Ornamentele Specifice Camasii Traditionale Lapusene

Extras din referat Cum descarc?

Desi la inceput mijloacele tehnice au fost destul de modeste si materiile prime erau produsul gospodariei taranesti, totusi realizarile artistice au fost uimitoare. Piesele componente ale portului sunt ornamentate cu o bogata maiestrie artistica a tesaturilor si a broderiilor din fire colorate cu culori vegetale.
De o mare sobrietate si autenticitate, linia portului popular romanesc, fara a fi rigida, ci, dimpotriva gratioasa si plina de vioiciune, pastreaza o nota predominanta de eleganta si distinctie. Claritatea croiului si rolul decorativ al liniilor de cusatura pentru imbinarea diferitelor piese componente ale camasii ar putea constitui doar ele in sine o ornamentica deosebit de valoroasa. Dar creatoarele populare, sesizand rolul decorativ al acestor linii, le-au accentuat prin ,,cheite", cusaturi ornamentale care unesc doua parti diferite la camasi si la ii, uneori colorate. 
Costumul confectionat de taranca romana este legat de viata sa de zi cu zi. El este conceput nu numai ca obiect de uz practic, dar si ca o nevoie de frumos, de materializare a talentului si a iubirii pentru natura in care s-a nascut. Impodobirea camasii indica direct sursa de inspiratie a tarancii: frunzele si florile campului, pasarile, oamenii, animalele. Ea stie sa le prezinte in asa fel, incat prin liniile cele mai simple reda esentialul cu o mare puritate de expresie.
Decorarea costumului popular prezinta un caracter unitar. Dozarea ornamentelor, echilibrul, pastrarea proportiei intre campurile ornamentale si albul panzei denota gustul tarancii romane in impodobirea pieselor lucrate de mana sa. 
Academicianul George Oprescu spune in aceasta privinta: ,,Daca o parte este brodata mai bogat, mai din plin, ea va fi inconjurata obisnuit de spatii in care motivul cusut este oarecum aruncat la intervale mai mari, ca sa formeze o tranzitie si sa nu contrasteze prea izbitor cu restul panzei nebrodate. Acest echilibru intre diferitele campuri e de o eleganta fermecatoare, care nu va scapa nici unui cunoscator." 
Costumul popular din Lapus se caracterizeaza prin folosirea masiva ca fond, a culorii albe. Nota sa dominanta este intrebuintarea tesaturilor albe de canepa, in, bumbac si lana. Pe aceasta unitate a materialului se sprijina si unitatea de croi.
Alt element important este ornamentica, atat ca plasare si compozitie, cat si ca motive. Costumul romanesc are o ornamentatie discreta si in acelasi timp de efect. Ornamentica romaneasca se caracterizeaza in ceea ce priveste compozitia si plasarea ei in ansamblul costumului prin dispozitia ei foarte masurata. Rezultatul acesta este obtinut prin situarea ornamentelor in campuri precis delimitate care pe de o parte fac ca liniile croielii sa fie subliniate, si o data cu ele si cele ale corpului omenesc, atribuind costumului un caracter sculptural, iar pe de alta parte pun in valoare insasi motivele decorative.
,,In ornamentatia costumului popular, dispozitia decorului urmeaza linia dreapta: ,,rauri" sau ,,sire" pe maneca si piept, ,,randuri" pe altita, ,,vraste", sau ,,vergi" pe fote, valnice si catrinte, ne arata sensul orientarii in spatiu a motivelor ornamentale, care se insira linear, in dungi drepte ce strabat vertical, orizontal sau oblic suprafata tesaturii." 
In mod curent, sistemul de decorare lineara se bazeaza pe insiruirea ritmica a acelorasi grupe de motive, repetate simetric pe parcursul unei dungi, de la un capat la altul al suprafetei ornamentate. Decorul, atat prin factura sa, cat si prin dispozitia sa in spatiu, se acorda perfect cu forma si dimensiunea obiectului ca si cu functiunea pe care acesta o are in viata omului. In arta populara ornamentul este legat organic de forma si volumul obiectului, determinat fiind si de materia prima si tehnica de executare a acestuia.
Discretia coloritului se armonizeaza cu natura motivelor ornamentale si cu plasarea lor pe campuri precis delimitate. Este de retinut din contextul aprecierilor laudative ale lui Charles Diehl privind portul popular romanesc, pasajul in care se opreste asupra valorii artistice a ornamenticii: ,,Maniera cea mai caracteristica a intregii traditii nationale apare mai ales in broderiile care impodobesc costumele populare...O varietate, o bogatie de culori viguroase care se armonizeaza cat se poate de fericit." 
Camasa romaneasca, femeiesca sau barbateasca, din toate regiunile tarii, are mari spatii rezervate fondului care datorita culorii albe dau intregului ansamblu o nota de distinctie. Camasa, bine chibzuita in croi, raportand cu multa grija forma sa siluetei corpului femeiesc, este atent elaborata si din punct de vedere decorativ, constituind prin ornamentica sa punctul de rezistenta al impodobirii vestimentare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ornamentele Specifice Camasii Traditionale Lapusene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!