Henry Martise

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambresis - d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai artei secolului al XX-lea si totodata unul dintre principalii initiatori ai artei moderne. Mostenitor al impresionismului si neoimpresionismului, Matisse da impuls miscarii fauviste, dar este in acelasi timp un pictor universal, la fel de dezinvolt in cultivarea artei africane, cat si in creatia artistilor renascentisti sau cu operele contemporanilor sai.

Note biografice si evolutia artisticaInceputurile

Henri Matisse s-a nascut la 31 decembrie 1869 in Le Cateau-Cambresis, o localitate din nordul Frantei. Fiu al unui negustor de grane, se pregateste mai intai pentru profesiunea de avocat, dar in perioada de lunga convalescenta dupa o interventie chirurgicala survenita in anul 1890, se apuca de desenat, descoperind astfel lumea artei. Pleaca la Paris si se inscrie la Academia Julian. Adevaratele lui experiente artistice vor fi insa legate de Ecole des Beaux-Arts, unde urmeaza cursurile pictorului simbolist Gustave Moreau, in atelierul caruia incepe sa mearga cu regularitate incepand din 1895. Leaga numeroase prietenii, printre care Albert Marquet si Theodor Pallady. In anul 1899, Matisse incepe sa studieze pictura in atelierul lui Eugene Carriere, unde il va intalni pe Andre Derain, care i-l va prezenta pe Maurice de Vlaminck.

Henri Matisse - Lux, calm si voluptate, 1904 - Musee d'Orsay, Paris

Anul 1904 reprezinta un punct de cotitura in creatia lui Matisse. Dupa prima expozitie pa care i-o organizeza Ambroise Vollard in galeria sa din Paris, pictorul pleaca la Saint-Tropez, unde il astepta Paul Signac, care il initiaza in stilistica divizionismului. Divizionistii (neoimpresionistii) se serveau de tehnica pointillista, care consta in pictarea cu trasaturi scurte, distincte de pensula, care lasa puncte mici, regulate, multicolore si independente de culoare pura. "Lux, calm si voluptate" este o dovada evidenta a folosirii acestui stil.

Parnasul fauvistilor - Collioure

Matisse isi petrece vara anului 1905 la Collioure, un mic port situat in sudul Frantei, unde soseste si Andre Derain. Amandoi artistii lucreaza impreuna. In octombrie 1905 are loc la Paris al III-lea Salon de Toamna. In sala nr. VII au fost grupate tablourile lui Matisse, Marquet, Derain, de Vlaminck, Dufy.

Henri Matisse - Dans II, 1909 - Muzeul Ermitage, Sanct Petersburg

Izbucneste un scandal! Explozia culorilor puternic contrastante si modernitatea tablourilor trezesc furia criticilor oficiali. Unul dintre acestia - Louis Vauxcelles - numeste sala care grupeaza operele acestor artisti "cusca fiarelor salbatice" ("la cage aux fauves"), de unde si denumirea sub care va ramane cunoscuta noua directie in pictura -fauvism. In anul 1908, Matisse deschide o scoala de pictura in atelierul sau din Paris, care va dura doar trei ani. Incepe sa fie cunoscut, calatoreste si expune in strainatate (Munchen, Moscova, Londra, Berlin. Igor Stravinsky si Serghei Diaghilev

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Henry Martise.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
870 cuvinte
Nr caractere:
4 461 caractere
Marime:
96.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Arte
Tag-uri:
creatii, pictor
Predat:
la liceu
Profil:
Artistic
Specializare:
Arte plastice şi decorative
Sus!