Sistemul Nervos

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul nervos ne controleaza activitatea de la o miscare la alta, totul, fara exceptie. Sistemul nervos este cea mai complexa si mai importanta retea de control si distributie a informatiilor.
Fara sistem nervos nu exista auz si vedere, durere si bucurie, dar nu exista nici miscari coordonate, nici sentimente, gandire si nici vorbire.
Elementele de baza ale sistemului nervos sunt celulele nervoase, numite neuroni, care se gasesc in numar de milioane, si care impanzesc tot organismul uman. Rolul lor este de a primi informatii dintr-un punct al organismului si de a le transfera altor celule nervoase care sa declanseze o anumita reactie, de exemplu, contractia anumitor grupe musculare. Neuronii sunt sensibili la stimulii exteriori: leziuni mecanice, infectii, presiune, modificarea chimica a mediului inconjurator, lipsa de oxigen, etc. Toti acesti factori ii pot deteriora. Deteriorarea neuronilor poate avea consecinte grave, deoarece celulele distruse nu se refac niciodata. Sistemul nervos are doua parti importante, cu efecte reciproce: sistemul nervos central (care cuprinde creierul si maduva spinarii) si sistemul nervos periferic (care cuprinde totul inafara de tesutul nervos din sistemul central). Sistemul periferic are doua componente: sistemul nervos somatic si sistemul nervos vegetativ. O sarcina importanta a sistemului nervos somatic este adunarea informatiilor de la organele de simt si transmiterea lor la sistemul nervos central, dar si transmiterea impulsurilor primite de la acesta la muschii scheletici, producand astfel miscarile comandate. Sistemul nervos somatic are doua componente importante: sistemul senzorial si cel motor. Informatiile venite din mediul exterior sunt culese de organele de simt si sunt receptionate de celulele receptoare (receptori). Din acesti receptori, impulsurile rezultate ajung prin fibrele nervoase senzitive la sistemul nervos central. In timp ce nervii senzitivi transporta informatia de la organele de simt la sistemul nervos central, nervii motori transmit comenzile sistemului nervos central spre muschi si spre organele motoare. Manunchiul de fibre motorii si senzitive ce impanzesc un organ alcatuiesc nervii. Din sistemul nervos central pornesc 43 de perechi de nervi, dintre care 12 perechi sunt perechi de nervi cranieni (contin fibre senzitive) si 31 sunt perechi de nervi spinali (contin si fibre motorii, si fibre senzitive). Sistemul nervos central este format din creier si din maduva spinarii. Sistemul nervos central primeste de la organele de simt si de la receptori impulsurile sosite prin nervii senzitivi, le filtreaza si le analizeaza, apoi prin nervii motori transmite concluzii, obligand muschii si glandele sa reactioneze corespunzator la impulsurile primite.
Maduva spinarii are o lungime de circa 40 de cm, are forma cilindrica, este formata din tesut nervos si ocupa interiorul coloanei vertebrale. Ca organ independent, are de implinit doua sarcini de baza. In primul rand, ea ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Nervos - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!