Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - analiza sectorului terțiar

Extras din referat Cum descarc?

CARACTERIZAREA GENERALĂ A ECONOMIEI 
Regatul Unit are o economie de esență capitalistă (a patra ca mărime din lume), și este un centru comercial și financiar de frunte al lumii. Timp de două secole (XVIII-XIX) Marea Britanie a fost țara cu cea mai avansată economie din lume, însă la începutul sec. al XX-lea ea a cedat locul de principală putere industrială în favoarea S.U.A. și Germaniei.
- Ce factori au determinat cedarea poziției de lider industrial a Marii Britanii în această perioadă? După cel de-al Doilea Război Mondial, paralel cu destrămarea Imperiului Colonial Britanic, țara este depășită din punct de vedere economic de Japonia și Franța. Deși în perioada postbelică influența Marii Britanii pe piața mondială de mărfuri și capital a slăbit și a crescut dependența ei financiară și economică de S.U.A., ea continuă să rămână o țară industrială dezvoltată. Totodată, ritmurile de creștere a producției industriale engleze sunt mult mai scăzute decât în alte state dezvoltate. O mare importanță în economia Marii Britanii are comerțul exterior, exportul de capital și turismul. Turismul ocupă un loc important, Regatul Unit fiind a șasea destinație turistică din lume ca popularitate, cu cca. 24 milioane de turiști pe an.
Sectorului de stat îi aparțin industria carboniferă, o mare parte a electro-energeticii, inclusiv toate centralele nuclearoelectrice și transportul feroviar.
Pentru economia Marii Britanii este caracteristic gradul înalt de monopolizare, unele ramuri industriale sunt controlate de un număr nu prea mare de monopoluri gigantice. Capitalul englez este integrat tot mai mult cu cel american, german și olandez, formând companii transnaționale importante. 
Regresul economic al Marii Britanii pare să fie în plină desfășurare, dar, odată cu creșterea aparentă asigurată și perspectiva strălucitoare, accentul s-a schimbat spre natura recuperării.
Este înțelepciunea primită că, în contextul crizei financiare care a lovit în 2008, economia Marii Britanii a fost prea dependentă de cheltuielile de consum alimentate de credite și de serviciile financiare. O trecere spre mai multă producție și export este necesară în cazul în care urmează a fi construit un viitor economic durabil.
Date macro-economice
PIB: 1.541 miliarde lire sterline (în 2012, la prețuri curente);
Populatia: 63,7 milioane locuitori
Rata inflatiei: 2,8% (iulie 2013)
Rata somajului: 7,8% (iulie 2013)
Rata angajarii: 71,5% (iunie 2013)
Principalii parteneri comerciali ai Marii Britanii la export (în primele 6 luni 2013): SUA (cu o pondere de 13,84%), Germania (9,76%), Olanda (7,80%), Franța (6,96%), Republica Irlanda (6,07%), Belgia-Luxemburg (4,90%), China (3,98%), Spania (2,81%), Italia (2,78%) și Suedia (1,78%).
Principalii parteneri comerciali la import ai Marii Britanii (în primele 6 luni 2013): Germania (cu o pondere de 13,44%), Olanda (8,24%), China (7,87%), SUA (6,98%), Franța (5,77%), Belgia-Luxemburg (5,04%), Norvegia (4,56%), Italia (3,45%), Spania (2,90%) și Republica Irlanda (2,81%).
Analiza sectorului terțiar Transporturile 
Cel mai comod mijloc de transport pentru călătoria în Marea Britanie este avionul. În afară de Londra, există zboruri și la Birmingham, Manchester, Edinburgh, Newcastle, Leeds, Glasgow și Cardiff. Pe teritorul Marii Britanii se călătorește cu liniile aeriene interne.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord - analiza sectorului tertiar.pptx

Bibliografie

Organizația mondială a turismului 
https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_the_United_Kingdom 
http://www.paginaeuropeana.ro/top-10-cele-mai-aglomerate-porturi-din-ue/ 
http://www.tuktuk.ro/2011/11/top-10-gari-din-intreaga-lume/ 
http://geografiamediului.blogspot.ro/2015/04/marea-britanie-regatul-unit-al-marii.html 
https://www.timeshighereducation.com/student/best-universities/best-universities-europe 
https://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_medical_services_in_the_United_Kingdom 
http://harta.infoturism.ro/Europa/Marea_Britanie https://adndefemeie.com/2015/07/14/anglia-sau-marea-britanie-sau-regatul-unit/ 
https://www.eea.europa.eu 
http://ec.europa.eu/eurostat 
http://data.un.org/Explorer.aspx


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!