Arta Medievala Romaneasca

Extras din referat Cum descarc?

Strans legata de starea social-economica a tarilor romane, dezvoltarea artei s-a accentuat in anii de avant economic si a avut un ritm incetinit in vremuri de razboaie, de restriste.
Un rol important l-a avut pentru viata natiunii romane formarea statelor feudale romanesti, Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova. In interiorul acestor state s-au dezvoltat orase importante ( in Transilvania: Clujul, Alba-Iulia, Brasovul, Sibiul, Timisoara, Oradea; in Tara Romaneasca: Targoviste, Curtea de Arges, Bucuresti; in Moldova: Baia, Suceava, Siret, Roman, Iasi, Radauti ).
In orase s-au organizat si s-au inmultit breslele mestesugaresti, care au promovat cultura si arta. In acelasi timp, manastirile si meseriasii de la sate au continuat sa produca obiecte de arta populara.
Cea mai mare inraurire asupra artei noastre din epoca feudala a avut-o arta populara, de o traditie straveche, cultivata timp de milenii pe intinsul patriei. Arta populara, pentru artistii nostri, a fost un exemplu de finete, echilibru, proportie si armonie. Ea i-a stimulat si i-a ajutat sa contopeasca in spirit creator inrauririle dinafara.
In acest fel ei au dat la iveala o arta noua si bogata, o arta legata de nazuintele poporului nostru: arta feudala romaneasca. Tot influentei artei populare se datoreaza si marea inflorire, intr-un timp relativ scurt, a artei feudale romanesti de la orase. Aceasta arta, la randul ei, a exercitat unele inrauriri asupra artei popoarelor vecine.
Arta feudala romaneasca are un caracter unitar. Statele feudale romanesti au avut o viata culturala comuna, corespunzatoare intereselor comune, aspiratiilor si traditiilor limbii, obiceiurilor comune si felul de viata comun, apartinand aceluiasi popor.
Aceasta unitate reiese si din arhitectura, sculptura, pictura si arta decorativa medievala.
In arta din cele trei state feudale romanesti vremelnic despartite au aparut diferite particularitati specifice regionale. Aceste particularitati se datoreaza atat evolutiei firesti a artei regionale cat si unor influente dinafara pe care artisti nostri le-au prelucrat in mod creator, tinand seama de traditiile artei romanesti.
Diferiti mesteri din Transilvania au fost chemati sa contribuie la construirea si impodobirea unor monumente din Moldova. Tot astfel s-a intamplat si in Tara Romaneasca, unde au lucrat adesea in comun mesterii locali, mesterii moldoveni si transilvaneni.
De asemenea, de multe ori mestesugarii iscusiti din Tara Romaneasca sau din Moldova au lucrat la diferite monumente din Transilvania impreuna cu cei de acolo.
Pentru a se inlesni studiul artei feudale romanesti, s-a impartit aceasta arta in mai multe perioade: perioada timpurie, mijlocie si tarzie.
-Arhitetectura in Transilvania
In arhitectura oranduirii feudale se studiaza constructiile religioase si laice, civile si militare. Monumentele din prima perioada s-au construit intr-un numar insemnat in Transilvania. Multe din aceste monumente au disparut. De ele se pomeneste doar in documentele vremii. Asa au fost fortificatiile cu palisade (sir de stalpi grosi, infipti vertical si intariti cu pamantul scos din santurile care le inconjurau: Morisena, Biharia, Dobaca).Ele sunt datate aproximativ din sec.X-XI. Tot din necesitati de aparare a fost construit intre sec. al IX-lea si al X-lea valul de piatra ce se gasea intre Cernavoda si Medgidia ( Dobrogea ). Aici au fost intrebuintate materiale provenind din ruinele unor constructii antice ori bizantine. 
Ridicate mai tarziu sunt si cetatile de aparare si de refugiu, din care nu au mai ramas decat ruine (cetatea de la Orlat, cetatea de langa Rasinari - in apropiere de Sibiu).
Asemenea ramasite din ziduri ruinate ale unor vechi cetati se gasesc si la Brasov sau la Feldioara. Cetatea de la Calnic s-a pastrat pana astazi. Ea are un plan aproape circular si este prevazuta cu ziduri puternice de aparare, cu turnuri pentru depozitarea armelor si a proviziilor.
Cetatile vechi de la noi nu difera de cele din alte parti ale Europei. S-au construit apoi si castele feudale care s-au inmultit pe masura ce feudalismul s-a dezvoltat si a crescut numarul nobililor care le stapaneau.
La monumentele religioase din prima parte a epocii feudale se vede experienta mesterilor bastinasi, apoi conceptia bizantina venita din sudul Dunarii odata cu crestinismul. Apar si elemente de arhitectura romanica si gotica, cunoscute de mesteri straini adusi in tara. Cele mai multe sunt din piatra, unele mai noi, din caramida. 
Primul monument religios mai important este Catedrala romano-catolica din Alba-Iulia, construita 
Catedrala de la Alba-Iulia
Planul cladirilor, de asemenea, a evoluat, s-a modificat. 
Bisericile vechi din lemn sau din piatra, in forma de sala, se gasesc si in alte parti ale Europei ( in Franta de sud, in Iugoslavia, in Bulgaria etc.). La noi s-a raspandit nu numai in toata Transilvania, ci si in Tara Romaneasca si Moldova. 
Un monument important este biserica ortodoxa din Densus construita in evul mediu din piatra lata de la o veche cetate romana aflata in apropiere (Ulpia Traiana ). Pe langa ornamente de influenta romanica, la aceasta biserica se gasesc si ornamente asemanatoare cu a cladirilor stravechi din lemn, ornamente transmise de-a lungul veacului din generatie in generatie, de catre bastinasi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta Medievala Romaneasca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!