Rolul Conceptului de Inteligență Emoțională

Extras din referat

Oricine se poate infuria - asta e usor. Dar sa fii furios pe cine trebuie, in masura in care trebuie, la momentul potrivit, din motivul potrivit si la modul potrivit, asta nu e usor".
Aristotel, Etica Nicomahica
I. CONCEPTUL DE INTELIGENTA EMOTIONALA
In decursul timpului, conceptul de inteligenta a fost definit in diverse moduri. Astfel, Socrate si Platon considerau ca inteligenta ii permite omului sa inteleaga ordinea lumii si de a se conduce pe sine insusi. 
Budha considera ca omul trebuie sa se elibereze de inteligenta pentru a ajunge la cea mai inalta forma de fericire. 
Pentru gandirea occidentala, inteligenta reprezinta atributul fundamental al omului. 
Pentru Hegel, inteligenta era un gardian al intregii vietii psihice ("adevarul si rationalitatea inimii si vointei se pot gasi numai in universalitatea inteligentei si nu in singularitatea sentimentului") iar pentru Montaigne, inteligenta forma imagini eronate despre Dumnezeu, oameni si lume. 
Kant o vede in uniune cu sensibilitatea, numai din aceasta intrepatrundere totala si absoluta izvorand cunoasterea. Leonardo Da Vinci legase inteligenta de sensibil, inaintea lui Kant. Cadillac, sustine ca inteligenta apare ca un mecanism ce permite rafinarea materialului brut furnizat de simturi. Pascal, considera ca inteligenta este inhibata de afectivitatea debordanta. Schopenhauer vede inteligenta ca fiind subordonata vointei, singurul element primar si fundamental. 
David Wechsler defineste inteligenta ca fiind: ,,capacitatea globala a individului de a actiona in vederea atingerii unui anumit scop, de a gandi rational si de a se adapta eficient mediului in care traieste" (Wechsler, 1958). 
Chiar din 1940 el face referinta la elemente ale intelectului si elemente ale non-intelectului, adica la factori afectivi, personali si sociali, sustinand ca aceste abilitati ale non-intelectului sunt esentiale in prezicerea succesului unei persoane in viata. El spunea:
,,Principala necunoscuta este daca abilitatile afective (elementele non-intelecte) reprezinta factori majori ai inteligentei generale. Parerea mea este nu numai ca reprezinta, ci si ca sunt foarte importanti. Am incercat sa demonstrez ca, pe langa factori ai intelectului, exista si factori ai non-intelectului care determina un comportament inteligent. Daca observatiile mele sunt corecte, acest lucru ar insemna ca nu ne putem astepta la a fi capabili in a masura inteligenta integral pana cand testele noastre nu vor include si acesti factori." (Wechsler, 1943).
Incepand cu anul 1995, de la publicarea cartii, "Inteligenta Emotionala", a lui Daniel Goleman, inteligenta emotionala (IE) a devenit unul dintre conceptele cele mai dezbatute in Statele Unite ale Americii. 
Goleman sustine ca, omul poseda doua minti: cea rationala si cea emotionala. Inteligenta emotionala - ale carei componente sunt: autocunoasterea, auto-reglarea, auto-motivarea, empatia si abilitatea de a stabili relatii cu ceilalti - determina modul in care ne descurcam cu propriile emotii si cu ale celorlalti. IE acopera calitati umane precum: bunul simt, intelepciunea, empatia, caracterul, tactul etc.
Inteligenta emotionala mai este definita si ca: "abilitatea de a procesa informatiile emotionale, in special pe cele care presupun perceptia, asimilarea, intelegerea si controlul emotiilor". (Mayer si Cobb, 2000). 
Aceasta consta in urmatoarele "patru ramuri ale abilitatii mentale":
- Identificarea emotionala: perceptia, cunoasterea si exprimarea emotiilor 
- Facilitarea emotionala a gindirii 
- Intelegerea emotionala: intelegerea si analiza emotiilor; folosirea cunostintelor emotionale
-Managementul emotional: controlul reflexiv al emotiilor, calea spre dezvoltarea emotionala si intelectuala


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Conceptului de Inteligenta Emotionala.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!