Mozart

Extras din referat Cum descarc?

Tarziu, dupa-amiaza, urgia viscolului ce bantuia de trei zile regiunea si orasul Salsburg se domoli. Vantul inceta de a mai sufla. Pe strazi, cate un calator se mai incum,eta sa iasa si sa ocoleasca troienele care, pe alocuri, astupau cu totul drumul. Prin spartura unui nor, soarele isi afirma in sfarsit, anemic, prezenta. O raza mai indrazneata a astrului zilei se furiseaza prin fereastra camerei situata la etajul de sus al casei cu nr. 9 din Getreidegasse. Raza inunda camera , lumina si contura chipul unui copilas abia sosit pe lume, copil ce va fi supranumit mai tarziu "soarele muzicii". Copilul nascut in viforoasa zi de 27 ianuarie 1756 era Wolfgang Amadeus Mozard, care-si vestea prin planset poposirea pe arena vietii, a durerilor, a gloriei si a imortalitatii. Acesta era al 7-lea nascut intr-o familie de saraci.
Leopold Mozard, tatal lui Wolfgang, era dirijorul adjunct al orchestrei Curtii episcopale din Salsburg si un bun pedagog muzical, precum si autorul unei admirabilemetode pentru studiul viorii. Dar toate aceste indeletniciri - inclusiv compunerea mai multor simfonii si lucrari scrise pe motive populare - nu ajungeau sa acopere nevoile unei familii cu multi copii. Insa nimeni nu stia ca Motzard se nascuse cu o inclinatie muzicala de exceptie si isi va scoate familia din austeritate.
Cei 35 de ani ai lui Motzard pot fi inpartiti in 3 etap ecare corespund principalelor epoci de viata si de creatie a marelui artist.
Primii 17 ani, intinsi pe perioada dintre 1756-1773, alcatuiesc prima etapa din viata muzicianului; este epoca ce cuprinde calatoriile  pe care le-a intreprins genialul copil prin toate marile centre muzicale ale Europei. A doua perioada, asternuta pe spatiul celor 8 ani petrecuti in Salsburg (1773-1781)- este etapa cea mai sumbra din viata lui Mozard, este epoca incatusarii prilejuita de functia pe care o indeplinea la curtea lui Colloredo, arhiepiscopulde Salsburg. In sfarsit, ultimii 10 ani de viata ai artistului, 1781-1791, alcatuiesc


Fisiere in arhiva (1):

  • Mozart.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!