Inteligenta pietelor, de Michael Shermer - capitolul 6 - disparitia lui Homo economicus

Cuprins referat Cum descarc?

Legea corespondentei .3
Teoria alegerii rationale ..4
Teoria behaviorista .4
Legea cererii si a ofertei ..5
Adversari la risc ..5
Alegeri intertemporale 6
Concluzia 6
Bibliografie .7


Extras din referat Cum descarc?

Disparitia lui Homo economicus
Homo economicus este un concept conform caruia indivizii actioneaza intr-un mod rational si in interes propriu. Individul cauta sa isi maximezeze satisfactia cu un cost minim.
Michael Shermer,in capitolul prezentat in aceasta lucrare prezinta diferite teorii,concepte,modele si studii a diferitor profesori si medici care demonstreaza cum,de unde si in ce mod se realizeaza alegerile indivizilor si ce se petrece in ,,cutia neagra", cutie care in viziunea lui Churchill era ,,o enigma invaluita intr-un mister infasurat in interiorul altei enigme".
In timpul unui studiu despre legea corespondentei, ce a fost descoperita in 1961 de psihologul Richard Herrnstein de la Universitatea Harvard si despre behaviorism,el descopera ca spre deosebire de legea corespondentei unde organismele isi acorda rata de raspuns la nivel de stimulare, alegerile/actiuni/ganduri facute/avute de un organism sunt considerate ,,comportament". Astfel, pentru a evada din psihologia obisnuintei si pentru ca optiunea sa ramana la fel de atragatoare de fiecare data trebuie sa evadam din modelul alegerilor pe care le facem.Totusi,studiile facute in laborator nu sunt atat de complexe ca alegerile din lumea reala iar curiozitatile legate de procesele ce se petrec in creierele oamenilor in momentul in care iau decizii ramaneau un mister la sfarsitul anilor 1970. Dar,datorita psihologiei cognitive si a neurostiintelor, ,,cutia neagra" a fost deschisa si s-au realizat numeroase studii,mintea omeneasca devenind mai putin misterioasa.
Pe baza unor studii si exemple de experimente mintale, cum ar fi: aveti de platit pentru scoala particulara a copilului si aveti nevoie de 20 000 $; s-au descoperit alegerile rationale sau irationale pe care indivizii sunt dispusi sa le faca. Continuand exemplul, detineti doua seturi de actiuni: 400 de actiuni Apple cumparate cu 50$ bucata iar pretul actual este de 100$ bucata si actiunile Ford care au fost achizitionate cu 40 000$ acum valorand 20 000$. Solutiile ar fi sa vindeti jumatate din actiunile Apple pe care le detineti sau toate actiunile Ford. Diferenta dintre cele doua este ca o actiune Apple este in crestere, iar o actiune Ford este in pierdere. Multe persoane ar opta pentru vinderea a jumatate din actiunile Apple si asteptand sa recupereze pierderea investitiei facuta in Ford. 
Teoria alegerii rationale presupune ca indivizii sunt actori rationali care utilizeaza informatii rationale pentru a incerca sa-si maximizeze avantajul in orice situatie si, prin urmare, incerca in mod constant sa reduca la minimum pierderile. 
Din punct de vedere emotional,alegerile ne sunt influentate si de aversiunea umana fata de pierdere/risc. Cei mai multi indivizi devin precauti atunci cand au posibilitatea de a se asigura cu un castig sigur.
In urma miilor de experimente din teoria behaviorista s-a dovedit ca majoritatea oamenilor manifesta o aversiune ridicata la risc. Un specialist in economia experimentala,Colin Camerer, sustine ca organul deciziei economice este creierul iar economia behaviorista foloseste date si constructe pentru a arata limitarile calculelor,ale vointei si ale urmaririi interesului personal. El este de parere ca exista atat de multe exceptii de la regula teoriei alegerii rationale incat s-a gandit chiar ca poate este nevoie de o regula noua. 
Teoria behaviorista nu face altceva decat sa se opuna echilibrului lui Nash sau optimului lui Pareto. Echilibrul Nash este combinatia de strategii realizata astfel incat
strategia fiecarui jucator este cel mai bun raspuns la strategiile celorlalti,iar Optimul lui Pareto este atunci cand ambele parti au de castigat sau cel putin una are de castigat,dar cealalta nu pierde. Practic, toate tranzactiile se vor realiza fara ca cineva sa piarda. 
Dar cum teoria echilibrului se bazeaza pe concurenta perfecta,informare perfecta si rationalitate completa, teoria behaviorista o contrazice deoarece concurenta nu este perfecta,nici informarea,iar alegerile sunt irationale. 
Camerer a dorit sa afle mai multe despre aceasta evolutie si a inceput ,,economia din interior", adica studierea creierului uman,inspirandu-se din lucrarile lui Daniel Kahneman si Amos Tversky.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inteligenta pietelor, de Michael Shermer - capitolul 6 - disparitia lui Homo economicus.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Homo_oeconomicus
https://www.investopedia.com/terms/r/rational-choice-theory.asp
https://ro.yestherapyhelps.com/the-theory-of-the-perspectives-of-daniel-kahneman-12436
https://www.scribd.com/document/248194942/LEGEA-CERERII-SI-A-OFERTEI-PARADOXURILE-EI
https://web.stanford.edu/group/SITE/papers2005/Chen.05.pdf
https://rum.topview-engineering.com/simulating-future-value-intertemporal-choice-924559


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!