Antropologie și Consultanță

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea de consultanta reprezinta transformarea contemporana a antropologiei aplicate. Aceasta mosteneste unele dintre problemele legate de aceasta ramura a disciplinei. Doua probleme diferite sunt identificate frecvent aici. 
Una dintre ele este opozitia, realizata uneori pe baza unor modele imprumutate de la alte discipline, opozitie aflata intre studii ,,aplicate" si studii ,,teoretice". Acestora din urma le este acordat un prestigiu mai mare. Totusi, autorii ne spun ca aceasta opozitie este oarecum eronata. In acest secol, multi antropologi au facut distinctia intre antropologia aplicata si antropologia ,,pura" sau teoretica. Se considera ca antropologia pura se ocupa numai cu progresele disciplinei, in termenii perfectionarii metodelor si teoriilor acesteia si ai inzestrarii cu date antropologice cat mai valide si sigure. Pe de alta parte, antropologia aplicata urmareste in primul rand schimbarea comportamentului uman pentru a ameliora problemele contemporane. Totusi, cele doua tipuri de antropologie nu se exclud reciproc. Antropologia aplicata, pentru a fi eficienta, trebuie sa ia in considerare toate teoriile, metodele si datele pe care le detine disciplina in totalitatea ei. Antropologii orientati mai mult spre aspectul academic sau teoretic sunt indatorati antropologiei aplicate pentru ca le stimuleaza interesul pentru noi domenii de cercetare. Antropologia aplicata a contribuit in mod semnificativ la activitatile academice si de cercetare. Asa cum subliniaza Goldschmidt (1979, pag. 5), ,,cu cat un domeniu se angajeaza mai mult in activitati practice, cu atat fenomenul intelectual este mai mare; deoarece activitatile programatice ridica probleme si deseori abordari care altfel ar scapa atentiei disciplinei". In realitate, distinctia dintre antropologia pura si cea aplicata nu este pertinenta intrucat cele doua au avut o dezvoltare paralela si s-au sprijinit reciproc.
A doua problema are de a face cu istoria. In cea mai mare parte a acestui secol, antropologia aplicata a avut o imagine relativ negativa, in mare masura datorita faptului ca a fost asociata la inceput cu colonialismul. Majoritatea puterilor colonialiste - si in special britanicii - angajau antropologi pentru a ajuta la administrarea populatiilor locale. Descoperirile in urma studiilor acestora erau folosite pentru satisfacerea necesitatilor administratorilor coloniali, care nu corespundeau intotdeauna cu cele ale populatiei. Datorita acestei asociatii cu administratiile coloniale, antropologia aplicata a fost stigmatizata ca fiind o intreprindere cu standarde etice dubioase. Intr-un sens mai general, unii antropologi resping antropologia aplicata, deoarece simt ca ar trebui sa faca compromisuri cu relativitatea culturala. 
Implicarea antropologilor in proiecte practice. Gradul de implicare in activitatea de consultanta
Gradul in care antropologul se implica in anumite proiecte poate varia considerabil. La o extrema, antropologii intervin foarte putin, oferind informatii celor care planifica si iau decizii. Aceste informatii pot consta in observatii concrete, concepte si judecati la nivel mediu, si pot ajunge pana la gradul cel mai abstract de teorie generala. La un alt nivel, antropologii care lucreaza singuri sau ca membrii ai unei echipe interdisciplinare, isi pot folosi datele pentru conceperea unui plan in scopul realizarii schimbarii dorite la o anumita populatie. Si in sfarsit, la cealalta extrema, antropologii participa la implementarea si evaluarea anumitor proiecte de schimbare. Desi foarte putini, acesti ,,antropologi de actiune" isi asuma responsabilitatea profesionala de a oferi rezultatele cercetarilor, cat si de a propune, sustine si finaliza strategii.
Activitatea de consultanta identificata in studii realizate de antropologi
Popoarele din Pacific, inclusiv Papua Noua Guinee pe care au studiat antropologii sunt toate intr-un proces de schimbare rapida. Activitatea de consultanta, in acest context apare ca un nou rol pentru antropologi, acestia fiind nevoiti sa indeplineasca atat functia pe care le-o ofera observatia participativa dar si participarea propriu-zisa in calitate de agenti si mediatori in procesele de schimbare. Un alt exemplu identificat este acela in care un antropolog s-a confruntat cu atitudinea ostila a reprezentantilor unui ONG din Africa fiind fortat sa paraseasca domeniul din cauza conflictelor de interese.
In anii 1999 si 2000 au avut loc reuniuni ale Asociatiei pentru Antropologie Sociala in Oceania, Hawaii, Hilo si Vancouver. Scopul in organizarea acestor sesiuni a fost, in contextul de antropologie din Pacific pentru a reuni antropologi care au efectuat munca de consultanta, pentru a-i aduna la un loc atat pe cei care au fost interesati de lucru in calitate de consultanti, cat si pe cei care nu au lucrat in calitate de consultanti, dar care au fost interesati de procesul prin care se realizeaza activitatea de consultanta.
Multe probleme etice si pragmatice apar din activitatea de consultanta. Persoanele care efectueaza aceasta munca (in afara de antropologi se mai ocupa de asta si biologi si geologi) trebuie sa reflecteze asupra opozitiei dintre munca de cercetare pe care o realizeaza in scopuri proprii si munca pe care o fac pentru a obtine bani de la companii. 
Adesea aceste persoane au lucrat in diferite zone pentru un anumit numar de ani si au scris studii etnografice in contexte academice. Companiile si-au apropiat localnicii, negociind cu acestia o multitudine de aspecte cum ar fi: utilizarea terenurilor, consumul de apa, forta de munca si plati compensatorii, de asemenea cu privire la modul de desfasurare al activitatilor de cercetare si impactul social. 
Dificultati in munca de consultanta (Studii)
Andrew Strathern si Pamela J. Stewart au incercat intr-o colectie de eseuri, sa adune antropologi care au fost implicati in noile contexte contemporane, astfel incat sa aduca ceva nou in schimbarea etnografiei. Ei si-au propus sa ofere prin aceste eseuri o intrunire de opinii si reflectii prin care fiecare antropolog ofera o fateta personala cu privire la antropologie. Aceste eseuri fac referire la problemele cu care s-au confruntat antropologii in munca lor de consultanta in diferite parti ale lumii. Studiile prezentate de ei se refera la Papua Noua Guinee. Aceasta ofera o noua perspectiva datorita combinarii de factori de dupa perioada colonizarii care au conditionat munca etnografica a antropologilor. Un alt motiv pentru alegera Papuei pentru acest set de studii il reprezinta activitatile de consultanta efectuate in Papua Noua Guinee, de antropologi profesionisti. Universitatea James Cook din Nordul Queensland din Australia a incercat sa adune un numar de antropologi pentru a gasi companii, universitati pentru finantarea unui work-shop iar antropologii sa discute despre experientele lor de consultanta si modul in care acest lucru afecta plasarea lor in antropologie. Multi si-au exprimat interesul fata de acest lucru insa la final cei abordati au fost prea ocupati de activitatea de consultanta pentru a discuta acest subiect impreuna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Antropologie si Consultanta.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!