Gino Severini

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Futurismul este un curent artistic, o miscare a modernismului artistic italian, celebrand noua era a tehnologiei moderne. Initiatorul miscarii este poetul Fillipo Tomasso Marinetti care, in 1909 publica Manifestul futurist. Numele acestui curent vine de la cuvantul italian "futuro", care inseamna viitor. Revolta futurista impotriva tuturor tradtiilor culturale merge mana in mana cu glorificarea "frumusetii vitezei", cultul masinilor si al societatii contemporane. Artistii futuristi, combatand cubismul, pe care il socoteau prea static, doreau sa introduca in opera de arta miscarea,dinamismul vietii moderne, viteza. Pentru a asigura aceasta viteza, caracteristica epocii moderne, futurismul introduce timpul, sugerat la randul sau prin trecerea mobilului prin mai multe puncte succesive ale spatiului si au cautat sa redea in una si aceeasi imagine actiuni care se petrec in spatii diferite, in aceeasi clipa, ceea ce a dat nastere simultaneismului futurist. De asemenea ei au reprezentat in aceeasi imagine pozitiile prin care trece obiectul in miscare.

Marile orase europene, care se dezvolta intr-un ritm ametitor la inceputul secolului al XX-lea, pulsand de zgomotul innebunitor al traficului rutier, in care primele automobile isi croiesc drum prin multimea de pietoni, biciclisti si trasuri, expresie a dorintei de mobilitate a omului - iata cadrul esential in care a luat nastere acest curent artistic.

"In manifestul sau, Marinetti indeamna la respingerea artei traditionale si la lichidarea muzeelor si bibliotecilor, glorificand curajul, revolta si razboiul, preamareste viteza, canta "multimile excitate de munca", precum si realizarile tehnice ale erei industriale. Desi manifestul este publicat la Paris - cel mai important centru al avangardei timpului - el este destinat cu precadere mediilor intelectuale italiene. In acelalsi timp, pe zidurile orasului Milano apar afise cu latimea de trei metri si inaltimea de un metru, din care sare in ochi cuvantul "FUTURISMO", scris cu rosu aprins. Intre anii 1909-1916, apar peste cincizeci de manifeste care se refera la sfere atat de variate precum politica, dans, muzica

Bibliografie:

- Adriana Botez-Crainic - Istoria Artelor Plastice, vol.II, E.D.P. Bucuresti, 1994

- Ion Cristea - Curentele Artei Moderne, ed Alfa, Bucuresti, 1999

- Marin Nicolau-Golfin - Istoria Artei, vol. II, E.D.P. Bucuresti, 1967

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Futurism

- http://www.en.cortonaguide.com/severini_gino.html

- http://www.gino-severini.com/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gino Severini.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 642 cuvinte
Nr caractere:
8 887 caractere
Marime:
16.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Arte
Tag-uri:
arta, futurism, curent artistic
Predat:
la liceu
Profil:
Artistic
Profesorului:
Simona Suta
Sus!