Politicile Minoritare în Tranziție

Extras din referat Cum descarc?

Politicile minoritare in "tranzitie" - o viziune sociologica asupra problematicii
Introducere
Ceea ce urmareste studiul de fata este o abordare complexa a problematicii minoritatilor din Romania, cu un accent pe situatia romilor ca minoritate etnica avind un specific aparte. Prin abordare complexa vom intelege, hic et nunc, faptul ca vom incerca sa asezam problematica legata de minoritati intr-un cadru social, in care sa integram si minoritatea romilor. Sa incercam a formula problematica anuntata in termeni sociologici diferiti: 
a) prima dintre aceste abordari isi gaseste originea in ideile mai vechi ale lul Frederik Barth (Barth, 1969) despre esenta sociala a diferentelor culturale, granitele grupurilor etnice, structurarea sociala legata de pozitia diferitelor grupuri etnice in peisajul romanesc actual; 
b) vom refelecta si asupra noilor evolutii din sfera analizei relatiilor interetnice, realizate in cimpul teoriilor numite, cu un termen generic, drept competitionale (Olzak, 1992, Pincus-Ehrlic, 1998), si/sau conflictuale;
c) vom incerca sa discutam prolematica romilor in cadrul politicilor sociale, dar mai cu seama preluind conceptul de "underclass", din literatura americana de specialitate pentru a demonstra legitimitatea unei abordari nu numai culturalista, dar si de esenta economica, care are consecinte directe asupra structurii socalie, dar si asupra relatilor interetnice, mai ales in contextul schimbarilor sociale (Gans, Wilson, etc.)
Urmatoarele ar fi scopurile mai precis urmarite:
1) Trecerea in revista a acelor texte, cercetari si analize care au fost efectuate recent si care abordeaza intr-un context stiintific, teoretic fundamentat si metodologic corect problematica minoritatilor (in primul rind a romilor) si/sau critica unor abordari considerate a fi mai mult sau mai putin gresite, prin valorificarea propriilor cercetari;
2) Abordarea complexa a situatiei minoritatilor etnice din Romania intr-o perspectiva - credem noi inedita - in care avem de-a face cu un "triunghi" interesant, in care polurile sint date de romanii majoritari (minoritari regional sau subregionali insa!) maghiarii minoritari (majoritari in cazul unor regiuni si subregiuni!) si romii minoritari (orice situatie intilnita!), ultimii insa vor fi legati si de problematica saraciei, de formarea unei "underclass" etnicizata;
Nu avem intentia insa sa aducem doar niste ipoteze si/sau contributii teoretice atemporale, ci mai degraba sa apropiem cercetarea sociala de practici cotidiene. Astfel dorim sa legam problematica amintita de situatia tranzitiei romanesti, de acele procese de restructurare socio-economica si reasezari politice ce se desfasoara in prezent.
Tranzitia reanalizata
Vorbind despre tranzitia din Romania, se poate observa la prima vedere, ca s-au facut cercetari empirice (vezi, Sandu, Zamfir, etc.) si politologice (Mungiu, Tismaneanu, etc.) care analizeaza doar procese autohtone sau comparatiile sint facute pe baza unor trimiteri la literatura de specialitate occidentala. Acest lucru in conditiile in care acest stat parca lipseste din mai toate cercetarile comparative efectuate pina in prezent in Europa Centrala si de Sud-Est (vezi Seidelman, 1996; Cottey, 1995; Szelenyi, 1998). Pe de alta parte, se accentueaza impactul dintotdeauna important pe care fosta Uniunea Sovietica, respectiv noua Rusie "capitalista" il are asupra intregii regiuni cu diferente notabile insa in ceea ce priveste tarile Central-Est-Europene, bunaoara, privind viteza de trecere la economia pietei libere. Asa cum subliniaza Silviu Brucan intr-un studiu de referinta, impactul Sovietic prelungit de cenralismul si economia planificata, ineficienta precum si totalitarismul promovat de Ceausescu a condus la o preluare oarecum fortata, dupa schimbarile politice, a unui "model de capitalism Rusesc", care functioneaza doar la virful societati, in cazul milionarilor noi formati din "nomenklatura" rosie, dar se caracterizeaza, inainte de toate prin lipsa (istorica chiar) a unei clase mijlocii, care sa fie promotorul schimbarilor - nu numai politice, de democratizare, de liberalizare -, dar mai ales al celor necesare infaptuirii trecerii la capitalismul de tip occidental. Autorul presupune - pe buna dreptate - ca clasa de mijloc este absolut importanta pentru tranzitia spre capitalism si pentru functionarea acestuia, iar cuantumul existentei acestei clase intr-o societate in tranzitie poate da masura si viteza dezvoltarii capitaliste. Pentru a cuantifica aceste probelme precum si pentru a avea o baza de comparatie redam tabelul folosit de Brucan in studiul amintit: (Brucan, 1996).


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Minoritare in Tranzitie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!