Aflorei Georgiana-Referat-Dar.

Extras din referat Cum descarc?

Traim intr-o lume a darului. Viata ne este daruita, de asemenea sanatatea sau copii,ne daruim unii altora inima, iubirea, dar si obiecte, zambete, munca sau cuvinte frumoase(dar si urate), suntem daruiti cu talente (dar si cu defecte) etc. Darul face parte atat din existenta noastra cotidiana cat si din cea de sarbatoare, astfel ca gestul si spiritul lui ne insotesc permanent.
Fenomen atemporal, originile darului se pierd in negura istoriei omenirii. Ele se regasesc uneori in lenege mitologice, proband ideea vechimii acestui fenomen. Strabatand mileniile, darul a marcat fiecare epoca istorica prin forme diverse si semnificatii specifice. De la forme sublime la forme umilitoare, de la darurile imparatilor romani care, in onoarea lui Saturn, aruncau multimii monede de aur si argint sau de la banii imprastiati maselor in ritualul incoronarii imparatilor bizantini si pana la darul zvarlit cersetorului sau la darul sub forma bacsisului (cunoscut inca din sec al XV-lei) exista o infinitate de paliere de interpretare. 
Marcel Mauss este autorul primului studiu teoretic asupra schimbului de daruri, act ce reglementeaza raporturile sociale. Punctul de plecare al analizelor lui Mauss este modul in care circulau bunurile in societatile arhaice si cum acestea se integrau intr-un sistem de prestatii si contra-prestatii ce asigurau echilibrul raporturilor. In acelasi timp, un lucru de retinut este acela ca desi aceste prestatii erau aparent voluntare, libere si gratuite defapt in acelasi timp erau constranse si interesate si mereu ,,au imbracat aproape intotdeauna, forma darului, a cadoului oferit cu generozitate, chiar atunci cand gestul ce insoteste tranzactia nu este decat o fictiune, formalism si minciuna sociala, mascand obligatia si caracterul economic." (Mauss, p. 38)
Remarcabila este perceperea practicii darului ca un ciclu si nu ca un act izolat. Acest ciclu este analizat in trei momente: a da, a primi si a inapoia, faze obligatorii in schimbul de daruri din orice societate. Mauss a relevat existenta in diverse forme de schimb si prestari a 
unei logici sociale bazate pe cele trei obligatii distincte, dar inlantuite intre ele numit ,,potlatch". El accentueaza asupra raportului dar-contra-dar , ca fenomen care uneste din punct de vedere social.Obligatia de a oferi este prezentata de Mauss drept esenta ,,potlatch"-ului deoarece un actor social poate oferii pentru oricine si pentru o multitudine de motive cum ar fi : mentinerea autoritatii in trib, familie sau comunitate; pentru a demonstra ca este stapanul spiritelor si, in acelasi timp . Obligatia de a primi este o cosnsecinta fireasca a daruirii, astfel cand se oferea un ,,potlatch" , se oferea si o provocare. Nerefuzand darurile era considerat un act de curaj si in acelasi timp ca nu exista nici o temere sau frica cu privire la inapoierea ,,potlatch"-ului.Obligatia de a inapoia este considerata defapt adevaratul ,,potlatch", cu conditia ca acesta sa nu ia forma sacrificiului pentru ca s-ar adresa zeilor si nu semenului provocator.De asemenea, darul trebuia inapoiat cu dobanda, astfel ca, niciodata nu se inapoia mai putin decat se primise si mai mult decat atat mereu se cauta a oferi un dar ce nu mai poate fi inapoiat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Darul - Ipostaze clasice si actuale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ofelia Vaduva, Magia darului, Bucuresti, Editura Enciclopedica, 1997
2. Nicu Gavriluta, Mentalitati si ritualuri magico-religioase, Editura Polirom, Iasi, 1998
3. Mircea Vulcanescu, Prolegomene sociologice la satul romanesc, Editura Eminescu, Bucuresti, 1997


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!