Terorism - Antropologie Politica

Extras din referat Cum descarc?

Terorismul si violenta politica
Studiul de fata se refera la locul pe care il ocupa terorismul, si mai cu seama, terorismul kamikaze in universul violentei politice.
Termenul ,,terorism politic" a fost indelung folosit in diverse domenii, precum politica, mass-media ori in unele cercuri universitare. Asadar, ,,pentru unii, terorismul inseamna actiuni violente ale unor grupari impotriva statelor; pentru altii, terorismul politic este oprimarea de catre stat a propriilor cetateni, in vreme ce pentru o a treia categorie el reprezinta actiuni razboinice ale unor state impotriva altor state." Dificultatea formarii unei definitii general valabile pentru termenul ,,terorism" este data si de conotatia emotionala negativa a acestei notiuni. Terorismul a devenit un simplu cuvant de defaimare, fara sa mai descrie un tip specific de activitate. De multe ori, oamenii au tendinta sa dezaprobe un anumit tip de atitudine cu care nu sunt de acord, fara a putea denumi cu precizie, de exemplu, un comportament terorist.
Tocmai de aceea studiul de fata isi propune sa trateze terorismul ca pe o forma de lupta si nu in conformitate cu opinia publica ori cea sociala. Asadar, se va aborda fenomenul din punct de vedere tehnic, si nu moral.
Inainte de a dezvolta subiectul ,,terorism", insa, voi trece in revista cateva notiuni despre universul violentei politice.
Universul violentei politice 
Violenta motivata politic poate fi clasificata in diverse moduri. Voi prezenta insa tabelul de clasificare a violentei politice realizat in cadrul culegerii de studii Terorismul, clasificare in functie de utilitate si eficienta : 
Initiator Tinta
Stat Cetateni
Stat Razboi pe scara larga, stare de beligeranta; activitati in timp de pace: operatii speciale, lovituri de pedeapsa. Aplicarea legii si oprimarea ilegala din partea organelor de ordine.
Cetateni Lupta de gherila; terorism insurgent; lovitura de stat, revolutie leninista. Terorism prin grupari paramilitare; terorism etnic
Tabelul 1: Clasificarea de baza a violentei politice
Prin acest tabel se face diferenta dintre cel care initiaza violenta si tinta sa, facand totodata distinctia intre stat si cetateni. Tabelul cuprinde, in mare, toate formele de violenta politica indreptata de unii oameni impotriva altora. In continuare voi aprofunda diferitele categorii de comportament violent.
State impotriva altor state
Violenta initiata de state poate fi impartita in doua tipuri: violenta unor state indreptata impotriva altor state si violenta aplicata de state impotriva propriilor cetateni.
De multe ori, actiunile agresive ale unor state indreptate impotriva altor state au luat forma razboiului conventional, prin infruntarea unor armate de marimi obisnuite. Tocmai de aceea aceasta este consideranta ca fiind forma de violenta cea mai bogata in consecinte din istoria omenirii. 
State impotriva cetatenilor
Utilizarea fortei impotriva propriilor cetateni cuprinde doua subcategorii: procesul transparent, legal, prin care statul isi aplica legea iar cealalta este reprezentata de utilizarea violentei ilegale de catre guvern avand ca scop intimidarea si terorizarea cetatenilor pentru a nu se opune regimului.
Cetateni impotriva altor cetateni
Violenta unor cetateni asupra altor cetateni se exercita de cele mai multe ori prin incalcarea obisnuita a legii. De regula, acest tip de violenta nu este bazat pe rationamente politice. In general este comisa din motive personale.
Totusi, exista si fenomene de violenta comisa de cetateni din motive politice sau sociale. Unele dintre ele sunt legate de rivalitati, de lupte rasiale ori etnice, unele sunt asociate cu ideologii de dreapta sau de stanga, iar altele se bazeaza pe chestiuni particulare, cum ar fi protectia mediului sau drepturile animalelor.
Cetateni impotriva statului
Acest tip de violenta poate fi organizat sau spontan si reprezinta, de multe ori, expresia impulsiva a cetatenilor nemultumiti, neavand un scop politic clar, nefiind coordonata de lideri si neavand un plan prestabilit.
Daca vorbim de forma organizata, violenta cetatenilor intra in categoria insurgentelor, al carui scop este rasturnarea guvernului. Principalele forme de insurgenta reprezinta strategii distincte de revolta. 
In cele ce urmeaza este imperios necesar sa stabilim semnificatia formelor de violenta insurgenta, dar si locul pe care il ocupa terorismul in cadrul acestei violente.
Forme de violenta insurgenta
Violenta insurgenta poate fi de mai multe tipuri: revolutie, lovitura de stat, lupta de gherila, terorism, revolta. In Tabelul 2 putem regasi aceste tipuri de violenta, clasificate in functie de anumite criterii. Prin acest tabel putem observa cadrul in care se situeaza terorismul, in comparatie cu celelalte tipuri de violenta insurgenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorism - Antropologie Politica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!