Arhitectură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Necesitatea unui adapost reprezinta una din nevoile fundamentale ale existentei umane. Primii oameni au folosit pesterile ca pe niste adaposturi naturale; constructia unor adaposturi de sine statatoare dateaza inca din timpurile preistorice. Oamenii au recurs la materialele oferite de natura, cum ar fi lemnul is piatra.

Dintre toate formele de arta, arhitectura este cea care cel mai mare impact asupra vietii noastre cotidiene. In viata de zi cu zi, nu toti oamenii au de-a face in mod obligatoriu cu pictura sau sculptura, insa arhitectura are de regula un impact vizual cotidian asupra omului de pe strada. Masa tridimensionala a exterioarelor cladirilor is volumul negativ al interioarelor lor sunt elemente de sculptura cu care intram zilnic in interactiune timp de mai multe ori pe zi. Design-ul fatadelor cladirilor introduce elementul artistic bidimensional sau estetic in perceptia zilnica a ambientului nostru.

Arhitectul este preocupat nu numai de felul cum va arata cladirea is cum se va incadra in mediul inconjurator, ci si de capacitatea portanta a zidurilor, de existenta unor sisteme eficiente care sa asigure incalzirea, aerisirea, furnizarea curentului electric is a apei. Planurile de arhitectura sunt desene care redau precis toate aceste aspecte variate ale unei constructii, planuri folosite pentru dezvoltarea sau prezentarea unor idei. Planurile obisnuite prezinta la scara proiectia grafica a distributiei incaperilor, la diferite niveluri, privita de sus. Elevatiile ofera vederea la scara a fatadei, a peretilor laterali si din spate, indicand locul unde sunt plasate ferestrele, inaltimea usilor si a zidurilor. Sectiunile verticale transversale scot la iveala unele amanunte, cum ar fi canalizarea, izolatiile si grosimea peretilor. Desenele de perspectiva sunt vederi picturale care infatiseaza modul cum va arata, de fapt, cladirea, inclusiv mediul inconjurator.

ZIDARIA PORTANTA este una din cele mai timpurii si mai simple forme de cladire, cunoscuta sub numele de constructie cu zidarie portanta, presupune o constructie cu ziduri menite sa sprijine acoperisul pe toata lungimea lor. In civilizatiile antice si in societatile primitive, aceste ziduri puteau fi din piatra, caramizi, lemn sau pamant. In vechiul Egipt s-a dezvoltat o metoda rudimentara de constructie a zidurilor din blocuri de piatra puse in opera fara a se folosi is mortarul. Cu cat era zidul mai inalt, cu atat trabuia sa fie mai gros pentru a putea sprijini acoperisul. STALPUL SI GRINDA este o metoda de constructie care utilizeaza doua sau mai multe forme verticale (stalpi) care sprijina grinzi orizontale, fiind mai eficienta decat folosirea peretelui in intregime ca support pentru acoperis. Buiandrugii (grinzi scurte) erau utilizati in interiorul zidariei portante pentru a forma deschiderea ferestrelor si a usilor. In interiorul cladirii, metoda stalp-grinda permite executare unor interioare mai spatioase.

In vechile constructii egiptene de piatratalpii se ...

Bibliografie:

Introducere in Arta"

de Arthur F. Jones

"Istoria Artelor Plastice"

de Adriana Botez-Crainic

"Arhitectura si Viata Oraselor"

de Cezar Lazarescu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhitectura
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 470 cuvinte
Nr caractere:
14 159 caractere
Marime:
26.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Arte
Tag-uri:
arhitectura, antichitate
Predat:
la liceu
Sus!