Tehnici de Nursing

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Anatomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 28
Mărime: 176.26KB (arhivat)
Publicat de: Moise Feraru
Puncte necesare: 9

Extras din referat

TEHNICA 1. SCHIMBAREA LENJERIEI DE PAT CU BOLNAVUL IN PAT

MATERIALE NECESARE:

- cearsaf simplu;

- cearsaf plic;

- 2 fete de perna;

- 2 perne;

- 1,2 paturi;

- paravan;

- sac pt. rufele murdare;

- manusi de protectie.

Lenjeria de pat se aseaza pe un scaun in ordinea prioritatii impaturita in felul urmator: - patura si cearsaful de sub patura (sau plic) se impaturesc fiecare in 3 sub forma de armonica.

- musamaua si aleza se ruleaza pe latime sau pe lungime.

- cearsaful se pliaza in lungime, cand schimbarea patului se executa pe lungime si in latime, cand schimbarea lenjeriei se executa pe latime.

Scop: Asigurarea conditiilor igienice, de confort a bolnavului.

SCHIMBAREA LENJERIEI PE LUNGIME:

Bolnavul poate fi intors in decubit lateral stang sau drept (DL stg sau dr), in acest caz schimbarea lenjeriei se va efectua pe lungimea patului (avem nevoie de 2 asistente). Se vor aseaza asistentele medicale de o parte si de alta a patului bolnavului, acesta ramanand acoperit pana la schimbarea cearsafului de sub patura.

Marginile cearsafului murdar, se desfac de sub saltea, de jur-imprejur, apoi bolnavul este intors in decubit lateral stg sau dr (DL). Asistenta medicala din dreapta prinde bolnavul cu mana dreapta din regiunea axilara dreapta a bolnavului, il ridica usor, iar mana stanga a acesteia o introduce sub umerii lui (regiunea omoplatilor), sprijinindu-i capul pe antebrat, apoi cu mana dreapta de sub axila indeparteaza (trage) usor perna spre marginea patului, bolnavul fiind deplasat usor in aceeasi directie.

Asistenta se aseaza in dreptul genunchilor bolnavului, introduce mana stanga sub genunchii acestuia (regiunea poplitee), flectandu-i putin, iar cu mana dreapta ii flecteaza usor gambele pe coapse. Din aceasta pozitie, se intoarce bolnavul in decubit lateral drept (DL dr), sprijinindu-l in regiunea omoplatilor si a genunchilor (bolnavul se mentine acoperit).

Asistenta medicala din stanga, ruleaza cearsaful impreuna cu musamaua si aleza murdara pana la spatele bolnavului (asistenta medicala are imbracate manusile de protectie). Sulul de lenjerie curata se afla langa sulul de lenjrie murdara, iar fara a se atinge cearsafurile intre ele, se va indeparta sulul de lenjerie murdara.

Pe jumatatea libera a patului se deruleaza cearsaful curat, musamaua si aleza pregatite dinainte. Se intinde bine cersaful curat pe jumatatea libera a patului sis e aseaza o perna in fata de perna curate, apois e adduce bolnavul in decubit dorsal (DD) cu multa blandete si delicatete, sprijinindul in regiunea omoplatilor si regiunea poplitee ( regiunea genunchilor).

SCHIMBAREA LENJERIEI PE LATIME:

Bolnavul poate fi intors in pozitia sezand, in acest caz schimbarea lenjeriei se va face in latimea patului.( Rularea si impaturirea lenjeriei se face ca la schimbarea lenjeriei de pat pe lungime.)

Tehnica va fi efectuata de 2 asistente. Una dintre asistente va sprijini bolnavul, iar cealalta va rula lenjeria murdara, dupa ce in prealabil s-a spalat pe maini cu apa si sapun si a imbracat manusile de protectie. Bolnavul este acoperit si este ridicat de asistenta medicala din dreapta in pozitie sezand.

Cealalta asistenta indeparteaza pernele pernele si ruleaza spre bolnav lenjeria murdara. Cu manusi curate, se va derula lenjeria de pat curata, de la spatele bolnavului, unde cele 2 cearsafuri se vor intalni fara a se atinge. Se va avea grija ca lenjeria curata sa ajunga la mijlocul patului, pentru a se putea introduce sub saltea, de ambele margini.

