Lider - ca factor de schimbare - Lider întreprinzător particular

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Antreprenoriat
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1575
Mărime: 27.53KB (arhivat)
Publicat de: Valeria S.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Leadership-ul este o artă și totodată o știință. Leadership-ul reprezintă abilitatea de a stabili anumite standarte și a gestiona un climat creativ, în care oamenii sunt motivați să atingă scopuri comune.

Liderul este persoana care posedă capacitatea de leadership, care prin personalitatea lui poate inspira pe alții să-și îmbunătățească eforturile și să muncească pentru îndeplinirea unui obiectiv comun.

Liderul are capacitatea de a comunica și realiza scopurile dorite, puterea de a influența persoanele din jurul său. El nu are nevoie de ustensile manageriale pentru a-și motiva angajații, el îi motivează prin propriul său entuziasm, prin încrederea pe care o inspiră, prin exemplul pe care îl dă celorlalți.

Liderul reprezintă un important factor de schimbare, nu doar a grupului din care face parte, dar și a întregii societăți. Un adevărat lider este flexibil la schimbări și stimulează membrii grupului, convingându-i să accepte schimbarea. De asemenea acesta are capacitatea de a determina oamenii, prin încrederea dobândită, să acționeze conform noilor schimbări. Schimbarea înseamnă progres, însemnă depășirea zonei de confort și înseamnă modalitatea de a atinge obiectivele dorite. Un lider insipră membrilor grupului de a-și asuma anumite riscuri și ajută la depășirea temerilor de schimbare.

Un adevarat lider este urmat de bunăvoie, datorită lucrurilor bune, extraordinare pe care le face pentru echipa lui și, mai ales datorită caracterului pe care îl are. Caracterul transmite respect, schimbă percepții prin influență și face ca lucrurile imposibile să pară posibile pentru echipă. Echipa urmează liderul chiar dacă i se pare că ceea ce le propune pare, deocamdata, „science-fiction”, deoarece relația între echipă și lider se bazează pe încredere.

Un adevărat lider se conduce după motto-ul „Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume” astfel acetsa are capacitatea de a promova valori, norme, priorități în rândul membrilor grupului, care la rândul lor promovează aceste valori în societate, astfel are loc schimbarea societății înspre bine. Un lider înțelege că schimbarea începe cu el însăși, fiind un exemplu pentru toată societatea. Scopul leadership-ului este transmite oamenilor o sursă de inspirație, creaza oportunități, energizeaza oamenii pentru a face alegeri importante, trimite oamenilor mesaje cu standarde de valori, pe care apoi acestia le urmează. Cum spunea și Ralph Nader „Rolul leadership-ului este acela de a produce mai mulți lideri, nu mai mulți discipoli.”

Liderul poate să aibă funcții manageriale sau nu, însă pentru un întreprinzător de succes este important să posede calitățile liderului. Întreprinzătorul cuprinde noțiuni similare precum initiere, organizare, inovare, creare și asumarea riscului.

Noțiunea de ”întreprinzător” provine din cuvântul franțuzesc ”entreprendre”, care înseamnă a întreprinde, a se apuca de făcut ceva, a se angaja în ceva, a-și asuma riscuri. Un bun întreprinzător, după părerea mea este și un lider

Bibliografie

1) http://www.manager.ro/articole/leadership-16/cele-12-roluri-ale-unui-lider-1511.html

2) http://www.ccdcluj.ro/vechi/Preuniversitaria/v1,nr1/Lucrari%20selectate/Boc%20Marioara.pdf

3) https://www.plandeafacere.ro/dezvoltare-personala-pentru-antreprenori/calitatile-unui-lider/

4) http://www.buzdugan.com.ro/blogmanagement/?p=1985

Preview document

Lider - ca factor de schimbare - Lider întreprinzător particular - Pagina 1
Lider - ca factor de schimbare - Lider întreprinzător particular - Pagina 2
Lider - ca factor de schimbare - Lider întreprinzător particular - Pagina 3
Lider - ca factor de schimbare - Lider întreprinzător particular - Pagina 4
Lider - ca factor de schimbare - Lider întreprinzător particular - Pagina 5
Lider - ca factor de schimbare - Lider întreprinzător particular - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Lider - ca factor de schimbare - Lider intreprinzator particular.docx

Ai nevoie de altceva?