Inteligența emoțională în Leadership

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .2
1. Inteligenta emotionala in Leadership ...3
2. Concluzie .9
Bibliografie ...10


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Liderii adevarati impresioneaza, ei trezesc pasiuni si stimuleaza tot ce e mai bun in oameni. Liderii eficienti nu se bazeaza doar pe strategii, viziuni si idei, ci fac apel si la emotii. Indiferent ce obiective au, succesul oamenilor de conducere depinde de cum actioneaza. Chiar daca se descurca bine in toate situatiile, insa nu reusesc sa-si canalizeze emotiile in directia potrivita, nimic din ceea ce fac nu functioneaza eficient. Responsabilitatea emotionala a managerului constituie functia de baza a conducerii. Liderii au jucat intotdeauna un rol emotional primordial. Fara indoiala, primii lideri ai umanitatii si-au dobandit pozitia in mare masura datorita faptului ca maniera lor de a se impune era convingatoare la nivel emotional. 
De-a lungul istoriei, in toate culturile, liderul oricarui grup uman a fost intotdeauna acela la care ceilalti au gasit siguranta si claritate, atunci cand s-au confruntat cu amenintari sau atunci cand au avut de indeplinit o sarcina. Liderul se manifesta ca o calauza emotionala a grupului.
In baza studiului efectuat de Daniel Goleman, publicat in revista Harvard Business Review (1998), s-a demonstrat existenta unei legaturi stranse intre abilitatile de gestiune a emotiilor si conceptul de leadership. Se poate de afirmat ca un lider este eficient atunci cand stie sa-si gestioneze propriile emotii, precum si sa faca apel la emotiile altora. Un lider adevarat poate entuziasma, stimula creativitatea si motiva angajatii cu care lucreaza.
Inteligenta emotionala este un concept care se naste in Statele Unite in 1990, intr-un articol scris de John Mayer si Peter Salovey. Jurnalist si cercetator in stiintele comportamentale, Daniel Goleman a preluat acest concept alaturi de teza pe care acesta o promova (IQ-ul nu garanteaza succesul in viata) si in 1995 a publicat o carte, provocand o adevarata revolutie, Inteligenta Emotionala. Impactul IE s-a resimtit puternic si asupra felului in care este descris un bun lider. Calitati care pana acum pareau accidentale si nu erau necesar asociate cu succesul unui lider, sunt acum identificate ca fiind dovezi ale unei inteligente emotionale bine dezvoltate si sunt considerate ca esentiale.
Nu exista un singur stil eficient de leadership. Desigur, capacitatile intelectuale si tehnice joaca un rol important, ele fac asa incat succesul in pozitia de lider sa fie posibil. De probabilitatea succesului e responsabila inteligenta emotionala.
Inteligenta emotionala in Leadership
Termenul de "Inteligenta Emotionala" contine doua elemente de baza: "emotie" si "inteligenta" si se refera la a intelege, a accepta si a da inteligenta emotiilor. Sarcina fundamentala a unui lider este aceea de a inspira sentimente pozitive in cei pe care ii conduce. Din acest punct de vedere, dimensiunea emotionala a leadershipului determina daca celelalte lucruri pe care le face un lider vor functiona asa cum ar trebui. Fie ca este vorba de schimbari marunte intr-o companie, fie ca organizatia se afla intr-o criza grava, toti ochii se intorc spre lider, asteptand reactia sa. Aceasta reactie va functiona ca o calauza emotionala. 
Prin raspunsul sau, liderul ofera grupului o cale de a interpreta semnificatia evenimentelor si, astfel, de a reactiona emotional la ele. Daca el intra in panica, aceasta stare se va raspandi aproape automat in toata organizatia. Daca el este nervos si iritat, starea de nervozitate si de iritabilitate o sa-i caracterizeze in scurt timp si pe oamenii cu care lucreaza. Daca el arata incredere si optimism, in ciuda dificultatilor cu care se confrunta, de aceste stari se vor "molipsi" si oamenii din echipa sa. 
Opusul liderilor inteligenti emotional sunt liderii "toxici" emotional. E vorba de acei lideri care pot sa otraveasca, prin emotiile pe care le manifesta si prin cele pe care le declanseaza celor din jur climatul emotional la locul de munca. Ei sunt oamenii care frecvent sunt suparati, nervosi, iritati sau anxiosi. Cei mai multi dintre ei sunt atat de coplesiti de aceste emotii negative incat nici macar nu mai constientizeaza ce li se intampla si cat de mult rau fac astfel celor din jur si organizatiilor lor. Emotiile manifestate ale liderului pot sa conduca oamenii din echipa sa inspre panica, furie, ostilitate, ranchiuna si apatie sau sa inspre optimism, implicare si mandrie. Chiar daca "seful cel mare" nu este foarte vizibil pentru toata lumea, atitudinea lui - sau a ei, afecteaza dispozitia afectiva a echipei manageriale care, la randul sau, o transmite mai departe pe linie ierarhica, afectand astfel climatul emotional din intreaga organizatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inteligenta emotionala in Leadership.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. FODOR, I. D. Inteligenta emotionala si stilurile de conducere, Iasi, 2009;
2. GOLEMAN, D. Inteligenta emotionala in leadership, Bucuresti, 2007;
3. GOLEMAN, D. Inteligenta emotionala, Bucuresti, 2008;
4. http://irek.ase.md/xmlui/bitstream/handle/123456789/219/TimbaliucN_ec_2014_1.pdf?sequence=1&isAllowed=y;
5. https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/102_104_Impactul%20inteligentei%20emotionale%20asupra%20leadership_ului.pdf.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!