Arta bizantina

Extras din referat Cum descarc?

Arta si civilizatia bizantina, a avut o difuziune larga, in toate provinciile Imperiului Roman, din Asia Mica pana in Egipt, Siria, Persia.
Inceputurile artei bizantinte sunt precedate de arta paleocrestina, in secolul VI in timpul domniei lui Iustinian. 
Era bizantina este considerata ca avand cu 5508 ani mai mult decat era noastra, dar a fost in uz din anul 692 pana in 1728. 
Este o arta mistica si simbolica, care exclude observatia si ratiunea in favoarea revelarii necunoscutului si apropierii spirituale.
Alexandria a transmis Bizantului mozaicul si icoana, Siria, Fenicia si Palestina i-au transmis tehnica arcului, a boltei si a cupolei, iar Persia da exemplul grandorii palatelor si rafinamentul artelor decorative. 
In evolutia artei bizantine se identifica trei mari etape:
- ,,epoca sa de aur" din timpul domniei lui Iustinian, 
- epoca iconoclaste 
- epoca de dupa cruciada din 1204, pana in 1453, data caderii Constantinopolului.
Marile creatii ale Bizantului in domeniul artistic sunt: 
- arhitectura religioasa
- mozaicul
- -icoana
ARHITECTURA BIZANTINA
Arhitectura apare in secolele IV- V de tipul bazilic:
- plan longitudinal, 
- 1,3, sau 5 nave, 
- coloane sau stalpi, 
- la rasarit cu o absida de plan semicircular , uneori si absidiole. 
Exemple: 
- Santa Maria Maggiore 
- San Paolo Fuori le Mura din Roma
- San Apollinare Nouvo
- San Apollinare in Classe 
- San Vitale din Ravenna
Exteriorul este simplu, sever, lipsit de decoratii, Ex.: Sf. Sofia din Constantinopol, construita de arhitectii Isidor din Millet si Anthemios din Tralles.
SCULPTURA
Bizantinii au excelat in ornamentul sculptat frunze de acant, modele geometrice (patrate, romburi, stele, triunghiuri, roze, cercuri, insiruindu-se unele langa altele, sau desprinzandu-se unele din altele) de pe capitelurile coloanelor, cornisele, ancadramentele usilor si ferestrelor, amvoanele si tronurile episcopale. 
Sculptura ronde-bosse a unor imparati si imparatese, precum statuia ecvestra a lui Iustinian (Constantinopol), asa-zisul Colos de la Barletta-ostatuie monumentala din bronz reprezentandu-l probabil pe imparatul Valentinianus I. Dupa secolul VI sculptura in ronde-bosse dispare, fiind considerata ca apartinea spiritului pagan al antichitatii.
Basorelieful s-a aflat mai intai sub influenta antichitatii greco-romane, in ce priveste subiectele si modalitatile de realizare artistica. Incepand din secolul VI, sub influente orientale, mai ales din Persia, relieful se aplatizeaza tot mai mult, dispare volumul si sugestia spatiului, in favoarea unui decorativism bazat pe figuri geometrice iar motivele vegetale si zoomorfe dobandesc semnificatii simbolice. S-a utilizat tehnica burghiului prin care se realizau adevarate dantelarii in piatra sau marmura, ce decoreaza coloanele, amvoanele sau balustradele.
PICTURA SI MOZAICUL
Cele mai frumoase mozaicuri sunt la Basilica San Vitale din Ravenna, prin culorile minunate si detaliul complicat. 
La originea picturii bizantine se afla arta crestina din primele secole d. Chr., din traditia elenistica si cea orientala. In perioada medievala, traditia elenistica a fost continuata in zona Constantinopolului, Asia Mica, Macedonia, Tara Romaneasca, apusul Rusiei, Georgia si Anatolia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arta bizantina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!