Arhitecura Manastirii Sfantul Ilie

Extras din referat Cum descarc?

Capitol 1. Arhitecura Manastirii ,,Sfantul Ilie"
Manastirea ,,Sfantul Proroc Ilie" are un stil arhitectural muntenesc-brancovenesc iar in urmatoarele paragrafe voi descrie pe scurt despre aceste stiluri arhitecturale.
Stilul brancovenesc sau muntenesc este rezultat al evolutiei artistice si culturale din prima jumatate a secolului al XVII-lea. Construit pe o baza romaneasca cu o traditie nu foarte conturata.Gustul barochizant al vremii si influenta elegantei renasteri tarzii, suprapuse elementului national au dus la construirea unui stil ecletic cu statut derizoriu. In definitiv, stilul brancovenesc este un grup de lacasuri de cult facute mai mult sau mai putin de aceleasi echipe de mesteri (sau in maniera primelor echipe, care au scris pagina fondatoare a "stilului"), dupa indicatiile sau optiunile voievodului, pe un teritoriu limitat si intr-o perioada relativ scurta de timp. Prestigiul peste timp al acestui stil ii da un aer de seriozitate funciara, rezultata din savanta premeditare a componentelor aduse imprenua si a retetei impreunarii de renastere italiana, materiale locale si tehnica combinatorie a mesterilor se datoreaza in mare masura redescoperirii sale ca "stil national". Cat despre natiune, ea va mai avea de asteptat doua secole ca sa fie conceptualizata, necum sa mai aiba si influente atat de drastice asupra artelor si a artistilor cutarei natiuni".
Stilul brancovenesc este asociat din inertie cu numele domnitorului Constatin Brancoveanu, care a domnit in perioada 1688-1714 in Tara Romaneasca, ii este doar partial tributar. Acest stil, s-a nascut dintr-o evolutie fireasca a artelor din ultimele decenii carora li s-au suprapus diferite influente externe.
Una dintre trasaturile fundamentale stilului brancovenesc este importanta deosebita pe care o acorda ornamentului. Ornamentul pare a fi orientat: spre deosebire de celelalte elemente ale operei arhitectura, el trebuie sa fie distribuit mai ales in zonele de vizibilitate maxima, acolo unde poate fi perceput si decodat, tinzand asadar spre exterior. Opera de arhitectura brancoveneasca este decorata si in zonele cu vizibilitate redusa, chiar si in zonele practic inaccesibile privirii curente. Nevoia de ornament vine din nevoia de aliniere cu alte culturi, din predispozitia generala spre baroc.
Decorul poate fi sculptat in piatra (decoruri florale) sau aplicat sub forma unor reliefuri din stuc (motive de inspiratie orientala).
O alta caracteristica a arhitecturii brancovenesti este predispozitia pentru logii, foisoare, galerii si pridvoare - idee preluata de la arhitectura Renasterii sau de la resedintele princiare de la Constantinopol. Acestea contribuie la monumentalitatea formelor, sub o infatisare sofisticata si bine ordonata, care sa se impuna de la distanta. Atat construirea spatiului sacru, cat si cea a spatiului privat se fundamenteaza pe aceleasi idei estetice.
Exemple de ornamente:
Img. 1. Coloana cu capitel sculptat
Img.2. Vulturul bicefal(emblema Cantacuzinilor)
Img.3. Vulturul cu crucea in cioc (emblema Brancovenilor)
Img.4. Lujeri cu frunze de vita si struguri
1.1. Asezarea Manastirii ,,Sfantul Ilie"
Municipuiul Toplita este situat in partea de nord a judetului Harghita, pe cursul superior al raului Mures, in nordul deprsiunii Giurgeului din Carpatii Orientali. Deasemenea municipiul Toplita este inconjurat de masivele Gurghiu si Calimani, la 32 km de Gheorghieni, la o altitudine de 652 m. Traseele rutiere ce il strabat sunt DN 12 si DN 15.
Un aspect important este acela ca, istoria Toplitei, ca si al celorlalte comunitati romanesti din judetul Harghita, este strans legata de istoria uni popor romanic, plamadit in vatra vechii Dacii, numeroasele vestigii, descoperiri arheologice si cetati venind astazi sa acesta afirmatie.
Incepand cu a 2-a jumatate a secolului al II-le, judetul Covasna apartinea provinciei Dacia Traiana a Imperiului Roman, Zona Toplita-Gheorghieni-Miercurea Ciuc a continuat sa fie locuita de populatia dacilor liberi, prin teritoriul judetului Harghita trecea limesul de est al Daciei Romane.
Localitatea Toplita a retinut atentia numerosilor cercetatori si se pot spune lucruri multe despre acesta plecand de la documentele jurnalistice si arhivistice pentru a ne putea apropia de profilul spiritual sinistoric al uneia dintre cele mai interesante localitati transilvane. Numele localitati Toplita ramane inscris in istoria nationala prin cei trei ezponenti ai sai: preot-invatator-credinciosi, care s-au aflat in monumentele mai importanteale ale miscarii nationale a romanilor din Transilvania si cu deosebire in Miscarea Memorandista. Un merit deosebit a revenit tinerei genaratii, din randul careia trebuie mentionat tanarul toplitian Elie (Miron) Cristea, viitor Patriarh al Romaniei, care s-a implicat in Miscarea Memorandista, Congresul studentesc de la Constanta in 1894 cu multa responabilitate, contribuind la solidarizarea opiniei publice, alaturi de ceilalti studenti romani, care activau in universitatile europene si in sectiile Ligii Culturale. 
Istoria bisericilor romanesti si a manastirii ,,Sfantul Proroc Ilie" reperezinta un prilej de cunoastere a unor aspecte ale trecutului romanesc incarcat de spiritualiate si istorie vie a insasi localitatii Toplita si a satelor romanesti din imprejurimi. Lacasurile de cult ale localitatii, cu exceptia Manastirii Moglanesti inaltata in anul 1658, sunt atestate documentar inca din secolul al XVIII-lea, dar ele erau cu mult mai vechi. Din ,,limba vie" a documentelor putem afla ca o biserica ortodoxa din lemn ,, Sfantul Nicolae", cu o arhitectura deosebita a fost construita la 1791, iar la 1903 a fost donata parohiei Galautas. In ea a fost botezat primul Patriarh al Romaniei, Elie Miron Cristea. La 1866, in Toplita a fost pusa piatra de temelie a unei biserici noi si mari de insusi Mitropolitul Andrei Saguna. Desi a intampinat numeroase piedici ale autoritatilor si de asemenea greutati materiale, prin interventiile personale si sprijinul toplitianului Elie Miron Cristea, pe vremea aceea protopop la Sibiu, costructia bisericii va fi inchiata sa 1903 si sfintita de mitropolitul Ioan Metianu. Traditia sfanta a spiritualitatii romanesti, care s-a manifestat permanent pe aceste plaiuri stramosesti din inima tarii va fi continuata prin intemeierea asezamantului monahal ,, Sfantul Proroc Ilie" de catre insusi Patriarhul Romaniei, cel acre a cunoscut si a sustinut permanent nevoile spirituale si nationale ale romanilor din zona natala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arhitecura Manastirii Sfantul Ilie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!