Dupa intinderea lenjeriei pe suprafata libera a saltelei, bolnavul este culcat, iar daca starea lui o permite este rugat sa ridice regiunea bazinului. Daca insa aceasta nu este posibila, sau este contraindicata, atunci cele 2 asistente vor introduce mainile, dinspre capatul proximal al patului (capul bolnavului), cu palmele suprapuse sub bazinul lui, si il vor ridica.

Cu una din mainile libere ramase, se va indeparta lenjeria murdara in sac, derulandu-se imediat lenjeria curata.

Dupa efectuarea tehnicii, asistenta medicala, se asigura ca bolnavul este asezat cat mai confortabil. In unele cazuri, aleza se va schimba de mai multe ori pe zi, nefiind nevoita sa schimbe si lenjeria de pat.

TEHNICA 2. MOBILIZAREA BOLNAVULUI

SCOP: Bolnavii sunt mobilizati pentru a preveni complicatiile cum ar fi: tromboze, escare, pneumonii, ce pot aparea din cauza imobilizarii, pentru recunoasterea starii de independenta si grabirea procesului de vindecare.

MATERIALE NECESARE: tensiometrul pentru masurarea functiilor vitale

OBIECTIVELE MOBILIZARII SUNT:

- Mentinerea mobilitatii articulare;

- Normalizarea tonusului muscular;

- Asigurarea starii de bine si a independentei bolnavului;

- Stimularea metabolismului;

- Favorizarea eliminarilor;

- Stimularea circulatiei sangvine pentru prevenirea trombozelor, pneumoniilor, escarelor;

- Accelerarea peristaltismului intestinal;

PRINCIPII CE TREBUIESC RESPECTATE:

1. Mobilizarea se face in functie de natura bolii, starea generala a bolnavului .

2. Exercitiile fizice se fac inainte de masa.

3. Bolnavul trebuie educat sa intercaleze exercitiile de miscare cu exercitiile respiratorii.

4. Se stabileste impreuna cu bolnavul un exercitiu pentru relaxare.

5. Momentul in care se va incepe mobilizarea, precum si ritmul in care sunt efectuate, vor fi hotarate de catre medic, iar executarea in bune conditii tine de competenta asistentului medical.

Bolnavul este pregatit psihic, explicandu-i-se tehnica, cat si importanta acesteaia in grabirea procesului de vindecare. Inainte de a mobiliza bolnavul, cat si dupa mobilizare, ii vom masura tensiunea, pulsul, frecventa respiratorie, faciesul bolnavului cat si starea acestuia.

Mobilizarea face parte din terapia prescrisa de medic, in functie de afectiunile si starile bolnavului, aceasta facandu-se progresiv. Se va incepe cu miscari ale capului (miscari pasive/miscari active), miscari ale degetelor si incheieturilor (miscari pasive/miscari active), miscarea si schimbarea pozitiei membrelor inferioare si superioare, miscari de flexie si extensie, bolnavul pastrand pozitia decubit dorsal (miscari pasive/miscari active).

Urmeaza asezarea bolnavului in pozitia sezand in pat (miscari pasive/miscari active), in pozitia sezand la marginea patului (miscari pasive/miscari active) si apoi ridicarea bolnavului in pozitia ortostatica (miscari pasive/miscari active).

