Dirijorul si Profesorul Gheorghe Cojocaru

Extras din referat Cum descarc?

Profesor de muzica la Liceul Pedagogic din Botosani timp de 30 de ani, dirijor al corului scolii, dirijor al Coralei ,,George Enescu" si al corului barbatesc din Flaminzi, precum si membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania din 1986, Gheorghe Cojocaru a trait in perioada 1928 - 2002, timp in care a sustinut peste 270 de concerte in tara.
Nascut in Corjauti - Pomarla, la 27 aprilie 1928, Gheorghe Cojocaru a dat examen la Conservatorul din Iasi in 1949. Deoarece din 1948 se constituise un nucleu anticomunist in Pomarla, din care facea parte si compozitorul, in primul an de studentie nu a ezitat sa imparta manifeste. Urmarea? La 11 iulie 1950 a fost arestat. Procesul a avut loc pe 22 februarie 1951, in  inchisoarea militara din Iasi si Gheorge Cojocaru a primit o condamnare de cinci ani. Astfel a patruns in lumea de dupa gratii, fiind prin Jilava, Pitesti, Constanta, Gherla, Aiud, iar in 1956, pe 6 iulie, este eliberat. Lupta cu viata abia acum incepea. A-si gasi un loc de munca parea imposibil si, totusi, dupa ce este contabil in comuna Sant, paznic la Trustul minier din Valea Vinului, revine in 1957 in Moldova si pina in 1963 este angajat al Ansamblului "Ciprian Porumbescu" din Suceava. A reluat cursurile Conservatorului in 1962, apoi a profesat si din 1968 a predat in Botosani. 
In anul 1980 a infiintat Societatea muzicala ,,George Enescu", pe langa care si-a desfasurat activitatea Corala ,,George Enescu" Botosani, cu care a sustinut peste 70 de concerte corale. Timp de noua ani, in perioada 1972 - 1981, corul de elevi de la Liceul Pedagogic a sustinut anual cate un concert coral in Bucuresti, la Ateneul roman, la Academia ,,Stefan Gheorghiu" si la Sala Palatului. Din 1981 seria concertelor la Bucuresti a fost continuata cu corala ,,George Enescu". Fonoteca radioului pastreaza aproximativ 90 de lucrari inregistrate cu cele doua formatii ale sale: corul Liceului Pedagogic din Botosani si Corala ,,George Enescu".
Dirijorul Gheorghe Cojocaru a colaborat cu Filarmonica din localitate, realizand peste 50 de concerte vocal-simfonice, in care au fost interpretate ,,Fantezia pentru pian, cor si orchestra" de Ludwig van Beethoven, cantata ,,Aurora" de George Enescu, ,,Oratoriul Eliberarii" de Radu Paladi, opera ,,Luceafarul" de Nicolae Bretan, ,,Cantata Cafelei" si ,,Cantata Taraneasca" de Johann Sebastian Bach, ,,Simfonia a noua" de Beethoven.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dirijorul si Profesorul Gheorghe Cojocaru.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!