Sistemul Endocrin

Extras din referat Cum descarc?

-glanda pitulara; creierul endocrin;
-este localizata in saua turceasca formata din sfenoid si duramater
-este alc. Din 3 lobi*anterior,*intermediary}origine epiteliala,*posterior}org nervoasa
A.Lobul anterior ADENOFIZA (AHp)rep 75% din ,masa hipofizei
Structura: 1.stroma conjunctivo-vasculara cu vase de sange,terminatii nervoase vegetative si tesut conjunctiv; 2.parenhimul glandular alc din celule secretoare dispuse in cordoane anostonazate(legate).
Secretii:
I. Hormoni nonglandilotropi, actioneaza direct asupra tesutului
1.STH(somatotropina)+hormon de crestere
Actiuni:*a)pe metabolism mineral retine calciul, florul,potasiul,azotul si intervine in cresterea oaselor lungi si diferentierea scheletului;*b)in metb protidic, are rol anabolic, incorporeaza aminocizii din sange in depozite protidice;*c)in metb glucidic are rol catabolic si da hiperglicemia;glocogenofiza hepatica: glucoza + in sange; diminueaza consumul tisular de glucozas*d)in metb epidic realizeaza cresterea concentratiei acizilor grasi liberi din sange prin lipoliza;este sintetizata de corpi cetonici (cetogeneza) dupa care are loc degradarea lor si folosirea energiei pt sinteza proteinelor.
Patologia la STH: *1.hipersecretia: la copil produce gigantismul iar la adult da boala numitaacromegalie adik dezvoltarea exagerata a extremitatilor; *2.hiposecretia care la copil produce piticismul (mecanism hipofizar) care nu afecteaza functiile psihice si intelectuale);
2.PROLACTINA - la femei stimuleaza dezvoltarea si secretia glandelor mamare.
Reglarea secretiei la 1 si 2 se face prin doi neurohormoni: *stimulator;*inhibator-secretati din nucleii hipotalamici mijlocii
I. Hormoni glandilotropi - actioneaza asupra unor glande tinta(tiroida,suprarenale, gonadele)
1.TSH(tirotropina;tirostimulina) actioneaza pt cresterea si secretia tiroidei; este reglat prin TRH(hormone eliberator de TSH din ht1/2)


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Endocrin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!