Cultura si Intercultura

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere: interculturalitate, posibilitatea unei definitii si propuneri epistemice
Interculturalismul porneste de la o perspectiva diferita asupra conceptului de cultura. ,,Cultura trebuie inteleasa ca fiind reprezentata de valori in continua schimbare, de traditii, relatii sociale si politice, create pretutindeni, propriu unui grup de persoane [ ]. Ca atare, nu include doar elemente tangibile, ca mancarea, sarbatorile, vestimentatia, expresiile artistice, ci si manifestarile mai putin tangibile, ca stilul de comunicare, atitudinile, valorile, relatiile familiale." (Nieto, S., apud Anca Nedelcu, op.cit., p.19)
Asadar produselor li se adauga si interactiunile si modalitatile de reprezentare si raportare ale valorilor, extensia comportamentala ca actiune in achizitie si desfasurare. Deci cultura include tot ce face parte din viata reala. Dar in virtutea definitiei sociologice a omului, ca fiinta sociala, si a celei antropologic-psihologica, ca fiinta dotata cu constiinta si libertate, subiectii umani interactioneaza prin flash-uri de culturi diferite, ceea ce invita la perceptii de adancime a interculturii, ca model al unui ,,iceberg cultural". (Ceea ce este sub ,,nivelul marii" reprezinta matricile si etosurile culturale specifice, fundamentat a ceea ce e ,,deasupra marii", o interferenta unitara pastrand diversitatea valorilor).
Fiecare membru al unei culturi este implacabil infuzat de un ,,program mental": simbolul (puterea de reprezentare), eroul (glorificari veritabile de comportament, proiectie superioara, ipostaziata, a unei culturi), ritualul (activitati definitorii sociale si colective) si valoarea (standarde de performanta unanim acceptate). In virtutea acestui program mental, educatia interculturala pastreaza esenta si dezvolta comunicarea intre culturi diferite, garanteaza unicitatea si dezvolta personalitatea prin:
- aptitudini: curiozitatea, deschiderea spre diversitate;
- cunostinte privind grupuri sociale;
- abilitati de interpretare si relationare;
- abilitati de interactiune si descoperire;
- abilitati de reflectie si evaluare critica.
E nevoie de o dezvoltare a competentei interculturale, intrucat e necesara in toate contextele sociale, de la micro- la macro- universuri; ea se construieste progresiv, dincolo de etnocentrism si prejudecati; demareaza in virtutea competentei culturale proprii; echilibreaza balanta maniheic-structuralista a extremelor xenofobie - etnocentrism - fundamentalism, dualitatea subiectiv - obiectiv, inter - extra, liberalism - conservatorism, etc.
Imi propun mai jos sa radiografiez conceptele de cultura - intercultura, (cu educatia inerenta lor), sa evidentiez concepte imprumutate de educatia interculturala, marcand valorile interstitiale ale diferitelor culturi evaluate intr-un orizont intercultural.
2. Excurs asupra culturii
Termenul de cultura poate fi interogat in directii diferite de conceptualizare: lingvistic, istoric, antropologic, psihologic, sociologic, filozofic, etc. Kluekholm, un sociolog al culturii, ofera sase tipuri de definire:
- o paleta descriptiva a trasaturilor si elementelor culturale ale unei comunitati;
- o viziune de evaluare istorica a traditiilor, obiceiurilor;
- definitii normative, regulative si principiale, dezirabile pentru o comunitate;
- definitii psihologice in care cultura e interogata ca invatare, ca formare a comportamentelor, habitudinilor;
- definitii structurale care scot in evidenta elementele valorice ale unei culturi specifice unei comunitati;
- aspectul genetic al culturii, adica specificitatea ei pe fondul genetic si social al comunitatii formatoare. (Kluckholm, apud Constantin Cucos, op.cit., p.56)
Cultura, ca desfasurare didactica de manifestari umane si interumane dezvolta etnocentrismul, termen ce poate priza nationalismul, inchiderea culturii in ea insati, reducerea la stereotipie, intrucat inertia insului social predispune viata sociala la conservare si cimentare. Oare valentele culturale nu capata universalitate prin paradigma inter-culturilor la societati diferite?


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura si Intercultura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!