Obiceiuri familiale - înmormântarea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incercand sa-si apropie moartea, oamenii i-au imprumutat chip omenesc si comportari umane. Este personajul care taie firul vietii, uneori atunci cand e mai frumoasa si mai la inceputul ei.Moartea "e o femeie urata, slaba, n-are ochi, n-are urechi, imbracata in negru, poarta o coasa, un arc cu sageti si un pahar plin cu otrava si o lingurita cu care da de baut celui pe care-l omoara." Dupa unii, "vine imbracata toata in alb si de aceea rudele poarta ca semn de doliu haine negre." Pe moarte o vad doar muribunzii, ceilalti nu vad nimic in locul unde arata cei de pe patul de moarte. S-ar parea ca moartea poate avea si un chip frumos, pentru ca unii "cei nevinovati, curati, rad, vad ceva frumos, in timp ce altii vad urat si plang de ceea ce vad, aceasta fiind dupa faptele omului." Moartea "da de scire de'nainte prin diferite semne atat nemurilor celor apropiate cat si celui ce are sa moara, ca in scurt timp va veni la dansul ca sa-i ia sufletul si abia dupa aceea se arata si ea singura."

Se zice ca inainte omul stia cand are sa moara cu precizie si nu facea lucrurile cumsecade. "Unul facea un gard de seci si trec altii si-l intreaba de ce face asa un gard care nu tine mult. El a raspuns ca trei zile, cat mai are de trait, gardul va tine mult, iar cui va trebui dupa dansul sa-si faca. si de atunci, Dumnezeu nu mai lasa sa stie omul cand moare."

Ca semne de moarte, in comuna Fundu Moldovei gasim: "slabirea omului, daca visezi mirta sau un perete cazut, cazut haizasul de la bordei, visezi ca a furat cineva pe geam dulapul din casa, ca a luat podul de peste apa" , "ca ti-a cazut un dinte sau o masea si daca te doare tare e o ruda apropiata, daca nu te doare e cineva mai de departe."

Iata si un fragment dintr-un bocet in care e vorba despre unul din semnele de moarte:

Te-am visat intre morminte,

Despletita si cernita

si pe obrazul tau palid

Lacrimile siroind.

Tot semn ca-ti moare cineva din familie e si atunci cand visezi ca se rupe si se darama o bucata de pamant, ca vin butuci pe o apa tulbure, ca intinzi o panza alba, lunga tare, ca te musca un porc, fugi si nu poti scapa de el, ca ara cineva cu plugul, e semn ca cel ce ara va muri, cand canta cucul foarte aproape de casa. Daca visezi ca scoate cineva stalpii de la poarta, e semn ca stapanul casei va muri. Daca unei femei i se dezleaga mereu cozile, le leaga ca de obicei, dar ele se dezleaga iar si iar, atunci e semn ca moare cineva dintre rude.

Se zice ca unul a vorbit odata cu moartea si a intrebat-o: - "Cum are sa fie cand vii mata?" Ea a raspuns ca atunci cand o sa se apropie, o sa simta intepaturi si dureri in picioare, iar cand il va durea in gat, atunci ea are sa vina. Moartea a venit, nu a luat in seama rugamintile lui, l-a obligat sa bea paharutul si l-a luat.

Unde sta de obicei moartea, nu se stie, ea sta "in coltul camerei cand vine sa te ia" , si de fapt "nici nu-i bine sa stii unde sta."

Cand omul se imbolnaveste mai

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiceiuri Familiale - Inmormantarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 706 cuvinte
Nr caractere:
23 678 caractere
Marime:
18.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Antropologie
Tag-uri:
obiceiuri, traditii
Predat:
la facultate
Materie:
Antropologie
Sus!