Design retro

Extras din referat

Introducere
Retro este un termen folosit pentru a descrie aspecte din cultura moderna care sunt derivate sau imita niste trenduri, modele care aprtin trecutului si este considerat unfashionable sau care un mai este la moda. In general implica ceva vintage al ultimilor 15 respectiv 30 de ani in urma. De exemplu haine care erau la moda in anii 1980 sau 1990 pot fi considerate retro. Am ales aceast tip de design deoarece este coplex si ne ajuta sa vedem o evolutie, fie ca o consideram pozitiva sau negativa, a designului obiectelor ce ne inconjoara.
Designul este, inainte de toate, o activitate creatoare integratoare ce cuprinde o gama larga de discipline. Iar designerul creatorul de forme industriale are o formate si o experienta multidisciplinara.
Pornind de la profetica afirmatie a contelui de Labord (1807-1869) care a intuit ca ,,viitorul artelor, al stiintelor si al industriei se afla in unirea lor", putem constata ca designul inca de la primii pasi s-a mpus ca un fenomen interdisciplinar, ca o punte de echilibru intre arta, stiinta si tehnica.
Aceste domenii nu sunt incompatibile, contradictorii sau concurentiale, ci doar specifice si solidare. Ele se consolideaza si se conditioneaza. Designerul trebuie sa stie ca functionalul, ergonomicul, esteticul si economicul trebuie sa conlucreze pentru a se ajunge la eficienta. 
Retro este un stil puternic influentat de art deco - un design liniar, simetric cu suprafete curate si culori bogate. Arta pop retro a jucat si ea un rol important in aparitia stilului, precum publicitatea retro si designul poster. Un alt domeniu retro este retro - futurismul, ce include domeniul stiintifico - fantastic in retro, vazut in desenele animate precum The Jetsons, dar si in jocurile video BioShock. In ciuda istoriei retro si a stilului iconic, acesta a fost in lumina reflectoarelor pentru mai multe decenii. Astazi, logo-urile retro sunt din ce in ce mai infloritoare.
Capitolul I
Prezentare generala
Designul retro cuprinde designul aniilor 20 pana prin anii 1995 . Acesta se regaseste in mai multe locuri cum ar fi arta,moda, fotografie, jocuri, sport. Dintre aceste cele mai dezvoltate zone au fost cele al artei si al modei.
Datorita faptului ca progresul tehnologic in aceasta perioada a fost unul extrem de accelerat, designerii au reactionat astfel s-au nascut o serie de produse care in ziua de azi sunt considerate retro. Evolutia tehnologica a zilelor noastre se bazeaza pe aceste produse care au aparut ca o adevarata necesitate atunci. Designul retro inseamna trecut, tot ce sta la baza produselor zilelor noastre, fiind unul foarte cuprinzator,
Stilul numit acum "retro art" este un gen de arta pop care s-a dezvoltat in anii 1940 si 1950 ca un raspuns al nevoiei de grafice indraznete care erau usor de produs sub forma unor prese ale marilor centre industrial. Arta retro de publicitara a experimentat o renastere de cand acest stil este diferit de cel modern generat de computere. 
Artistul contemporan Anne Taintor foloseste publicitatea artei retro ca un centru de lansare al conceptiilor sale despre femeia moderna.
Cel mai faimos exemplu pentru arta pop retro este forma generalizata a lui Ward Cleaver-styled, J.R."Bob"Dobbs-icon care a fost de multe ori copiata si parodiata.
Retrogaiming a devenit popular atunci cand anumiti indivizi au inceput sa se joace anumite jocuri pe aparate vintage, totusi aparatele care intra in aceasta categorile nu le putem definii strict deoarece sunt multe opinii.( Mega drive, Game Boy, Dreamcast)
Retro fashion dateaza din 1940-1980, reprezentad acel stil de imbracaminte in care se poarta haine specifice perioadei mentionate mai sus.
Acest stil de imbracaminte include accesorii caracteristice acelor timpuri, iar in zilele noartre acestea sunt purtate alaturi de imbracamintea de acum intr-un mod extravagant.
Exemplele sunt: genti de piele din 1950, blugi trapez( bell-bottom jeans), tricouri cu animalute ( poodleshirts), ochelari de soare mari, pene, geci funky( Adidas Clasic e inspirit de aici cu culoriputernice), cravat mici, esarfe de sifon, echipament sportive, blugi stamti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Design retro.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

http://www.metro.ro/public/Home, accesat la data de 13.11.2013
http://www.diypedia.ro/editoriale-amenajari-interioare/item/335-un-dormitor-in-stil-retro#sthash.DFrRtACu.dpuf, accesat la data de 13.11.2013
http://en.wikipedia.org/wiki/Retro_style, accesat la data de 13.11.2013
https://www.pinterest.com/paigeisinspired/retro-inspiration-art-design-history/, accesat la data de 13.11.2013
http://www.hongkiat.com/blog/retro-and-vintage-web-design-best-of/, accesat la data de 13.11.2013
http://zopi.ro/blog/tag/carucioare-retro, accesat la data de 13.11.2013
http://www.retroboutique.ro/de-craciun/cadouri/felinar-decorativ-alb-fulguiri-435, accesat la data de 13.11.2013


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!