Piața Sfântul Petru din Vatican

Extras din referat

Piata Sf. Petru este probabil cea mia importanta piata pentru crestinii catolici, reprezentand relatia dintre autoritatea Papala si Laici. Desi fatada de tip cortina blocheaza mare parte din impunatorul dom, proiectat de Michelangelo, care nu poate fi vazut decat de la departare. Piazza San Pietro, pe care Gian Lorenzo Bernini (arhitect al barocului) a proiectat-o, e considerata de multi o atractie in sine, un loc in care sa meditezi, fie ca pelerin, fie ca iubitor de arta.
Piata Sfantul Petru este rezultatul lucrarilor desfasurate de-a lungul mai multor secole, initial avand o forma dreptunghiulara si cu o diferenta de nivel de aproape 10 metri intre zona Borgo Nuovo si scarile care conduc la intrarea in Bazilica Sfantul Petru.
Spatiul a fost remodelat la mijlocul secolului al XVII-lea, cand bazilica era demult terminata si dupa ce Spina dei Borghi suferise deja numerioase schimbari.
Spina dei Borghi a reprezentat portiunea dintre doua strazi Borgo Nuovo si Borgo Vecchio. Un mic cartier unde locuiau familii aristrocrate dar si artizani dar si palatele cardinalilor. La inceputul anilor 1500 Papa Alexandru al VI-lea a decis ca Vaticanul trebuie sa fie capabil sa acomodeze un numar mai mare de pelerini si ca este necesara o strada care sa conduca fara probleme la Bazilica sfantul Petru si sa fie in ax cu intrarea in Vatican. Astfel s-a nascut proiectul pentru Via Alessandrina. Pentru a realiza noua strada Papa nu se fereste din a demola cateva constructii si chiar unul dintre mausoleele supravietuitoare in forma de piramida, cunoscut de romani sub numele de Meta Romuli.
In timpul Evului Mediu, maretia piramidelor mentionate a luat cu siguranta imaginatia oamenilor, care le-au asociat cu Romulus, miticul fondator si primul rege al Romei, si cu fratele sau Remus si numit Meta Romuli. Unele surse vorbesc explicit despre monumentul ca Mormantul lui Romulus. Meta Romuli a ramas intacta pana in 1499. In acel an au inceput constructiile si demolarile la strada denumita dupa Conducatorului Bisericii al vremii Papa Alexandru al VI-lea, iar mausoleumul a fost demolat pe jumatate


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Sfantul Petru din Vatican.pdf

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!