Al treilea cimpanzeu - De Jared Diamond

Extras din referat Cum descarc?

Date despre autor : 
Jared Diamond ,profesor de geografie si fiziologie la UCLA , si-a inceput cariera stiintifica in fiziologie si s-a extins apoi in biologie evolutiva si biogeografie . A fost ales membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte , al Academiei Nationale de stiinte si al Societatii Filosofice Americane si a fost beneficiar al unei burse a Fundatiei MacArthur , primind Premiul Phi Beta Kappa , Premiul Burr al Societatii Geografice Nationale si Medalia Nationala pentru stiinta . A publicat peste 200 de articole in revista Discover , Nature si Geo . "Al treilea cimpanzeu " este prima carte scrisa de Jared Diamond pentru publicul larg . Pentru bestsellerul international "Virusi , arme si otel" Jared Diamond a primit numeroase premii , cel mai important fiind Premiul Pulitzer .
Critici despre autor si carte :
"O carte stralucita , care poate bucura orice cititor . Un excelent ajutor pentru a intelege ce inseamna sa fii om "
- Paul Ehrlich , Standford University
"O carte cu mult spirit . O lectura extraordinara ..."
-New York Times Book Review 
Introducere :
Jared Diamond marturiseste ca noi ( oamenii) impartasim 98% din ADN-ul nostru cu cimpanzeii si totusi , noi suntem cei care domina planeta pentru ca am pus bazele unei civilizatii , avem mijloace complexe de comunicare , am dezvoltat capacitatea de a stapanii lumea ,dar si pe cea de a o distruge . In schimb , cimpanzeii au ramas in continuare animale preocupate de propria supravietuire . In acest capitol , autorul abordeaza problema celor doua procente care fac diferenta dintre noi si celelalte primate , mai exact "Ce anume din diferenta de doua procente din ADN-ul nostru a condus la o astfel de divergenta intre doua specii inrudite?"
Cuprins : 
Intr-o prima faza , Jared Diamond abordeaza problema genetica , si anume distanta genetica dintre oameni si cimpanzei , acesta afirmand ca schimbarile osaturii constituie obiectul de studiu traditional pentru antropologia fizicii , de o importanta majora fiind schimbarile in dimensiunea creierului , micsorarea dintilor si reducerea muschilor din maxilar . Si totusi , schimbarile in dimensiunea creierului nu reprezinta cauza caracterului sofisticat al uneltelor deoarece , chiar si in punctul in care masa cerebrala era mai mare decat cea a omului modern, uneltele au ramas la fel de simple. 
Autorul ne sugereaza sa ne imaginam o situatie in care oamenii ar fi privati de libertate , neavand haine si neputand vorbi , dar altfel fiind normali , ca mai apoi sa ne intrebam cat de apropiate sunt acele antropoide de noi din punct de vedere genetic . Si mai important , de ce aceste animale sunt supuse la experimente mai mult sau mai putin mortale , fiind privit ca un lucru banal , dar sa fie interzise experimentele pe oameni . Acesta marturiseste ca "Fiecare societate umana a simtit o nevoie puternica de a-si intelege originile si si-a satisfacut aceasta nevoie cu propria poveste a Creatiei. " 
Si totusi , de-a lungul timpului, oamenii au dezvoltat idei despre Creatie , unele dintre ele plasandu-se la poluri total opuse . Una dintre concepte are la baza miturile primordiale, transformate mai tarziu in curente spirituale si religii care sustineau ideea centrala al unui mare Nimic din care tot si toate au izvorat din porunca divina. Nemultumiti cu explicatiile date de mitologie si religie , oamenii de stiinta au venit cu un alt concept , si anume teoria Big Bang-ului , conform careia este explicata aparitia materiei , energiei , spatiului si timpului . Cu toate acestea , pentru Jared Diamond , "Povestea celor trei cimpanzei este Povestea Creatiei din timpurile noastre ."


Fisiere in arhiva (1):

  • Al treilea cimpanzeu - De Jared Diamond.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

DIAMOND, Jared - "Al treilea cimpanzeu. Evolutia si viitorul Omului" , traducerea din limba engleza si note de Iacob Vicentiu Mihail, Bucuresti , editura ALL , 2015


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!