Judetul Valcea - Amprenta Puternica in Cultura si Istoria Nationala

Extras din referat Cum descarc?

Aproape toate darurile cu care natura si oamenii au inzestrat Romania, s-au adunat pe meleagurile valcene. Un tinut anume facut sa ademeneasca drumetul, spectaculosul naturii - in fantastice alcatuiri precum cheile Bistritei si ale Oltului, plante si animale rare in rezervatiile naturale din muntii Coziei si din muntii Buila Vanturarita si Capatanii, sunt ocrotite ca monumente ale naturii. Sate tihnite cu traditii pitoresti si neintrecuti mesteri populari - la Horezu, Barbatestit, Vaideeni, la Bujoreni, Vladesti sau Buzesti.
Judetul Valcea, localizat in sudul Romaniei, se intinde pe o suprafata de 5765 kmp si se invecineaza cu: judetele Alba si Sibiu la nord, judetul Arges la est, judetul Olt la sud si sud-est, judetul Dolj la sud-vest, judetul Gorj la vest si judetul Hunedoara la nord-vest. Resedinta judetului este municipiul Ramnicu Valcea. 
Prima atestare documentara a orasului dateaza din 4 septembrie 1388, cand cel care s-a numit domnul Tarii Romanesti pana la marea cea mare, Mircea cel Batran, mentiona intr-un hrisov ca se afla in "orasul domniei...numit Ramnic". Sigiliul orasului dateaza insa din 1505 fiind, dupa cum arata istoricul A. Sacerdoteanu, "unul dintre cele mai vechi sigilii orasenesti din Tara Romaneasca".
Materialele arheologice, informatiile marilor invatati ai lumii antice, vestigiile si monumentele istorice atesta, in Valcea, primele urme ale existentei omenesti inca din paleolitic, iar descoperirile de la Bugiulesti (comuna Tetoiu) inscriu judetul nostru intre locurile din tara si din lume cu cele mai vechi urme de convietuire umana - circa 2.000.000 de ani.
Perioada neolitica este prezenta aici prin descoperirile de la Barsesti, Cazanesti, Govora-sat, Orlesti, Valea Raii etc.
Epoca bronzului este ilustrata prin descoperirile de la Boisoara, Barsesti, Buleta, Cazanesti, Dragasani, Goranu, Govora-sat, Ladesti, Ocnele Mari, Orlesti, Ramnicu Valcea, Raureni, Sacoti, Scundu, Stefanesti, Valea Raii, Vladesti, Voicesti etc.
Epoca fierului, cand se formeaza elementul etno-cultural traco-daco-getic, este reprezentata prin numeroase vestigii arheologice descoperite la: Cazanesti, Costesti-Ferigile, Barsesti, Govora-sat, Ocnele Mari, Otesani, Valea lui Stan, Raureni etc. Dintre vestigiile antice, se remarca, in mod deosebit, cele de la Ocnita (Buridava), unde a iesit la iveala un fragment de vas cu inscriptia BASILEOS THIAMARCOS EPOIEI, pastrand, probabil, memoria unui rege local, contemporan cu Octavian Augustus : 
Tot din aceeasi perioada, judetul Valcea este strabatut, de la nord la sud, de o linie fortificata de sapte castre romane (Limes Alutanus), amintite de Tabula Peutingeriana si confirmate de cercetarile arheologice: Pons Vetus (Caineni), Praetorium (Racovita), Arutela (Bivolari), Castra Traiana (Sambotin), Buridava (Stolniceni), Pons Aluti (Ionestii Govorei), Rusidava (Dragasani).
Numeroase localitati pot fi numite drept locuri de legenda.
Astfel la Posada, in Tara Lovistei, intre 9 - 12 noiembrie 1330, oastea Tarii Romanesti condusa de Basarab I, a infrant armata maghiara condusa de Carol Robert de Anjou, consfintand, in acest fel, independenta statului feudal de la sud de Carpati.
Voievodul Mircea cel Batran (1386-1418), a legat de numele lui construirea Manastirii Cozia (1386-1388), monument simbol al arhitecturii medievale romanesti, precum si primele mentiuni documentare despre orasul Ramnicu Valcea (20 mai 1388) si despre judetul Valcea (8 ianuarie 1392). Aici, la Cozia, au lucrat mari carturari ai vremii: Filos-Filotei, Mardarie Cozianul, Ghenadie Cozianul, Grigore Ieromonahul si altii. 
Pe la manastirea Cozia trece in drumul sau spre Bucuresti dinspre Ardeal poetul nostru national Mihai Eminescu. Revoltat de faptul ca autoritatile transformasera ctitoria marelui voievod, Mircea cel Batran, in inchisoare scrie in ziarul "Timpul" din 12 septembrie 1882 : "Cozia, unde e inmormantat Mircea I, cel mai mare domn al Tarii Romanesti, acela sub care tara cuprindea amandoua malurile Dunarii pana-n mare, Cozia, unde e imormantata familia lui Mihai Voda Viteazul, un monument istoric aproape egal in vechime cu tara, ce-a devenit ? Puscarie ?"


Fisiere in arhiva (1):

  • Judetul Valcea - Amprenta Puternica in Cultura si Istoria Nationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!