Inițierea în antreprenoriat

Extras din referat Cum descarc?

Dimensiunile antreprenoriatului
Domeniul general al antreprenoriatului este definirea intr-un mod superficial ca fiind crearea de noi afacari de catre indivizi si grupuri mici de indivizi. Privit dintr-o perspectiva pur economica termenul de intreprinzator desemneaza o persoana care urmareste profitul.
,,Un antreprrenor certat cu legea nu poate deveni prin initierea unei firme asa cum un individ care intra intr-o biserica nu neaparat devine credincios, sau nu ca un individ care intra intr-un garaj trebuie sa devina camion,, (Horatiu Malaele)
Din perspectiva stintelor sociale in amploarea or termenul de intreprinzator are sensul de persoana care lucreaza pentru sine cu careva succes.
Dimensiunile psihologice ale antreprenoriatului includ nevoia de performanta, un nivel ridicat de ambitie, predilectia pentru asumarea riscului, experienta de munca, pe scurt un comportament demn de urmat.
Investigatia cu privire la natura antreprenoriatului a depasit nivelul de singuratate si a trecut la cel cultural. Liderul si salvatorul companiei General Motos la nivelul anului 1940 este considerat a fi unul dintre primii oameni care au aplicat antreprenoriatul la o campanie. 
Rezultatele cele mai bune precum si progresul si stabilitatea la nivel maxim al economiei au fost obtinute cand directorii care au ocupat aceleasi pozitii le-ar fi ocupat dar atunci fi condus o afacere pe cont propriu. In cartea sa ,,antrenoriatul,, a lui Sebastian Vaduva vol 1 regasim urmatoarea asertiune,,comunitatile puternice sunt in acelasi timp si comunitati antreprenoriale" de aici pentru a concluziona ca abordarile antreprenoriale trebuie sa includa un proces care sa motiveze sa cladeasca increderea de sine, sa priveasca pe termen lung sa reflecte niveluri inalte de energie sa ofere in permanenta solutii la probleme sa demonstreze initiativa sa poata stabili obiective precum si sa fie devotate acelor obiective inclusiv sa accepte riscuri moderate. Planificarea strategica este un aspect important al comunitatilor antreprenoriale cu toate ca acestea sufera actualmente un declin( heymitzberg ascensiunea si declinul planificarii strategice).
Antreprenoriatul in istoria europeana
Intre ceea ce istoricii numesc evul mediu aprox anul 1000 s-o perioada infloritoare a renasterii anii 1500 economie europeana a fost prizoniera sistemului feudal. Incet sa dezvoltat un sistem in care antreprenoriatul era reprezentat de o clasa a negustorilor care jucau rolul de intermediari intre micii producatori si piara bunurilor finite. Un alt factor antreprenorial la reprezentat dezvoltarea oraselor comerciale mai ales in zonele portuare ale Europei ce au creat un mediu perfect pentru explicare si inovare. In sec 17 conditiile din nordul Olandei erau suficient de avansate pentru a face fata unei noi faze a antreprenoriatului si anume cadrul legal era stabil drepturile asupra proprietatii erau asigurate iar economia intr-o mare masura facea uz de moneda. 
Daca la sfarsitul secolului al 15 Anglia era o tara subdezvoltata(in comparatie cu alte tari ca Italia Franta Germania de Sud) intre secolele 17 si 19 ea devine o adevarata putere politica si economica. Surprinzator pentru acele vremuri societatea engleza a dat dovada de o receptivitate culturala remarcabila spre nou idei si tehnici asa incat intreprinzatorii au adoptat noi metode de productie au intrat in tot mai multe domenii noi de productie si au penetrat noi piete. Comertul international practica de englezi in acea vreme s-a dovedit a fi o scoala de antreprenoriat extraordinara. Anglia crease uh set foarte bun de proprietate, de drepturi de proprietate in dreptul comun si incepuse sa protejeze proprietatea intelectuala privata prin legea patentelor. Anglia era acum pregatita pentru ce avea sa devina revolutie industriala. Revolutia industriala a reprezentat o revolutie in privinta tehnicilor de productie mecanizare cat si a tehnicilor organizationale (sistemul fabricilor) iar pe baza numeroase inventii si inovatii sa ajuns la o productivitate fara precedent. Se poate afirma ca desi Marea Britanie a avut un avantaj absolut in ceea ce priveste investitorii si intreprinzatorii ea a avut un avantaj relativ si in privinta intreprinzatorilor si a muncitorilor bine pregatiti asa incat a importat inventii si inovatori exportand intreprinzatori si tehnicieni enclavelor in curs de industrializare de pe continent. Intreprinzatorii britanici mai mult decat omologii lor de pe continent erau capabili sa isi foloseasca multe dintre abilitati in domenii diferite. Clasicii
Cantillon1680 1734 a fost primul economist care a folosit termenul de intreprinzator contributia sa cea mai importanta a constat iin recunoasterea faptului ca functia antreprenoriala exista in sistemul economic atat la nivel micro cat si macro adica atat un cadrul firmei cat si in cadrul economiei. Acesta a identificat 3 forme de antreprenoriat :
A. Proprietarii de terenuri pe care ia denumit capitalisti
B. Intreprinzatorii pe care ii denumeste arbitri
C. Menegerii platiti
De aceea din 1680 si pana astazi activitatea antreprenoriala a fost asociata intotdeauna cu asumarea riscului. Arbitrul economic in viziunea acelor vremuri este antreprenorul care se implica in activitati profesionale ca si cele agricole bancare sau comerciale. Proprietarii erau protejati impotriva schimbarilor de pe piata iar menegerii erau protejati prin salarii fixe. Jean baptiste say 1767 1832 cel de-al doilea economist cu vederi neoclasice ii ceea ce priveste antreprenoriatul. El acorda antreprenorului o pozitie centrala in sistemul de productie dar si cel de consum. Teoria sa despre antreprenoriat se bazeaza pe respingerea explicita a joculuil sumei nule. In optica lui say trei tipuri de activitati economice pot crea valoare
A. Activitatea agricola
B. Activitatea de productie
C. Activitatea comerciala
In cadrul acestei scheme aplicarea cunoasterii in vederea cererii de produse pentru consumul uman reprezinta ocupatia antreprenorului. Cunoasterea teoretica oricat ar fi ea de importanta si valoroasa este usor transferata dintr-o tara sau firma intr-alta din moment ce aceasta cunoastere este in interesul oamenilor de stiinta. Orice activitate antreprenoriala are in sine probabilitatea esecului intreprinzatorii deci trebuie sa detina experienta si cunoastere in activitatea lor. Antreprenorul de succes are nevoie de o combinatie rara de calitati iar surplusul . In salariului antreprenorului poate si trebuie sa fie ridicat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Initierea in antreprenoriat.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!