Marcel Mauss - Eseu despre dar

Extras din referat Cum descarc?

Marcel Mauss, publica "Eseu despre dar" in 1923-1924 intr-un numar din Annee sociologique. Versiunea in limba romana apare in 1997 la Iasi, Editura Polirom, tradusa de Silvia Lupescu. Nicu Gavriluta, il caracterizeaza pe Mauss ca fiind "extrem de pasionat de ceea ce facea" si considera despre acesta ca "avea harul de a transforma viata in cunoastere si de a o trai pe aceasta din urma ca pe viata insasi" . 
Rezumat 
"Eseu despre dar" ofera o noua perspectiva asupra ansamblului social al relatiilor de oferire si primire, de vanzare si de cumparare, cea mai intalnita actiune fiind "schimbul", ca facilitator al oricarui tip de relatie interumana. 
Putem spune ca lucrarea lui Marcel Mauss analizeaza in cele mai mici detalii, ceea ce se numeste "oferirea" sau "primirea" de daruri.
Marcel Mauss consider ca darul are un caracter voluntar (de buna voie si fara a implica vreun cost), avand in vedere inclusiv faptul ca "a darui" implica intodeauna "a oferi", dar si "a primi", mascand astfel interesul economic al gestului. Lucrarea de fata trateaza cum schimbul de daruri a pus premisa a ceea ce va imbraca ulterior piata (inclusive astazi), unde orice serviciu implica un cost. 
Oferi pentru a primi, pentru a rasplati un serviciu sau pentru ca ulterior sa ti se faca un serviciu. 
Acesta este de fapt sistemul prestatiilor totale unde darul faciliteaza obtinerea unor favoruri, prestatii juridice si economice, ajuta la stabilirea rangurilor politice in triburi, confederatii tribale si, de ce nu, prin suprageneralizarea acestui fenomem, oriunde in lume.
Teme
Darurile schimbate si obligatia de a le restitui -  polinezia; Prestatia totala, bunuri uterine, contrabunuri masculine (darurile insotesc evenimente importante: casatoria, nasterea unui copil, circumcizia, pubertatea fetelor, inmormantarile, comertul. Potlatch-ul onoarei si cel de a intoarce obligatoriu darul); Spiritul lucrului oferit- Maori; Darurile pentru zei (potlatch-ul are efect nu numai asupra oamenilor, lucrurilor sau sufletelor mortilor, ci si asupra naturii); Alte teme: obligatia de a oferi, obligatia de a primi. 
Dezvoltarea sistemului: libertate, onoare, moneda; Reguli de generozitate- Andaman; Principiile, motivele si intensitatea schimburilor de daruri -  melanezia (la ei apare notiunea de moneda, mai dezvoltata (fata de polinezieni), sistemul devenind mai clar si mai complicat in acelasi timp); Alte societati melaneziene (Insula Fiji, Noua Guinee, etc); Nord-Vestul American. Onoarea si creditul (spre deosebire de Melanezia si Polinezia, aici, societatile au si ele sistemul potlatch-ului, cu reguli bine stabilite, nefiind altceva decat sistemul de daruri oferite si primite cu ocazii mai mult sau mai putin festive:vizite intre triburi, casatorii, ritualuri funerare); Cele trei obligatii: a da, a primi, a intoarce darul; Forta din lucruri, de a aduce recompensa (talismanele si bijuteriile aduc bogatie, tacamurile si bijuteriile aduc hrana, carbunii pretiosi si ofrandele pentru zei aduc binecuvantarea si protectia acestora); Moneda faima (obiecte care au valoare magica si economica permanenta si au proprietatea de a atrage alte obiecte de acelasi fel).


Fisiere in arhiva (1):

  • Marcel Mauss - Eseu despre dar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!