Tipuri de Saracie si Tipuri de Zone Sarace

Extras din referat Cum descarc?

Saracia a fost determinata fie pe baza veniturilor, fie a cheltuielilor totale de consum ale gospodariilor,prin aplicarea de variate scale de echivalenta. Saracia astfel evaluata inseamna lipsa sau insuficienta veniturilor/consumului. Lipsa veniturilor este doar ,,biletul de intrare pe usa saraciei", care nu se suprapune cu ceea ce se afla dincolo de intrare, anume saracia care se extinde si, cu timpul, pune stapanire pe toate sferele vietii. Aceasta stare finala a procesului de saracire este saracie extrema. Caderea in saracie extrema presupune trecerea printr-o serie de situatii intermediare intre insuficienta veniturilor si lipsa generalizata si permanentizata a sanselor de viata. Drumul de la saracia standard la saracia extrema presupune pierderea treptata a bunurilor si resurselor gospodariei de la loc de munca si locuinta,la retele sociale care ar putea sa ofere suport si la pofta de viata. Teoretic, trecerea de la non-saracie la saracie extrema,este deci modelata cu ajutorul unor faze intermediare. Bineinteles, aceste situatii sunt doar categorii analitice,care in realitate includ cazuri foarte diverse. In termeni negativi, traiectoriile indivizilor si gospodariilor acestora nu sunt lineare, nu reprezinta simple treceri de la starea de normalitate critica la cea de criza, ca sa esueze inevitabil in starea de saracie extrema.
Saracia extrema este definita tridimensional, pornind de la: 
(a) lipsa securitatii locuirii, adica gospodaria nu are locuinta in proprietate;
(b) veniturile si cheltuielile totale de consum ale gospodariei, atat banesti, cat si cele in produse din gradinarit sau agricultura de subzistenta, sunt sub pragul national de saracie.
(c) patrimoniu saracios, redus la cel mult doua bunuri de folosinta indelungata in mediul urban, respectiv un bun in mediul rural.
Pozitia gospodariei pe cele trei dimensiuni reflecta atat bunastarea generala a gospodariei, cat si nivelul sau de integrare sociala in contextul societatii romanesti actuale.
In acelasi timp, cele trei dimensiuni sunt expresii ale nevoilor de baza dintr-o societate moderna si sunt in consens cu definitia sociala data saraciei de catre populatie.
Pe cele trei dimensiuni definitorii saraciei extreme , gospodariile din zonele studiate sunt puternic diferentiate fata de celelalte gospodarii din mediul lor de rezidenta. Cu privire la locuinta, distributia gospodariilor in functie de forma de proprietate difera considerabil, mai ales in mediul urban. 
In zonele studiate din orase, doar o jumatate dintre gospodarii detin locuintele in proprietate cu acte, in timp ce 43% locuiesc cu chirie sau in locuinte pentru care nu au acte de proprietate (cum ar fi adaposturile improvizate din comunitatile formate pe langa gropile de gunoi).In ceea ce priveste ratele de saracie standard determinate prin aplicarea pragurilor nationale de saracie la cheltuielile totale de consum pe adult echivalent ale gospodariilor din zonele studiate,este vizibila o concentrare masiva de gospodarii si 
persoane care consuma sub pragul national alimentar. In orase, rata de saracie sub pragul alimentar este de peste zece ori mai mare decat la nivelul intregului mediu urban: 48% fata de 4,5% dintre persoane; 
In zonele rurale, este de peste sase ori mai mare decat la nivelul intregului mediu rural, 52,5% prin comparatie cu 8,2% dintre persoane. Cele trei dimensiuni prezentate anterior - forma de proprietate asupra locuintei, dotarea gospodariei cu bunuri de folosinta indelungata si resursele financiare ale gospodariei. Tipurile de saracie propuse adauga noi dimensiuni la saracia standard, determinata pe baza veniturilor sau cheltuielilor gospodariei,estimata de obicei in cadrul studiilor cantitative despre saracie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Saracie si Tipuri de Zone Sarace.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!