Sistemul Respirator

Extras din referat Cum descarc?

Fiziologia respiratiei
Schimbul de gaze intre sange si aerul atmosferic se realizeaza prin difuzie. Pentru a eficientiza procesul de difuzie si pentru a asigura necesarul de oxigen, trebuie indeplinite conditiile:
a) suprafata mare de schimb. Astfel, datorita existentei alveoloelor pulmonare care au forma de sac, se obtine o suprafata pulmonara de aproximativ 140 m2, la adult.
b) cale de difuzie foarte scurta. Din acest motiv, peretele alveolar are o grosime de aproximativ 0.5-0.6 um, ceea ce permite trecerea rapida a gazelor dintr-o parte in alta.
c) existenta gradientilor de concentratie pentru oxigen si dioxid de carbon.
Mecanismul respiratiei:
Fiecare plaman este inconjurat de pleure (figura 1) sau sacul pleural, cu exceptia 
Figura 1. Anatomia aparatului respirator
zonelor in care plamanul se uneste cu corpul (in partea superioara). Pleura are doua componente, pleura externa si pleura interna, intre care se gaseste lichidul pleural, un strat subtire de lichid. Pleurele sunt atasate de peretele toracic si de muschiul diafragma. In momentul inspiratiei, cusca toracica isi mareste volumul datorita contractiei diafragmei si a muschilor intercostali. Diafragma capata o forma usor concava, in timp ce coastele se deplaseaza in sus si in lateral. Astfel creste volumul toracic si in acelasi timp creste si volumul pulmonar, se creaza o presiune negativa si aerul este supt in plamani (figura 2). In cursul expiratiei are loc procesul invers, relaxarea diafragmei si a muschilor intercostali, scade volumul pulmonar, presiunea pulmonara devine mai mare decat cea atmosferica si aerul este epulzat din plamani.
Figura 2. Schema mecanism respiratie
Volumele respiratorii
Volumul de aer expirat fortat la sfarsitul unei inspiratii fortate = capacitatea vitala (CV) si este format din:
" volumul respirator curent (VRC) de aprox. 500 ml
" volumul inspirator de rezerva (VIR) (5000 ml la barbati si 2000 ml la femei)
" volumul expirator de rezerva (VER), aproximativ 1200 ml
" volumul rezidual (VR) aproximativ 1000-1500 ml


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Respirator.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!