuri si nuante cromatice sunt cele care isi pun amprenta pe sufletul omenesc. Studiul culorilor, armonia lor, impactul asupra vietii noastre a preocupat o pleiada de cercetatori care si-au adus contributia la cunoasterera mecanismului vederii in culori, la interpretarea interactiunii dintre om si culoare si a influentei culorilor asupra psihicului, a puterii de memorare, a starii de sanatate. Fara culori, fara lumina am fi mult mai saraci, mai nelinistiti, si am pierde puterea de a intelege si de a stapani unele fenomene naturale. Avand in vedere cele mentionate mai sus, vom reprezenta, pe scurt, domeniile in care viata si culoarea interfera in beneficiul nostru.
Alaturi de muzica, culoarea reprezinta unul din cele mai importante mijloace prin care omul isi proiecteaza si isi exteriorizeaza dinamica structurii afective. Culoarea este una din calitatile lumii, a luminii, cu cea mai mare putere de fascinatie pentru om. Elevii vor invata , vor descoperi ca exista culori lumina, culori pigment si ca in ambele domenii omul se joaca cu o multime de tonuri, nuante, griuri colorate. Ei vor exersa diverse amestecuri cromatice descoperind elastica miscare a culorilor spre alb, spre negru, spre vecine sau spre complementare si simtind astfel senzatii, stari si sentimente noi, diferite.
Se vor juca cu tot felul de modalitati de-a asterne culoarea pe suprafete folosind pensule, degete, cutit de paleta, burete, carpe, diverse procedee de stropit, scurgere, presare, suflare etc. Vor cerceta si descoperi lumea culorilor plimbandu-se cu ochii printre flori, fluturi, cristale, pesti, insecte, pasari, masini, materiale textile, prin lumea microscopica si desigur prin peisajele figurative si abstracte din universul picturii. Treptat elevii vor descoperii culorile specifice zilei, noptii, celor patru anotimpuri, culorile naturii terestre, culorile cerului la diferite ore, culorile lacurilor si marilor si fantasticele aurore boreale si se vor juca, poate cu diverse filtre pentru culorile lumina. Dar vor descoperi in acelasi timp noptile, apele, campurile, cosmosurile linistite sau rotitoare atat de diferite fascinan-
te, halucinante sau chiar inspaimantatoare ale pictorilor. Vor descoperi treptat, prin jocuri, exercitii, explorari plastice transparenta si supletea acuarelei, ambiguitate goasei si pregnanta temperei; se vor juca cu prafurile de culoare pastelate si vor descoperi, prin muzee si expozitii, puterea de plasmuire aproape proteica a culorilor de ulei, iar in unele biserici vor fi fascinati de culorile lumina ale vitraliilor, de caldura mistica a frescelor sau de vesnicia cromatica a mozaicurilor.
Prin diferite exercitii-joc, explorari plastice, lucrari elaborate, analize cromatice a diverse reproduceri de arta vor descoperii marea varietate de stari ale culorii : vor simti ca unele sunt calde, altele reci, unele active, altele pasive, ca unele au greutate iar altele par usoare ca fulgul, ca unele se contracta in timp ce altele sunt expansive. Prin observatii, analize si comparatii se vor descoperii galbenul transparent al atmosferei diurne solare, albastrul intunecat al atmosferei nocturne, rosul sangelui si focului, verdele vegetatiei si concomitent faptul ca galbenului i se asociaza starea de activitate, actiune, in timp ce albastrului starea de repaus, rosului comportamentul ofensiv, in timp ce verdelui i se asociaza comportamentul defensiv. Toate aceste efecte, impresii, stari induse de culori in psihicul nostru vor fi descoperite, analizate, simtite, traite si in reproduceri de arta. Apoi elevii vor descoperi treptat lumea complicata dar fascinanta a contrastelor de culoare, a acordurilor cromatice precum si muzicalitatea armonioasa a gamelor cromatice. Experienta contrastelor, acordurilor si gamelor cromatice le va deschide intrarea in fascinanta lume a picturii unde, treptat, vor lua cunostinta cu peripetiile culorilor care vor fi cand supuse formei ca o haina prea stramta, cand libere sub forma de puncte sau pete
Zburatacite, cand delicate si diafane, cand incendiare si pline de energii mistuitoare.
Elevii vor lua cunostinta de unele sistematizari ale relatiilor cromatice sub forma de stele, cercuri ori sfere cromatice; vor putea contrui ei insisi anumite aranjari spatiale cromatice, ba chiar se vor aventura in constructii cromatice tridimensionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Personalitatea Culorilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!