Opera lui Albrecht Durer

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Copilaria si tineretea 4
Calatoria in Italia 5
Revenirea la Nurnberg 5
Maturitatea 8
Studii dupa natura 8
Patimile lui Christos 8
Finalul vietii. Opera in culoare 11
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Am ales sa scriu despre artistul pe care l-am apreciat cel mai mult din Renasterea germana, pentru perfectiunea si disciplina liniilor sale, dar si pentru capacitatea de a sintetiza frumusetea luminii, a umbrei (intr-un cuvant, a atmosferei) cu cea a rigorii matematice in desen. Intotdeauna i-am privit opera ca pe un apogeu al echilibrului renascentist, fiindca la Durer gasim profunzime in ochii personajelor sale, si o claritate impecabila a detaliilor, fara ca gratia ansamblului sa fie afectata in vreun fel. Maestrii italieni plutesc mai mult in poezie decat Durer, facand loc pentru un soi de festivism vizual pe alocuri, din acel festivism rasarind mai tarziu atmosfera specifica genului rococo, prin baroc.
Autoportretul artistului la varsta de 26 de ani (fig. 1)
(1498)
Ca tanar artist, pot afirma ca studiul dupa opera lui Durer limpezeste ochiul, mintea si mana care deseneaza, fiindca reproducerea unei lucrari ale artistului constituie o incursiune in mecanismul sau interior care a dirijat cu atata precizie si gingasie instrumentele de lucru, rezultand faimoasele sale gravuri si picturi. Artistul s-a precupat mult de lumea sa contemporana, studiind descoperirile vizuale din Italia si Tarile de Jos, apoi a creat un indreptar propriu al proportiilor umane, transpunand viziunea umanista in cercetarea vizuala a spatiului german, din secolele XV-XVI.
Copilaria si tineretea
Albrecht Durer a fost fiul unui orfevru care a locuit o parte din viata in apropierea orasului Oradea de astazi . Priceput in mestesugul prelucrarii aurului, acesta a parasit tinutul natal pentru a se stabili ulterior intr-un mare centru comercial al Germaniei, Nurnberg. Comparabil ca rafinament al marfurilor mestesugaresti cu Florenta2, Nurnberg adapostea locuinte atragatoare din punct de vedere arhitectural, avand chiar motive ornamentale italiene3.
Albrecht, al treilea nascut din cei optsprezece copii ai familiei, a vazut lumina zilei la data de 21 mai 1471, dupa ce tatal sau deja se stabilise la Nurnberg. Giuvaergiul Albrecht a observat capacitatile fiului sau, transmitandu-i cunostinte despre fragila arta a orfevrariei. Desi micul Albrecht schita cu multa indemanare ornamente si motive decorative, acesta s-a dovedit mai atras de arta picturii si a desenului, dupa cum atesta si remarcabilul autoportret realizat la varsta de treisprezece ani, in 14844(fig.2). 
In memoriile sale, Durer mentioneaza: ,,Ii spusei tatalui meu ca vreau sa urmez pictura, dar el nu fu prea multumit, parandu-i rau de vremea pierduta cu ucenicia. Totusi, imi facu voia, si in anul 1486, de ziua Sfantului Andrei, ma tocmi la Michael Wohlgemut sa-i slujesc trei ani ca ucenic. In timpul acesta Dumnezeu imi dadu silinta sa invat bine, dar trebui sa indur multe de la calfe."5


Fisiere in arhiva (1):

  • Opera lui Albrecht Durer.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Zaharia, D.N., ,,Istoria Artei Renascentiste", Editura Artes, Iasi, 2008;
2. Nanu, Adina, ,,Albrecht Durer", Editura de stat pentru literatura si arta, Bucuresti, 1957;
3. Gombrich , E.H., ,,Istoria artei", Editura ART, 2012;
4. Mielke, Hans, ,,Albrecht Durer", Staatliche Museum, Preusicher Kulturbesitz Berlin, 1991;
5. Colectiv de autori (Tr. Sorin Marculescu), ,,Istoria ilustrata a picturii. 1000 de reproduceri in culori", Editura Meridiane, Bucuresti, 1968.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!