Preview document

Tehnici de Nursing - Pagina 1
Tehnici de Nursing - Pagina 2
Tehnici de Nursing - Pagina 3
Tehnici de Nursing - Pagina 4
Tehnici de Nursing - Pagina 5
Tehnici de Nursing - Pagina 6
Tehnici de Nursing - Pagina 7
Tehnici de Nursing - Pagina 8
Tehnici de Nursing - Pagina 9
Tehnici de Nursing - Pagina 10
Tehnici de Nursing - Pagina 11
Tehnici de Nursing - Pagina 12
Tehnici de Nursing - Pagina 13
Tehnici de Nursing - Pagina 14
Tehnici de Nursing - Pagina 15
Tehnici de Nursing - Pagina 16
Tehnici de Nursing - Pagina 17
Tehnici de Nursing - Pagina 18
Tehnici de Nursing - Pagina 19
Tehnici de Nursing - Pagina 20
Tehnici de Nursing - Pagina 21
Tehnici de Nursing - Pagina 22
Tehnici de Nursing - Pagina 23
Tehnici de Nursing - Pagina 24
Tehnici de Nursing - Pagina 25
Tehnici de Nursing - Pagina 26
Tehnici de Nursing - Pagina 27
Tehnici de Nursing - Pagina 28
Tehnici de Nursing - Pagina 29
Tehnici de Nursing - Pagina 30
Tehnici de Nursing - Pagina 31
Tehnici de Nursing - Pagina 32
Tehnici de Nursing - Pagina 33
Tehnici de Nursing - Pagina 34
Tehnici de Nursing - Pagina 35
Tehnici de Nursing - Pagina 36
Tehnici de Nursing - Pagina 37
Tehnici de Nursing - Pagina 38
Tehnici de Nursing - Pagina 39
Tehnici de Nursing - Pagina 40
Tehnici de Nursing - Pagina 41
Tehnici de Nursing - Pagina 42
Tehnici de Nursing - Pagina 43
Tehnici de Nursing - Pagina 44
Tehnici de Nursing - Pagina 45
Tehnici de Nursing - Pagina 46
Tehnici de Nursing - Pagina 47
Tehnici de Nursing - Pagina 48
Tehnici de Nursing - Pagina 49
Tehnici de Nursing - Pagina 50
Tehnici de Nursing - Pagina 51
Tehnici de Nursing - Pagina 52
Tehnici de Nursing - Pagina 53
Tehnici de Nursing - Pagina 54
Tehnici de Nursing - Pagina 55
Tehnici de Nursing - Pagina 56
Tehnici de Nursing - Pagina 57
Tehnici de Nursing - Pagina 58
Tehnici de Nursing - Pagina 59
Tehnici de Nursing - Pagina 60
Tehnici de Nursing - Pagina 61
Tehnici de Nursing - Pagina 62
Tehnici de Nursing - Pagina 63
Tehnici de Nursing - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de Nursing.doc

Alții au mai descărcat și

Glanda tiroidă

Generalitati Glandele sunt formatiuni antaomice care au ca functie elaborarea unor produse speciale, care se varsa, fie in mediul intren, fie in...

Genomul Uman

Genotipul uman este alcatuit din 80.000-100.000 de gene ce insumeaza in jur de 3 miliarde de nucleotide.Aceasta complexitate este ilustrata si de...

Sistemul Muscular

Miscarile corpului Fiecare miscare a corpului, de la o clipire a unei pleoape pâna la un salt în aer, este posibila datorita muschilor si...

Dreptul constituțional

1.Notiunea Dreptului constitutional. Subiectii DC Dreptul constitutional este ramura de drept care este formată din normele juridice care...

Te-ar putea interesa și

Nursingul Pacientului cu Derivație Urinară Externă

Motto: ,, Toate generaţiile de oameni câte s-au perindat în cursul secolelor, cată a se considera ca un singur om care trăieşte pururea şi învaţă...

Îngrijirea Bolnavului cu Insuficiență Cardiacă Globală

ARGUMENT Setea de cunostinte a oamenilor în domeniul medical este nepotolita. Este vorba despre o necesitate pe deplin justificata, a carei...

Îngrijirea pacientului cu pancreatită acută

Am ales sa expun in aceasta lucrare subiectul in cauza, avand ca suport urmatoarele motive: -Primul motiv consta in implinirea dorinta ei de...

Îngrijirea Pacientului cu Afecțiuni ale Inflamațiilor și Infecțiilor Ochiului

ARGUMENT Îngrijirea sănătăţii, preocupare a tuturor timpurilor, a fost mereu îmbogăţită cu experienţa generaţiilor anterioare în acest domeniu,...

Îngrijirea pacientului cu apendicită acută

I. NOTIUNI DE NURSING Procesul de nursing este rezolvarea problemei pe baza unui plan – cadru de acordare a ingrijirilor atat pacientului, cat si...

Îngrijire pacienți cu TCC

MOTTO: Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El ia numai o clipă, dar amintirea lui dăinuie uneori pentru totdeauna. Un zâmbet aduce fericire...

Îngrijirea Pacientului cu Astm Bronșic

CAPITOLUL I. NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR Totalitatea organelor care au rolul de a asigura luarea oxigenului din...

Îngrijirea pacientului cu eclampsie

Aparatul genital feminin este format dintr-o parte externa, vulva, glandele anexe si un grup de organe interne localizate in pelvis: vaginul,...

Ai nevoie de altceva?