Gavriil Musicescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Gavriil Musicescu

Gavriil Musicescu s-a nascut la Ismail (oras in sudul Republicii Moldova, pe bratul dunarean Chilia), la 20 martie 1847. Si-a facut studiile la Seminarul Teologic din Husi, apoi la Conservatorul din Iasi (1864 - 1866). Dupa absolvirea Conservatorului a fost numit profesor de muzica la Ismail. Aici are ocazia de a cunoaste repertoriul coral bisericesc al clasicilor rusi. Fiind un iscusit dirijor de cor si avand serioase inclinatii spre compozitie, a fost trimis la Sankt-Petersburg, unde a urmat cursurile de armonie si polifonie. Intors in tara (1872), Gavriil Musicescu este numit profesor de armonie la Conservatorul de muzica din Iasi.

Ca director al Conservatorului din Iasi (1901-1903), Gavriil Musicescu a initiat actiuni menite sa contribuie la educarea muzicala a publicului larg. Dezvoltarea orchestrei Conservatorului si organizarea unor conferinte cu ilustratii muzicale au constituit un inceput laudabil. Din 15 ianuarie 1876 a devenit si dirijorul corului Mitropoliei din Iasi, pe care-l va conduce pana la sfarsitul vietii. Gavriil Musicescu a ridicat aceasta formatie in scurt timp la un nivel necunoscut pana atunci la noi. Pentru ansamblul acesta a scris - in afara de lucrari destinate serviciului religios (liturghii, concerte etc.) - compozitii corale laice, reprezentand prelucrari de melodii populare, impreuna cu corul a intreprins turnee remarcabile

Timp de mai bine de trei decenii, Gavriil Musicescu, cu competenta si cu exigenta, a indrumat generatiile de discipoli, instaurand o traditie de seriozitate si de autentica traire emotionala artistica in lucrarile elaborate. La catedra a fost un zelos propagator al cantecului popular, staruind neincetat a arata studentilor calea dezvoltarii muzicii romanesti prin axarea ei pe creatia populara.

Bun cunoscator al cantarii romanesti si rusesti, al stilului clasic si romantic apusean, precum si al creatiei populare, marele muzician si pedagog are meritul de a fi facut primii pasi pe calea sintezei tuturor influentelor. El a initiat o adevarata scoala de interpretare a muzicii corale romanesti. A infiintat primul cor profesionist de la noi - Corul Mitropolitan din Iasi - cu activitate artistica permanenta si un repertoriu bogat si divers. Cu acest cor a intreprins turnee in Transilvania, Banat si in mai multe orase din Regat, provocand admiratie si entuziasm in randul tuturor muzicienilor si iubitorilor de muzica ai vremii.

Creatia artistica lui Gavriil Musicescu

In afara de muzica corala religioasa si laica, creatia sa cuprinde lucrari ocazionale, ca de pilda monumentala piesa corala ,,Cu tarie inainte", scrisa in 1885 cu prilejul jubileului de jumatate de veac al Academiei Mihailene din Iasi.

In 1883, cu prilejul inaugurarii statuii lui Stefan cel Mare, Gavriil Musicescu scrie ,,Cantecul lui Stefan cel Mare", reluat si amplificat in zilele noastre de compozitorul Gheorghe Dumitrescu in opera ,,Ioan Voda cel Cumplit". Prin cantecele sale, Gavriil Musicescu a fost prezent in toate manifestarile patriotice si culturale ale tarii, in septembrie 1877, cu prilejul marii intalniri de la Universitatea din Iasi, compune un inaripat mars eroic intitulat ,,Arme, arme". Sub titlul ,,Fiii Romaniei", marsul s-a cantat la reprezentatiile de gala in cinstea caderii Plevnei. Soldatilor romani le-a mai inchinat cantecele ,,Moartea viteaza" si ,,Osteanul roman", pe versuri populare.

O remarcabila autenticitate artistica o demonstreaza ,,Hora de la Plevna" pe versuri de Vasile Alecsandri, ,,Stejarul si cornul" pe versuri populare, ,,Ca un glob de aur" pe versuri de Dimitrie Bolintineanu.

Gavriil Musicescu a armonizat melodii populare si a publicat recenzii si studii muzicale, articole in legatura cu valoarea folclorului ca baza pentru dezvoltarea muzicii culte. Compozitorul si dirijorul Gavriil Musicescu s-a stins din viata la 8 decembrie 1903, la Iasi. Elevii sai, Ion Vidu si Timotei Popovici, veniti din Banat sa invete la Iasi, ca si Enrico Mezzetti, Al. Zirra, s.a., au continuat traditia maestrului lor, imbogatind repertoriul coral romanesc cu lucrari de valoare. Traditia dirijorala a lui Gavriil Musicescu a fost continuata la Iasi de Antonin Ciolan si Vasile Popovici-Ieseanu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gavriil Musicescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
712 cuvinte
Nr caractere:
3 581 caractere
Marime:
10.34KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Arte
Tag-uri:
dirijor, muzica
Predat:
la liceu
Sus!