Leonardo Davinci

Extras din referat Cum descarc?

Studiind istoria vietii lui Leonardo DaVinci, avem impresia ca ne confruntam cu mai multe biografii deodata, nu doar cu una singura .Si asta pentru ca Leonardo DaVinci a fost in acelasi timp pictor, arhitect stralucit, cunoscator desavarsit al anatomiei umane, un suflet pasionat de muzica... Leonardo DaVinci - un om intr-adevar universal, multilateral si mereu enigmatic, iesind in afara oricaror categorii predeterminate.
S-a nascut la 15 aprilie 1452 nu departe de Florenta ,intr-un mic sat toscan - Vinci. A fost vlastarul nelegitim al notarului local Piero Antonio da Vinci si al unei anumite Catarina, despre care nu stim aproape nimic; pe cand avea doar trei ani tatal sau l-a luat de langa mama lui .De educatia viitorului pictor s-a ocupat tatal sau, barbat iubit de toata lumea si cu educatie aleasa. Curiozitatea micului Leonardo, greu de satisfacut, l-a facut pe notarul toscan sa descopere curand abilitatile extraordinare ale fiului sau. Totul pare sa-l pasioneze pe baietel - matematica, dar si muzica sau poezia, si nu numai - cunostintele de chimie. Este totodata inventatorul unui mecanism neobisnuit care face ca brusc, in mijlocul noptii, patul sa arunce in sus persoana care doarme in el. Insa tanarului Leonardo nu-i place sa faca numai pozne - ia lectii de dans, calarie si in toate aceste domenii este un elev extraordinar de dotat. Tanarul Leonardo este in stare sa petreaca ore in sir desenand. Piero DaVinci ii observa de timpuriu abilitatile extraordinare si ii prezinta cateva din lucrarile fiului sau unui cunoscut, un celebru pictor si sculptor florentin - Andrea Verrocchio. Artistul nu vrea sa creada ca desenele pe care le avea in fata ochilor iesisera de sub mana unui baietel si cere sa il cunoasca pe  micul geniu. In anul 1469 Leonardo isi incepe ucenicia in atelierul lui Verrocchio devenind in scurt timp elevul lui preferat. In 1480, Leonardo DaVinci este acceptat la vestita academie din piata San Marco din Florenta. Neinteles de contemporanii sai ,artistul scapa si astazi oricaror clasificari .Leonardo DaVinci nu este un umanist tipic , in sensul strict clasic al acestui termen .Nu este un filozof-erudit, ci mai degraba un autodidact ferm ancorat in realitate si in tot ce este concret .Nu are incredere in reflectiile prea mistice ale filozoficilor epocii sale. Prefera sa isi petreaca timpul la petrecerile organizate de familia de Medici sau sa observe oamenii care trec pe strada .Despre acest lucru aflam mai pe larg din ,,Memoriile" artistului : ,,Sa studiezi pe strada pe inserat, cand este vreme urata, chipurile barbatilor si ale femeilor : cat farmec, cata blandete."
Leonardo DaVinci duce o viata indestulata si este un artist cautat la Florenta. Dar in ciuda acestui fapt nu reuseste sa patrunda in cercurile intelectuale ale orasului. Intampina critici aspre si aversiune fatisa. Caracterul sau capricios ii irita pe multi, tocmai de aceea modernitatea descoperirilor sale artistice este adesea prost inteleasa. Artistul devine tot mai constient de faptul ca in Toscana nu va putea sa-si realizeze intentiile sale artistice .Dupa parerea lui nu se poate vorbi de libertate daca aceasta nu este desavarsita; ca atare la varsta de treizeci de ani paraseste Florenta si pleaca la Milano.            
Bineinteles, temperamentul creator al lui Leonardo DaVinci nu se putea multumii doar cu indeletnicirea de pictor. Activitatea lui la Milano era foarte bogata si uimeste prin diversitatea ei. Artistul lucreaza la decoratiuni teatrale, organizeaza ceremoniile de nunta pentru familia Sforza si le proiecteaza vesmintele .In anul 1487 , participa la lucrarile de pregatire in vederea construirii catedralei din Milano. Este numit inginerul-sef al lucrarilor legate de apeductele orasului. Tot  atunci incepe pictarea tabloului Madona din pestera, iar in anul 1495 incepe Cina cea de Taina. Principele


Fisiere in arhiva (1):

 • Leonardo Davinci.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!