Arta Chinei

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Introducere 2
Capitolul I 3
Dinastia Han (206 i.e.n. - 220 e.n.) 3
Perioada celor sase dinastii (221 - 589) si dinastia Sui (581-618) 3
Dinastia Tang (618 - 906) 3
Cele cinci dinastii (907-960) 4
Dinastia Sung (960 - 1279) 4
Dinastia Iuan (1280 - 1368) 5
Dinastia Ming (1368 - 1644) 5
Dinastia Ts'ing (1644 - 1911) 6
Capitolul II 6
Stilul <<gunbi>> si stilul <<sei>> 6
Estetica picturii chineze sau combinatia naturala de poezie, caligrafie, pictura si gravura 7
Instrumentele pictorului chinez 8
Genurile picturii chineze 9
Cate ceva despre perspectiva chineza 10
Incheiere 10
Note 11
Lista de ilustratii 12
Bibliografia 18


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Daca e sa vorbim despre arta veche sau cea antica, noi putem enumera o lista intreaga de tari si popoare care s-au manifestat in fel si chip, si au lasat nenumarate opere si capodopere in tezaurul civilizatiei omenesti. In primul rand ar fi de mentionat despre Grecia si Roma antica cu numeroasele sculpturi si ansamblurile arhitecturale, Imperiul Bizantin cu templele sale marete, Egiptul antic cu grandioasele sale <<piramide care nu se tem de timp>>, insa majoritatea acestor civilizatii au fost pierdute in paginile timpului, pe cand cultura chineza cu traditiile si obiceiurile sale milenare dainuieste pana in prezent.
Cultura chineza, cu o dezvoltare neintrerupta de peste patru milenii a exercitat secole de-a randu asupra Europei de mai tarziu o atractie de miraj. China era una dintre cele mai insemnate, daca nu chiar cea mai insemnata tara a taramului fabulos si indepartat denumit Orient. Taram de feerie, de exotism luxuriant si rafinat, de unde pe drumul matasii negustorii aduceau vase, matasuri, bijuterii pe care europenii nu le puteau reproduce si le pastrau alatur de tot soiul de lucrurile rare si pretioase. 
Fiind una din cele mai vechi culturi, nu putem considera o povestire a istoria artei intregi, fara a mentiona despre arta Chinei antice. Dupa unele izvoare istorice arta chineza se consolideaza inca din epoca comunei primitive, in jurul anului 5000 i.e.n. Sapaturile efectuate in situri neolitice au dus la lumina mari cantitati de unelte de piatra si ceramica cu decoratii efectuate. Dar, in mod sigur, civilizatia chineza a inceput sa dobandeasca un caracter mai definit si mai matur o data cu afirmarea dinastiei Han, atunci cand incep sa apara la iveala in urma sapaturilor arheologice primele picturi chineze.
Drept scop mi-am propus studierea mai aprofundata a artei uneia din cele mai vechi civilizatii, cele chineze. Astfel din elanul artelor chineze am ales pictura, pentru a vedea trasaturile esentiale a ei. Pictura chineza pare ca a depasit-o in timp cu mai mult de un mileniu pictura europeana cunoscuta, cele mai vechi picturi chineze fiind asociate impresionismului european. De altfel, aceasta pictura unicala in felul sau, nu se opreste la o simpla copiere a realitatii, pictorul chinez creeaza prin emotii, realitatea trecand-o prin filiera sufletului, tocmai apoi transpunand-o pe foaie intr-un mod dinamic si irepetabil.
In primul rand as dori sa fac cunostinta cititorului cu periodizarea istorica a Chinei, descriind fiecare dinastie cum a influentat asupra dezvoltarii picturii si care sunt maestrii de baza a fiecarei epoci in parte. In capitolul al doilea voi incerca sa dezvalui principalele stiluri, genuri si particularitatile picturii chineze.
Capitolul I
Dinastia Han (206 i.e.n. - 220 e.n.) (1)
Primul stat centralizat chinez a fost de Cin Sihuangdi in anul 246 i.e.n.. Anume cu dinastia Han, China cunoaste stabilitatea si prosperitatea economica devenind o mare putere politica si militara. Din acesta perioada China devine renumita prin invatatii si prin arta ei. Pictura, larg practicata, a ramas doar pe unele lacuri si textile. Din frescele palatelor si picturile pe matase si pe hartie nu s-a mai pastrat practic nimic. Din secolele II si III s-au pastrat unele placi funerare, cu fragmente de pictura reprezentand personaje din societatea eleganta a vremii si avand in genere aceleasi caracteristici ca si desenele de pe basoreliefuri. Insa
Perioada celor sase dinastii (221 - 589) si dinastia Sui (581-618)
Dupa caderea dinastie Han China este invadata de triburi tibetano-tunguse si se divide in trei regate Vei, Su si U care se razboiesc neincetat intre ele. In 581 se instaureaza dinastia Sui, al carei imparat Ven Di reuseste in 589 sa unifice intreaga tara.
Cu toate ca perioada a fost atat de tulbure si framantata, s-a dezvoltat pictura pe matase si hartie, in culori de apa, pe suluri orizontale si verticale, pe evantai, in albume.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta Chinei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!