Climat comunicational la o firma

Extras din referat Cum descarc?

Activitatea cu o deosebita importanta in cadrul oragnizatiilor/firmelor o reprezinta comunicarea
Comunicarea este fundamentala pentru cooperarea umana si joaca un rol hotarator in activitateacurenta. Este un proces complex, cu multe posibilitati de eroare si neintelegere.
Climatul comunicational: starea de spirit degajata in cadrul unei relatii interpersonale /interactiuni.
Modul in care managerii comunica, politica organizatiei privind comunicarea, strategiile adoptate, comportamentele de comunicare ale angajatilor, toate au un efect cumulativ, pozitiv sau negativ, al carui rezultat se regaseste in climatul comunicarii din cadrul organizatiei. Climatul comunicarii, identificat ca modalitate de corelare intre membrii organizatiei si organizatia insasi, este unul dintre elementele care definesc si caracterizeaza cultura organizationala. Pentru un bun manager foarte importanta este diagnosticarea climatului comunicarii din propria organizatie, pentru a putea gasi elementele negative si pentru a eficientiza activitatea prin imbunatatirea comunicarii.
2. Climat defensiv si climat de cooperare
In orice organizatie se intalnesc diferite forme de climat al comunicarii, situate intre cele doua extreme: comunicarea defensiva si cea de cooperare. Fiecare dintre acestea au caracteristici proprii si sunt generate de anumite atitudini si comportamente ale managerilor. 
Climatul defensiv este generat daca managerul: 
- manifesta o atitudine permanenta de evaluare si de control; 
- calculeaza totul dinainte incercand totusi sa lase impresia ca altii iau deciziile; 
- este dezinteresat de problemele sau punctele de vedere ale celorlalti; 
- are o atitudine de superioritate bazata pe functia pe care o ocupa si pe puterea pe care aceasta o presupune si sugereaza starea de inferioritate a celorlalti; 
- demonstraza in mod ostentativ siguranta excesiva de sine, dar cu o rigiditate a punctelor proprii de vedere, considerandu-se indreptatit sa invinga in orice conflict. 
Climatul de cooperare este generat de un manager care: 
- are o atitudine descriptiva; 
- este orientat spre probleme;
- manifesta spontaneitate in exprimare, sinceritate, deschidere fata de ceilalti, transparenta a deciziilor; 
- manifesta empatie, respecta sistemul de valori al celorlalti; 
- adopta o pozitie de egalitate, minimizeaza diferentele de statut si putere, manifesta respect; 
- este maleabil si accepta posibilitatea de a-si schimba comportamentul sau punctul de vedere.
3. Elementul de stres in climatul de comunicare 
Una din problemele de actualitate a oragnizatiilor/firmelor este aparitia stresului ca factor perturbator si ca disfunctie. Acesta afecteza performanta angajatilor, influenteaza atmosfera generala de lucru, calitatea deciziilor si chiar sanatatea psihica si fizica a angajatilor. Chiar managerul este supus acestui factor, avand efecte asupra eficacitatii, capacitatii de a lua decizii, de a actiona in conditii de incertitudine sau ambiguitate, de schimbare a mediului organizational si de a reactiona in situatii critice, dificile.
Stresul reprezinta, astfel, un dezechilibru intens perceput subiectiv de catre individ intre cerintele organismului si ale mediului si posibilitatile de raspuns individuale.
Stresul poate avea si o valoare pozitiva, mobilizand resursele adaptarii omului in vederea realizarii sarcinilor pe care le are sau a autodepasirii.
Dintre factorii care atenueaza sau chiar elimina stresul sunt de mentionat: intretinerea unei bune forme fizice, asigurarea sanatatii morale, perfectionarea abilitatilor manageriale, trecerea la actiunea eficienta.
Comunicarea are un rol extrem de important in managementul stresului deoarece contribuie, prin inglobarea elementelor de control, organizare, planificare si conducere, la evitarea sau reducerea stresului. Cateva modalitati de comunicare eficienta in combaterea stresului la locul de munca ar fi urmatoarele:


Fisiere in arhiva (1):

  • Climat comunicational la o firma.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!